„Dažnas mano, kad sušiai – tik žuvis ir ryžiai. Taip tikrai nėra, virtuvėje būtina eksperimentuoti ir ieškoti įdomių skonių derinių. Vienas jų – sušiai su vištiena ir superkruopa vadinamomis bolivinėmis balandomis. Pastarosios, tiesa, dažnam skanios pasidaro ne iš karto – jos neįprastai sveikos, tačiau rasti, kaip jas paruošti skaniai, pavyksta ne kiekvienam. Sušiai su šiomis kruopomis vienas geriausių būdų pažinti geriausias bolivinių balandų skonio puses”, – sako Kristina Pišniukaitė.
Pasak jos, sušiai su vištiena ir bolivinėmis balandomis yra itin geras sprendimas pietums darbe – juos galima susipakuoti į dėžutę ir nusinešus į darbą valgyti šaltus.
„Negana to, vištienos ir bolivinių balandų derinys yra itin sveikas. Pasirinkus sveikai, be antibiotikų augintą vištieną ir net devynių aminorūgščių turinčių kruopų, kitaip vadinamų knyvomis, galite būti tikri, kad valgysite subalansuotus, sveikus ir neapsunkinančius pietus.
Pavyzdžiui, bolivinėse balandose yra lizino – aminorūgšties, kurios žmogaus organizmas pats negamina, todėl turi gauti su maistu. Lizinas padeda atsinaujinti žmogaus organizmo audiniams bei turi teigiamos įtakos hormonų ir fermentų gamybai. Jei žmogaus organizmui trūksta lizino, silpnėja imunitetas, gali sutrikti konceptracija, atsirasti dirglumas, nuovargis”, – pasakoja K. Pišniukaitė.
Kristina dalijasi sušių su vištiena ir bolivinėmis balandomis receptu – būtinai išbandykite!
2 porcijoms reikės:
- ½ stiklinės bolivinių balandų kruopų
- 1 stiklinės vandens
- 1 v. š. ryžių acto
- 1 a. š. cukraus
- žiupsnelio druskos
- 1 „Kekava” vištienos filė
- druskos, pipirų
- aliejaus kepimui
- ½ morkos
- ½ avokado
- ¼ paprikos
- 1 lapo raudonojo kopūsto
- 3 nori lapų
- 2 v. š. sojos padažo
- marinuoto imbiero
Gaminame:
- Bolivinę balandą perplauname šaltu vandeniu ir dedame virti. Verdame 15 minučių ant silpnos ugnies uždengtu dangčiu. Po 15 minučių nukeliame puodą nuo ugnies ir paliekame uždengtu dangčiu dar 10 minučių.
- Kruopas sumaišome su ryžių actu, cukrumi ir žiupsneliu druskos.
- Vištienos filė pabarstome druska, pipirais ir iškepame. Iškepusią vištieną supjaustome juostelėmis.
- Visas daržoves supjaustome juostelėmis.
- Dedame nori lapą ant bambukinio kilimėlio blizgia puse į apačią.
- Ant nori lapo lygiu kelių milimetrų sluoksniu paskleidžiame kruopas, paliekame maždaug 3 cm tuščią kraštelį viršuje.
- Ties viduriu sudedame vištienos juosteles ir daržoves.
- Sukame nuo savęs, rankomis vis paspaudžiant, kad sušiai būtų tvirti.
- Drėgnu aštriu peiliu supjaustome į 8 dalis.
- Patiekiame su sojos padažu ir marinuotu imbieru.
Skanaus!