Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svajojantiems apie nekasdienį užkandį – keli receptai iš Italijos: „crostini“, lazdelės, duonelė

Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės stalo. O kiekvienas valgymas pradedamas nuo užkandžių – šioje šalyje užkandžių kultūra itin gaji.
Itališki užkandžiai
Itališki užkandžiai / Vida Press nuotr.

Italija suskirstyta net į 20 regionų, o kiekvienas regionas turi ne tik jam būdingas tradicijas, tarmę, bet ir jame gaminamus šviežiausius produktus, autentiškus patiekalus ir, žinoma, užkandžius.

Pavyzdžiui, tarp Šiaurės Italijai būdingų užkandžių rasite „crostini“ – užkandį pagamintą iš nedidelių, plonų, skrudintų riekelių duonos, paprastai šiaurėje jis patiekiamas su gorgonzolos sūriu. Čia mėgstama duonos arba bulvių gabalėlius mirkyti į lydytą, dar šiltą sūrį. Dar vienas itin mėgstamas šio regiono užkandis – alyvuogės ir vytintas kumpis.

Centrinėje Italijos dalyje užkandžiams valgoma balta itališka duona, sūriai, kepti ančiuviai, marinuotos alyvuogės. Taip pat mėgstami „aranchini“ – ryžių kukuliai su pomidorų padažu ir mocarela.

Vida Press nuotr./Itališki užkandžiai
Vida Press nuotr./Itališki užkandžiai

Pietų Italijoje užkandžiams patiekiamas ir sūris „buratta“, kepta mocarela, įvairiausios daržovės. Taip pat į kišą su makaronais panašus užkandis „frittatina di pasta“. Na, o vienas mėgstamiausių šio regiono užkandžių – itališka duona „focaccia barese“​​​​​​​ – tai picos duona, papuošta vyšniniais pomidorais ir alyvuogėmis. Vietiniai šį užkandį dažnai mėgsta neštis ir juo užkandžiauti prie jūros.

„Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai dalinasi poros itališko užkandžio „crostini“​​​​​​​​​​​​​​ receptais, o dar žemiau rasite ir kitokių nesaldžių skanėstų, kuriuos nesunkiai paruošite namie, idėjų.

„Crostini“ su keptais pomidorais

Ingredientai:

  • plonų itališkos duonos čiabatos riekelių;
  • 1 česnako skiltelė;
  • keli pomidorai;
  • alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • saujelė baziliko lapelių.

Gaminimas:

1. Visų pirma iki 200 °C įkaitinkite orkaitę ir ant grotelių sudėliokite supjaustytą duoną. Ją kelias minutes paskrudinkite iš abiejų pusių.

2. Duoną išimkite iš orkaitės, įtrinkite skiltele česnako ir sudėliokite į lėkštes.

3. Tuomet įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite lašelį alyvuogių aliejaus ir kelias minutes pakepinkite pomidorus. Tuomet juos sudėkite ant duonos riekelių ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir baziliko lapeliais ir patiekite.

Vida Press nuotr./Itališki užkandžiai
Vida Press nuotr./Itališki užkandžiai

„Crostini“ su grybais

Ingredientai:

  • plonų itališkos duonos čiabatos riekelių;
  • 3 česnako skiltelės;
  • alyvuogių aliejaus;
  • mėgstamų grybų;
  • keli šaukštai sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. šviežių čiobrelių lapelių;
  • 3 valg. šaukšt. vandens;
  • druskos;
  • šviežiai maltų pipirų;
  • mėgstamo smulkinto sūrio;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų petražolių.

Gaminimas:

1. Iki 200 °C įkaitinkite orkaitę ir ant grotelių sudėliokite supjaustytą duoną. Ją kelias minutes paskrudinkite iš abiejų pusių.

2. Duoną išimkite iš orkaitės, įtrinkite skiltele česnako ir sudėliokite į lėkštes.

3. Įkaitinkite keptuvę, į ją įdėkite šiek tiek sviesto, kai šis ištirps ir paruduos, įpikite kelis lašus alyvuogių aliejaus ir į keptuvę sudėkite griežinėliais supjaustytus grybus. Juos kelias minutes pakepkite kol taip pat paruduos.

4. Į keptuvę dėkite smulkintus česnakus, čiobrelius, įpilkite kelis šaukštelius vandens ir dar viską kelias minutes patroškinkite. Prieš grybus nuimant nuo ugnies pagardinkite druska ir pipirais.

5. Paruoštus grybus sudėkite ant skrebučių, ant viršaus užbarstykite sutarkuoto sūrio ir viską dar kelias minutes pakepkite orkaitėje, tol, kol sūris išsilydys.

Itališkas užkandis „Bruschetta“
Receptas: Itališkas užkandis „Bruschetta“
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (kepaliukas itališkos duonos "Ciabatta")
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (stambiai maltų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Supjaustykite duoną centimetro storio riekėmis, paskrudinkite jas iš abiejų pusių įkaitintame alyvuogių aliejuje.

2. Dar šiltas duonos riekes įtrinkite česnaku.

3. Į dubenį sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus ir svogūnus, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite smulkintus bazilikus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, atsargiai išmaišykite.

4. Gautą mišinį sudėkite ant duonos riekelių, papuoškite bazilikų lapeliais.

Suskleisti
„Crostini“ su artišokais
Receptas: „Crostini“ su artišokais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (8-10 prancūziško batono riekelių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (tyras - batonui ir artišokų užtepui)
Artišokai: aliejuje konservuotų artišokų gabalėliai - artišokų užtepui 8.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės (artišokų užtepui)
Alyvuogės: 8.00 vnt. (žaliosios - artišokų užtepui)
Kaparėliai: 1.00 arbat. š. (artišokų užtepui)
Džiovinti pomidorai: 2.00 vnt. (saulėje džiovintų, aliejuje konservuotų, pomidorų puselės - artišokų užtepui)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šviežios petražolių šakelės -artišokų užtepui)
Sultys: 1.00 arbat. š. (citrinų - artišokų užtepui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (artišokų užtepui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (artišokų užtepui)
Kaip gaminti
  1. Užtepui skirtas sudedamąsias dalis, išskyrus citrinų sultis, druską ir pipirus sudėkite  į smulkintuvą ir susmulkinkite iki košelės. Galite palikti šiek tiek stambesnių gabalėlių – taip skaniau.
  2. Paskaninkite citrinų sultimis ir prieskoniais. Atkreipkite dėmesį: konservuojant artišokus dažnai naudojamas actas, tad prieš tai jų paragaukite, kad užtepas nebūtų per rūgštus.
  3. Prancūziško batono riekeles paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes ir lengvai pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
  4. Užtepą paskirstykite ant skrudintų duonos riekelių, uždėkite po artišoko puselę ir patiekite, kol dar šiltos.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti
Duonelės su pesto padažu
Receptas: Itališkos focaccia duonelės su pesto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Pienas: 250.00 ml (tešlai)
Vanduo: 100.00 ml (vasarošilčio; tešlai)
Mielės: 7.00 g (sausų)
Druska: 0.50 arbat. š. (didžioji dalis tešlai ir dar žiupsnis padažui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (su kaupu; tešlai)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (40 ml tešlai ir 60 ml padažui)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių; padažui)
Parmezano sūris: 50.00 g (smulkiai tarkuoto; padažui)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite pesto padažo. Žinoma, galite naudoti ir pirktinį, tačiau užtikriname, su naminiu bus skaniau. Sausoje keptuvėje iki auksinės spalvos pakepinkite kedrines pinijas ir leiskite atvėsti. Į elektrinį smulkintuvą dėkite nuplautus ir nusausintus bazilikus, berkite riešutus, sūrį, po žiupsnį druskos ir pipirų, kapotą česnako skiltelę, galiausiai supilkite aliejų. Sutrinkite viską iki žalios beveik vientisos masės – nieko tokio, jei pasitaikys vienas kitas stambesnis riešuto gabaliukas ar baziliko lapelis. Atidėkite pagamintą padažą į šalį – dabar ruošime tešlą.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir mieles.

3. Kitame dubenėlyje sumaišykite vandenį ir pieną, šį skystį bei alyvuogių aliejų pilkite į miltų mišinį, suberkite ir druską ir maišykite dideliu šaukštu. Jei turite virtuvės kombainą su tešlos minkymo funkcija, pasitelkite jį, jei ne, teks rankomis išminkyti gana skystą ir lipnią tešlą – jei tai vyksta labai sunkiai, rankas galite dar patepti alyvuogių aliejumi. Išminkius – po 8–10 min. – tešla turi išeiti vientisa, gana tąsi, tačiau nebetokia lipni.

3. Dėkite tešlą į aliejumi šiek tiek pateptą dubenį, pridenkite įvairiu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad pakiltų dvigubai – tau užtruks 1–1,5 val.

4. Virtuvės stalviršį gausiai pabarstykite miltais ir išverskite pakilusią tešlą, švelniai ją kiek paminkykite. Padalinkite tešlą į 8 vienodas dalis ir suformuokite gražius rutuliukus.

5. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi, pabarstykite miltais ir dėkite tešlos rutuliukus, palikdami vienodus tarpus. Jei norite plokštesnių ir traškesnių duonelių (panašesnių į paplotėlius), rutuliukus galite gerokai paploti pirštais, kad gautumėte plonus apkritimus

6. Dabar – meniškiausias etapas: ant būsimų duonelių tepsime pasigamintą pesto padažą. Tam galite naudoti mentelę, silikoninį teptuką, o galite tepti ir pirštais. Vienai duonelei užteks maždaug šaukštelio padažo (likusį galėsite sunaudoti skanindami makaronus).

7. Leiskite pateptoms duonelėms dar 30 min. pakilti. Šiam laikui einant į pabaigą, įjunkite orkaitę. Kai ji įkais iki 200 laipsnių, o duonelės bus pakilusios, dėkite skardą ir kepkite apie 12–15 min. – kol pakraštėliai taps rusvai auksiniai.

8. Leiskite atvėsti ir skanaukite duoneles vienas ar perteptas sūriu, gaminkite sumuštinius.

Į bandelių tešlą dar prieš minkymą galite įberti keletą susmulkintų juodųjų alyvuogių ar juostelėmis supjautytų aliejuje konservuotų džiovintų pomidorų.

Suskleisti
Skrebučiai su pomidorų tyre ir kiaušiniu
Receptas: Itališki pusryčių skrebučiai su pomidorų tyre
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Duona: 3.00 riekės (baltos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Majonezas: 1.00 arbat. š.
Pomidorų tyrė: 1.00 valg. š. (tirštos)
Svogūnai: 0.50 vnt.
Druska: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Aliejų įkaitinkite ant vidutinio karščio keptuvės. Iškepkite kiaušinius iš abiejų pusių.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su pomidorų tyre, majonezu bei prieskoniais.

3. Duonos riekeles pakepinkite skrudintuvėje.

4. Užtepkite duonos riekeles paruošta užtepėle ir užvoškite kiaušiniu.

Suskleisti
„Grissini“ su rozmarinais
Receptas: Itališkos lazdelės „grissini“ su rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Mielės: 7.00 g (sausų)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (ir dar šiek tiek druskos dribsnių pabarstymui)
Vanduo: 200.00 ml (šilto)
Rozmarinai: 2.00 valg. š. (šviežių lapelių, susmulkintų)
Miltai: 300.00 g (geriausia, jei turit 0 tipo, bet tiks ir speltų; ir dar šiek tiek pabarstymui)
Alyvuogių aliejus: 70.00 ml (ir dar šiek tiek patepti kepant)
Kaip gaminti

Grissini yra tobulas užkandis vakarėlio (ar vakarienės) pradžioje. Patiekite juos vienus arba, pavyzdžiui, užvynioję ploną juostelę gero Parmos kumpio. Su grissini tiks alyvuogės, sūriai, užtepėlės ir visi kiti jūsų mėgstami užkandžiai.

1. Dideliame dubenyje (arba geriausiai – virtuvinio kombaino inde) sumaišykite mieles, cukrų, druską ir vandenį. Palikite apie 10 minučių, kad masė suputotų.

2. Suberkite rozmarinus, miltus, supilkite aliejų ir minkykite (rankomis arba tešlai minkyti skirtu kabliu), kol tešla taps minkšta ir labai elastinga, ne trumpiau nei 5–6 minutes. Nesibaiminkite, jei tešla bus kiek lipni – galite pridėti 1–2 šaukštus miltų, tačiau verčiau miltų nepadauginkite – tą klausimą išspręsite formuodami grissini ant miltais pabarstyto darbastalio. Uždenkite gerai išminkytą tešlą maistine plėvele ir rankšluosčiu ir palikite pastovėti apie 1,5 valandos arba kol tešlos tūris padvigubės.

3 Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi dideles kepimo skardas ištepkite alyvuogių aliejumi.

4. Darbastalį pabarstykite miltais (jei tešla lipni, miltų reikės daugiau). Tešlą sumaigykite, tada iškočiokite į maždaug 1 cm storio kvadratą. Šį kvardatą supjaustykite maždaug 5 cm ilgio ir 1 cm pločio juostelėmis. Miltuotomis rankomis imkite po vieną juostelę ir kočiokite tarp rankų, padarydami plonas virveles (man patinka plonesni grissini, bet jūs galite daryti ir storesnius). Klokite grissini į paruoštą skardą, palikdami tarpus, kad kepant nesusiklijuotų. Visi tikrai netilps į dvi skardas, bet, kol iškeps pirmoji partija, turėsit laiko pasiruošti antrąją.

5. Patepkite paruoštus grissini aliejumi, pabarstykite druskos dribsniais ir kepkite apie 10–12 minučių, kol jie pagels ir taps traškūs. Atvėsinkite ant grotelių ir laikykite sandariai uždengtame inde apie 3–5 dienas.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais