Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė primena, jog Pietų šalyse gaminamos šaltosios sriubos su pomidorais, įvairiomis kitomis daržovėmis bei vaisiais. Ispanai garsėja tradicine „gazpacho“ – šalta pomidorų sriuba.
Prancūzai gamina „vichyssoise“ – bulvių ir porų šaltsriubę, o bulgarai mėgaujasi netradiciniu deriniu – „tarator“, šalta agurkų sriuba su graikiniais riešutais. Ne ką mažiau netikėto skonio ypatybėmis pasižymi ir tailandietiška žirnių šaltsriubė su kokosų pienu.
Anot J.Sabaitienės, šaltos sriubos ne tik gaivina ir malšina alkį, jose taip pat gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų.
„Mums įprastuose šaltibarščiuose gausu šviežių daržovių, kurių nauda – neginčijama. Agurkuose, krapuose, svogūnų laiškuose slypi vitaminai A, C, K, taip pat mineralinės medžiagos, tokios kaip geležis, molibdenas, manganas. Kefyras ir burokėliai – taip pat puikūs vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltiniai“, – sako J.Sabaitienė.
Sriuboje naudodami vis kitus ingredientus, galime dar labiau praturtinti savo kasdienę mitybą. Gamindami sriubą su rūgštynėmis, gausime C, K, E ir B grupės vitaminų, taip pat beta karoteno, magnio, kalcio, fosforo bei geležies. Pasirinkę avokadų šaltsriubę, organizmą aprūpinsime omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, C, B grupės vitaminais, mineralinėmis medžiagomis: variu, kaliu, magniu.
O tam, kad nepritrūktų idėjų, ekspertė dalijasi dviem originaliais receptais.
Avokadų ir agurkų šaltsriubė
Ingredientai:
- 3 avokadai;
- 1 ilgavaisis agurkas;
- 1 nedidelis svogūnas;
- 0,5 citrinos sultys;
- 400 ml natūralaus jogurto;
- 800 ml daržovių sultinio;
- žiupsnelis druskos;
- papuošimui: ridikėlių, mėtų lapelių ir svogūnų laiškų.
Gaminimas:
1. Visus ingredientus susmulkinkite elektriniu trintuvu, supilkite citrinos sultis, jogurtą bei daržovių sultinį. Viską gerai išmaišykite, kad sriuba taptų tolygiai kreminio tirštumo.
2. Patiekdami sriubą, ją papuoškite ridikėlių griežinėliais, mėtų lapeliais ir smulkintais svogūnų laiškais.
Rūgštynių ir ridikėlių šaltsriubė
Ingredientai:
- 2 l riebaus kefyro;
- 1 ilgavaisis agurkas;
- 2 saujos šviežių rūgštynių;
- 10–20 ridikėlių;
- ryšelis krapų;
- ryšelis svogūnų laiškų;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- 2 kiaušiniai.
Gaminimas:
1. Smulkiai supjaustykite agurkus bei po karštu vandeniu nuplikytas rūgštynes.
2. Griežinėliais supjaustykite ridikėlius, sukapokite krapus bei svogūnų laiškus. Viską pagardinkite druska ir pipirais, supilkite gerai atvėsintą kefyrą bei gerai išmaišykite.
3. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite ketvirtį kietai virto kiaušinio, papuoškite smulkintais krapais.
4. Sriubą galima valgyti vieną arba su virtomis bulvėmis.