- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
- Sviestą išsukite su cukrumi iki šviesios purios masės. Įmaišykite medų, cinamoną ir druską, plakdami šluotele įmaišykite kiaušinius.
- Įmaišykite kepimo sodą su kepimo milteliais.
- Įmaišykite miltus ir avižas, po to – graikinius riešutus, sėklas ir imbierą.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankomis formuokite vidutinio dydžio tešlos rutuliukus ir dėliokite ant skardos, tarp rutuliukų palikdami 3 cm tarpus.
- Kepkite 12–14 min., kol paruduos. Išėmę iš orkaitės, leiskite atvėsti ant grotelių, tuomet patiekite su karšta arbata. Beje, šie kepinukai bus minkšti, o ne kieti ir traškūs, kokie dažniausiai būna avižiniai sausainiai.
Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.
Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).
3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.
4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.
5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.
- Viename dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, sausainių trupinius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Kitame inde varškę ištrinkite su minkštu sviestu, suberkite cukrų ir atsargiai įmaišyti standžiai išplaktus baltymus.
- Varškės masę sumaišykite su dribsnių mišiniu, tarkuotu šokoladu, mirkytomis razinomis ir migdolų drožlėmis.
- Iš paruoštos tešlos ant riebalais pateptos skardos šaukštu formuokite sausainėlius ir apie 30 min. kepkite 180`C karštumo orkaitėje.
1. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite avižinius dribsnius ir maišydami kaitinkite kelias minutes. Suberkite saulėgrąžas, sezamus, razinas.
2. Kiaušinį išplakite su cukrumi.
3. Į plaktą kiaušinį suberkite dribsnių ir sėklų mišinį, gerai išmaišykite ir 10 minučių palikite brinkti. Iš masės šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į sviestiniu popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi.
2. Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius.
3. Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
1. Išlydykite margariną keptuvėje ir suberkite dribsnius. Maišydamos kepkite, kol dribsniai pakeis spalvą, t. y., apie 15-20min. Galite tuo pačiu pakepinti ir saulėgrąžas.
2. Iškeptus dribsnius atvėsinkite, į juos suberkite sezamo sėklas, razinas (sausas) ir išmaišykite.
3. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir supilkite ant atvėsintų dribsnių. Sumaišykite ir formuokite sausainukus ant sviestinio popieriaus.
4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol sausainukai gražiai apskrus.
1. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų. Šakute sutrinkite bananą. Mediniu šaukštu arba elektriniu plaktuvu iki purios masės išsukite sviestą su baltuoju ir ruduoju cukrumi, įmuškite kiaušinį, suberkite vanilinį cukrų ir druską, sukrėskite bananų tyrę, gerai išmaišykite.
2. Kitame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus ir kepimo miltelius. Suberkite miltus į tešlą, dar kartą gerai išmaišykite. Pabaigoje įmaišykite avižinius dribsnius, kapotus riešutus ir razinas.
3. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu suformuokite iš tešlos apskritus paplotėlius, nepamirškite tarp sausainių palikti tarpo. Įkaitinkite orkaitę iki 175°С temperatūros. Kepkite sausainius 15–20 min., kol kraštai gražiai paruduos. Sausainius atvėsinkite.
Kulinaro patarimas. Avižiniai sausainiai bus gražesni, jei juos formuosite sausainių formele: padėkite formelę ant skardos, įkrėskite tešlos, paspauskite pirštais, kad tešla tolygiai pasiskirstytų.
1. Spanguoles apie 40 min. pamirkykite brendyje, tada gerai nuvarvinkite.
2. Cukrų ir vanilinį cukrų gerai išsukite su sviestu.
3. Į purią cukraus ir sviesto masę įmaišykite kokosų drožles, avižinius dribsnius, suberkite spanguoles ir ryžių miltus.
4. Jei masė atrodo per skysta ir tokią bus sunku formuoti, galite įberti dar šiek tiek miltų.
5. Sausainėlių tešlą gerai išminkykite ir maždaug pusvalandžiui palikite, kad susimaišytų skoniai.
6. Iš paruoštos masės drėgnomis rankomis formuokite sausainėlius ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
7. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tiekite su arbata ir kava.
1. Dribsnius, miltus, cukrų ir sviestą išmaišykite (masė turi būti panaši į trupinius).
2. Sumaišykite su uogiene ir citrinų sultimis. Masę sudėkite į kekso indelius (galima dėti nedidelius kauburėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos) ir kepkite 180 °C karštumo orkaitėje 25 min.
3. Glajui cukraus pudrą išsukite su likeriu. Ant kiekvieno keksiuko dėkite po puselę riešuto, užpilkite glajumi ir palikite sustingti.
1. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, sausainių trupinius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
2. Kitame inde varškę ištrinkite su kambario temperatūroje atšildytu sviestu, paskaninkite saldikliu ir pabaigoje įmaišykite iki purumo išplaktus baltymus.
3. Varškės masę sumaišykite su dribsnių mišiniu, tarkuotu šokoladu, smulkintais abrikosais ir migdolų drožlėmis.
4. Paruoštą pyrago tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30–35 minutes.
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA