„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Susitikime prie grilio: rūkytas varškės sūris su pomidorų salotomis

Kad žinotumėte, kaip gardžiai kvepia ir koks skanus namuose išrūkytas varškės sūris! Mūsų šeima juos taip pamėgo, kad rūkome kiekvieną savaitę ir ne po vieną. Išrūkyti sūrius, jei turite kepsninę su dangčiu, visai paprasta, o šaldytuve jie gali išbūti iki kelių savaičių. Šiuo receptu tęsiame naują vasaros lauko virtuvės rubriką „Susitikime prie grilio“, kurią ruošia tinklaraščiai „Sezoninė virtuvė“ ir „Vyras prie grilio“.
Renata Ničajienė siūlo išbandyti rūkytą varškės sūrį su pomidorų salotomis
Renata Ničajienė siūlo išbandyti rūkytą varškės sūrį su pomidorų salotomis / Tinklaraštininkės nuotr.

Tam naudojame pirktinius ekologiškus varškės sūrius iš parduotuvės, bet juos įtriname mano gamintomis aromatingomis druskomis su peletrūnais, česnakais, salierais arba kanapine druska. Su skoniais galite eksperimentuoti ir naudoti savo mėgstamus prieskonius arba tai, ką turite namuose. Kokybiškas varškės sūris, druska, pipirai ir prieskoninės žolelės – daugiau nieko!

Tinklaraštininkės nuotr. /Rūkytas varškės sūris su pomidorų salotomis
Tinklaraštininkės nuotr. /Rūkytas varškės sūris su pomidorų salotomis

Rūkydami sūrį taip pat galite eksperimentuoti ir su dūmo skoniais pasirinkdami vis skirtingas medienos skiedras rūkymui: vyšnių, karijų, alksnio. Skirtingas medis – skirtingo kvapo ir dūmas.

VIDEO: Susitikime prie grilio: rūkytas varškės sūris su pomidorų salotomis

Rūkytas varškės sūris skanus vienas, kaip užkandis, bet šios vasaros mano atradimas jį valgyti su pomidorų salotomis. Salotas ruošiu su lietuvišku „cinkeliu“ – apibarstau kanapine druska, šviežiais peletrūno lapeliais, apšlakstau kanapių aliejumi.

Ingredientai:

rūkytam sūriui:

  • 1 varškės sūris (sveriantis apie 350 g);
  • 0,5 šaukšto džiovinto peletrūno arba džiovinto česnako, arba kanapių druskos;
  • 0,5 šaukšto druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • 2 saujos aromatingų medžio skiedrų rūkymui (vyšnių, karijų, alksnio).

pomidorų salotoms:

  • sunokusių pomidorų;
  • šviežių peletrūnų šakelių;
  • kanapinės druskos;
  • kanapų aliejaus.
Tinklaraštininkės nuotr. /Rūkyto varškės sūrio su pomidorų salotomis ingredientai
Tinklaraštininkės nuotr. /Rūkyto varškės sūrio su pomidorų salotomis ingredientai

Gaminimas:

1. Iš vakaro sūrį ištrinkite pasirinktų džiovintų žolelių ir druskos mišiniu. Su skoniais galite drąsiai eksperimentuoti, vienam nedideliam sūreliui ištrinti pakaks 1 šaukšto aromatingos druskos. Ištrintą sūrį nors kelioms valandoms, o geriausiai per naktį palikite šaldytuve, kad įsiskonėtų.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sūriams geriausiai įsiskonėti per naktį
Tinklaraštininkės nuotr. /Sūriams geriausiai įsiskonėti per naktį

2. Kepsninę paruoškite rūkymui 90–100 laipsnių temperatūroje. Tris saujas aromatingo medžio skiedrų prieš pusvalandį iki rūkymo užpilkite vandeniu ir palikite, kad išbrinktų, o išbrinkusias suberkite ant įkaitusių anglių, kad būtų kuo daugiau dūmų. Tada ant kepsninės grotelių padėkite sūrį, uždarykite kepsninę ir rūkykite sūrį, priklausomai nuo dydžio, apie 30–40 minučių.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sūriai dedami rūkytis
Tinklaraštininkės nuotr. /Sūriai dedami rūkytis

3. Kol rūkomas sūris, paruoškite pomidorų salotas su lietuvišku „cinkeliu“. Pomidorus supjaustykite, apibarstykite kanapine druska, maltais juodaisiais pipirais, peletrūnų lapeliais ir apšlakstykite kanapių aliejumi.

Tinklaraštininkės nuotr. /Rūkytas sūris labai dera su pomidorų salotomis
Tinklaraštininkės nuotr. /Rūkytas sūris labai dera su pomidorų salotomis

4. Ištraukite iš kepsninės išsirūkiusį sūrį. Kol dar šiltas supjaustykite ir uždėkite ant pomidorų salotų. Patariu vienu metu išsirūkyti daugiau sūrių ir juos laikyti šaldytuve, kur išbus net kelias savaites.

Tinklaraštininkės nuotr. /Ką tik išrūkyti sūriai
Tinklaraštininkės nuotr. /Ką tik išrūkyti sūriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų