Šv. Patriko dienai paminėti – 6 nesudėtingi patiekalai iš Airijos

Kovo 17-ąją daugybė miestų visame pasaulyje nusidažo žaliai – taip švenčiama Šv. Patriko diena. Tai šventė, kuria minimas Airijos atsivertimą į krikščionybę, pagerbiamas šalies kultūrinis paveldas. Galima sakyti, jog ši airių šventė jau tapo tarptautine, kasmet ji paminima ir Lietuvoje. Net jei nebuvote prie žaliai nudažytos Vilnelės sostinėje, galite atiduoti pagarbą Airijai pasigamindami kokį tradicinį patiekalą. Siūlome puikų šešetuką.
airiškas troškinys
airiškas troškinys / Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“
Airiška daržovių košė „Calcannon“
Receptas: Airiška daržovių košė „Calcannon“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kopūstai: 1.00 kg (baltagūžių)
Svogūnai: 4.00 vnt. (roputės su laiškais)
Grietinėlė: 175.00 ml
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Kruopščiai nuplautas (skusti nereikia!) bulves sudėti į puodą su šaltu vandeniu, ant mažos ugnies užvirinti ir virti, kol suminkštės. Išvirusias nusunkti ir palikti praaušti.

2. Kopūstus supjaustyti juostelėmis. Į puodą įpilti vandens (maždaug 1 cm gylio), įberti šaukštelį druskos, sudėti kopūstus ir ant didelės ugnies virti 10 min. Nukošti, pagardinti pipirais, įdėti šaukštą sviesto, uždengti ir laikyti šiltai.

3. Keptuvėje išlydyti 2 šaukštus sviesto ir pakepinti susmulkintus svogūnus (ir galvutes, ir laiškus). Uždengti ir laikyti šiltai.

4. Praaušusias bulves nulupti, sugrūsti, pasūdyti, pagardinti žiupsneliu pipirų. Grietinėlę užvirinti ir plona srovele supilti į bulvių košę (iš pradžių maišyti šaukštu, o kai košė suskystės, elektriniu maišikliu).

5. Į skystoką bulvių tyrę sudėti troškintus kopūstus, svogūnus ir dar kartą gerai išmaišyti.

6. Paruoštą daržovių košę sudėti į dubenėlius, užpilti likusiu lydytu sviestu ir patiekti šiltą.

Pastaba. Tiekiant daržovių košę galima paskaninti ne sviestu (ne visi vegetarai jį vartoja), o kokiu nors kitokiu padažu.  

Suskleisti
Airiškas tartas su lašiša
Receptas: Airiškas tartas su lašiša
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį tešlai ir įdarui)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (įdarui)
Lašiša: 250.00 g (sūdytos arba rūkytos; tešlai)
Špinatai: 200.00 g (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų; įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus sudėkite į didelį dubenį. Sviestą sukapokite ir pirštais suminkykite su miltais į gumulėlius. Įdėkite druskos, įpilkite kelis šaukštus vandens ir minkykite, kol gausis vientisa tešla.

2. Tešlą plonai iškočiokite ir išklokite į kepimo formą su krašteliais. Dešimčiai minučių pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę.

3. Kol tarto pagrindas kepa, supjaustykite lašišą į kelių centimetrų gabalėlius.

4. Suplakite kiaušinius, grietinėlę, krapus ir druską. Dėdami druską turėkit galvoje, kad lašiša yra sūri.

5. Ištraukite iš orkaitės tarto pagrindą ir sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių. Išklokite kepinį lašiša ir špinatais. Užpilkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę maždaug pusvalandžiui, kol užpildas sutirštės.

6. Ištraukus iš orkaitės palaikykite tartą penkias minutes, kad šiek tiek atvėstų.

Valgomas ir karštas, ir šaltas.

Suskleisti
Airiškai lėtai troškinta jautiena
Receptas: Airiškai lėtai troškinta jautiena
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.4 / 26
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai pjaustytas)
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkiai pjaustytos)
Miltai: 2.00 valg. š.
Morkos: 1.00 vnt. (supjaustyta)
Jautiena: 1.00 kg (tinkamos troškinimui, supjaustytos pusės degtuko dėžutės dydžio gabalėliais)
Muskatas: 0.25 arbat. š. (trinto)
Salierų stiebai: 1.00 vnt. (smulkiai supjaustytas)
Kvapnieji pipirai: 0.25 arbat. š. (maltų)
Alus: 600.00 ml („Guinness“)
Apelsinai: 2.00 vnt. (žievelė ir sultys)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių smulkintų, papuošimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros.

2. Pusę sviesto ištirpinkite troškinimo inde ant viryklės ir pakepinkite su svogūnais ir česnakais, kol šie suminkštės.

3. Tuo tarpu mėsą suvoliokite su miltais. Keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą ir jame apkepinkite mėsą, kol paruduos. Sudėkite į troškinimo indą „pas svogūnus su česnakais“.

4. Įdėkite morkas, salierą, muskatą, kvapniuosius pipirus, pasūdykite ir įdėkite juodųjų pipirų pagal skonį ir supilkite „Guinness“ alų. Troškinimo indą sandariai uždenkite (geriausiai tam tinka ketaus troškinimo puodas) ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite apie 4-6 valandas, priklausomai nuo mėsos, kol ji bus visiškai minkšta. Supilkite apelsinų sultis ir tarkuotą žievelę ir palikite vėsti pernakt.

5. Prieš patiekdami valgyti, įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių ir pašildykite apie 45 minutes. Taip rekomenduoja airiai. Ragavau šį patiekalą ir ką tik pagamintą, ir pašildytą kitą dieną – visaip skanu.

6. Patiekite su bulvių koše apibarstę petražolėmis. Itin geras patiekalas šaltam žiemos vakarui.

Suskleisti
airiškas troškinys
Receptas: Airiškas troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 57
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (jei turite galimybę, išmėginkite ėrieną – troškinys įgaus visai kitą skonį ir aromatą)
Morkos: 3.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebeliai)
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Daržovių sultinys: 600.00 ml (galite naudoti ir jautienos, veršienos arba vištienos)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Šalavijai: 1.00 arbat. š.
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite stambokais gabalėliais. Sudėkite į troškintuvą storu dugnu ir apkepkite retsykiais pamaišydama ant vidutinės ugnies – aliejaus nereikia, mėsa išskirs pakankamai sulčių. Mėsą išimkite, sultis palikite.

2. Į troškintuvą sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, morkas ir saliero stiebelius; kepkite, kol svogūnai suminkštės. Daržoves išimkite.

3.  Perlines kruopas perplaukite po tekančiu vandeniu.

4. Į troškintuvą sudėkite mėsą, ant jos suberkite kruopas, sudėkite svogūnų, morkų, salierų mišinį ir nesmulkiai supjaustytas bulves.

5. Įdėkite lauro lapelį, šalavijus, čiobrelio šakelę, pagardink pipirais, užpilkite sultiniu, ir pašaukite į 160 laipsnių orkaitę. Troškinkite 1,5 valandos.

Troškinį patiekite karštą, su gabalėliu sodos duonos.

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti
Airiška šviesi  duona  su soda
Receptas: Airiška šviesi duona su soda
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 42
Receptas
Ingredientai
Miltai: 240.00 g (kvietiniai)
Soda: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Druska: 3.00 g (0,5 arbat. š.)
Jogurtas: 180.00 ml (natūralus)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Sodą suberkite į jogurtą ir įpilkite vandens (2:1). Viską sumaišykite į lipnią tešlą ir ant stalo, pabarstyto miltais, minkykite apie 1 minutę.

3. Iš tešlos padarykite maždaug 15 cm skersmens ir 5 cm storio apvalų paplotį.

4. Jį pasidėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

5. Paplotėlyje nuo vieno krašto iki kito įpjaukite maždaug 1 cm gylio kryžių.

6. Duoną 35 minutes kepkite 225 laipsnių orkaitėje.

7. Prieš išimdami iš skardos ir pjaustydami, kepiniui turite leisti visiškai atvėsti.

Patarimas. Kai kepsite šią duoną, atminkite, kad sumaišius sodą su kitais produktais, tešlą būtina kuo greičiau pašauti į orkaitę, kitaip kepinys neiškils ir bus kietas.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Airiškas trupintas rabarbarų ir imbiero pyragas
Receptas: Airiškas trupintas rabarbarų ir imbiero pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 19
Receptas
Ingredientai
Rabarbarai: 450.00 g (nuluptų ir 2-3 cm ilgio gabalėliais supjaustytų; pyragui)
Cukrus: 120.00 g (100 g pyragui ir 20 g kremui)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuoto, šviežio; pyragui)
Miltai: 150.00 g (specialiai pyragams, savaime kylančių arba paprastų miltų, sumaišytų su kepimo milteliais)
Sviestas: 85.00 g (kambario temperatūros; pyragui)
Rudasis cukrus: 55.00 g (pyragui)
Migdolai: 55.00 g (pyragui)
Grietinėlė: 600.00 g (kremui)
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt. (kremui)
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. (kremui)
Kaip gaminti

1. Sudėkite rabarbarus, cukrų, imbierą ir 3-4 šaukštus vandens į keptuvę. Pakaitinkite ant mažos ugnies, kad rabarbarai suminkštėtų, bet neištižtų. Supilkite masę į kepimo indą.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C karščio.

3. Supilkite miltus į dubenį, supjaustykite sviestą ir minkykite pirštais iki tešlos minkštumo ir trapumo.

4. Įdėkite cukrų bei riešutus ir sumaišykite. Užberkite masę ant rabarbarų.

5. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių.

6. Pasigaminkite saldų kremą. Įkaitinkite grietinėlę prikaistuvyje iki vidutinio karščio, bet neužvirinkite. Kol grietinėlė šils, kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir vanile. Supilkite mišinį į karštą grietinėlę ir nuolat maišydami pakaitinkite, kol kremas sutirštės. Tik neužvirinkite!

7. Pyragą pateikite karštą su atvėsintu arba šiltu saldžiu kremu.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis