Švelnieji svogūnų pusbroliai porai: 9 receptai, kad geriau juos pažintumėte

Be svogūnų virtuvėje apsieiti įmanoma, tačiau ne taip jau lengva, tai viena populiariausių daržovių. Tačiau kartais stipraus svogūnų „charakterio“ nesinori ar net nereikia, štai tada mums gali pagelbėti porai – švelnesni, subtilesni, tinkantys ir šaltiems, ir karštiesiems patiekalams ruošti. Šis 7-ukas puikiai tą demonstruoja.
Patiekalai su porais
Patiekalai su porais / Vida Press nuotr.
Pertrinta bulvių ir porų sriuba
Receptas: Pertrinta bulvių ir porų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 20
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt.
Porai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml
Grietinė: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Svogūnų laiškai: 20.00 g (papuošti)
Kaip gaminti

1. Baltąją poro dalį supjaustykite griežinėliais. Nuplaukite ir nuskuskite bulves, supjaustykite stambiais griežinėliais, susmulkinkite svogūną.

2. Puode įkaitinkite sviestą. Trumpai apkepkite jame svogūnus ir porus, vėliau įmaišykite ir patroškinkite bulves. Neperkepkite, daržovės neturi apskrusti.

3. Supilkite sultinį, užvirinkite, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir virkite, kol bulvės sukris.

4. Nukelkite puodą nuo ugnies, palaukite, kol sriuba šiek tiek pravės, sugrūskite elektriniu grūstuvu. Įmaišykite grietinėlę, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieš patiekiant dar kartą užkaitinkite sriubą. Pagardinkite šaukštu grietinės, papuoškite kapotais svogūnų laiškais arba porų griežinėliais.

Suskleisti
Cukinijų ir porų salotos
Receptas: Cukinijų ir porų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 54
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt. (rūgštūs)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsinų sultys)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys ir marinatui 1 valg. š. sulčių)
Bazilikai: 2.00 arbat. š. (lapeliai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (marinatui)
Aliejus: 4.00 valg. š. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (marinatui džiovintų)
Medus: 1.00 valg. š. (marinatui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (marinatui pusė ankšties)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (ir marinatui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Cukinijas labai plonai supjaustykite šiaudeliais.

2. Paruoškite marinatą: aitriąją papriką išvalykite, susmulkinkite. Česnakus nulupkite, sukapokite ir sumaišykite su citrinų sultimis, aliejumi ir išlydytu medumi. Marinatą pasūdykite, pagardinkite rozmarinais.

3. Cukinijų juosteles užpilkite marinatu ir per naktį palikite šaldytuve.

4. Porą nuplaukite, supjaustykite plonais griežinėliais ir truputį pamaigykite rankomis, kad išsiskirtų sulčių.

5. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite šiaudeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, ir suberkite į indą su porais. 

6. Galiausiai sudėkite gerai nuvarvintas marinuotas cukinijas, suberkite druską, cukrų, apšlakstykite citrinos ir apelsino sultimis, suberkite rankomis (jie nepajuos) plėšytus bazilikų lapelius ir gerai išmaišykite.

7. Valgykite su baltos duonos skrebučiais.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Lašiša su grybais ir porais
Receptas: Lašiša su grybais ir porais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 46
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (filė)
Porai: 2.00 vnt.
Grybai: 300.00 g (miško)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (Marinatui; gabalėlis šaknies)
Apelsinai: 2.00 vnt. (Marinatui; 1,5 apelsino sultys ir nutarkuota pusės apelsino žievelė)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (Marinatui)
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š. (Marinatui)
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (Marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite marinatą: imbierus sutarkuokite ir sumaišykite su išspaustomis apelsinų sultimis, sojų padažu, sezamų aliejumi, klevų sirupu ir nutarkuota apelsino žievele. Marinatą užvirinkite ir atvėsinkite.

2. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, sudėkite į plokščią indą, užpilkite marinatu ir palikite 30 min., kad pasimarinuotų. Tada iškepkite karštoje orkaitėje ir padėkite šiltai.    

3. Porą nuplaukite, supjaustykite nemažais gabalėliais. Grybus nuvalykite, irgi supjaustykite.

4. Grybus ir porus pakepinkite svieste, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus dėkite lašišų gabalėlių.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
Receptas: Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Pievagrybiai: 200.00 g
Menkė: 700.00 g (filė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Porai: 1.00 kg
Morkos: 5.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai sulčių)
Saulėgrąžos: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Porus supjaustykite žiedais, morkas – šiaudeliais, pievagrybius – plonomis  riekelėmis. Puode užvirinkite litrą sūdyto vandens, sukrėskite porus ir ant silpnos ugnies virkite 12 minučių. Nuvarvinkite sietelyje.

2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite pievagrybius. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite morkas. Menkių filė supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.

3.Morkas sumaišykite su porais, sukrėskite į karščiui atsparų indą. Ant viršaus išdėliokite menkių gabalėlius, ant jų sukrėskite pievagrybius, tada – saulėgrąžas.

4.Supilkite daržovių sultinį, indą uždenkite ir 200 laipsnių orkaitėje troškinkite 18–20 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Upėtakiai su porais ir krapų padažu
Receptas: Upėtakiai su porais ir krapų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 21
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 3.00 vnt. (po 250g)
Porai: 300.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š. (1 - padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (žuviai ir padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (0.5 džiovinto)
Žuvies sultinys: 1.00 st. (tirpus - padažui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Krapai: 1.00 sauja (pluoštelis - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Išvalytas žuvis pasūdykite, pabarstykite peletrūnais ir sudėkite ant sviestu patepto folijos lakšto. Folijos kraštus gerai užspauskite ir kepkite 180 °C orkaitėje 20 min.

2. Paruoškite padažą: į gilioje keptuvėje ištirpintą sviestą suberkite miltus, atskieskite šaltu sultiniu, užvirinkite, nukelkite nuo ugnies, sudėkite grietinę, suberkite susmulkintus krapus (kelias šakeles palikite papuošti), pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Paruoškite porus: žalius lapus nupjaukite, baltąją dalį supjaustykite 5 cm dydžio gabalėliais ir virkite pasūdytame ir pasaldintame vandenyje 5 min.

4. Porus išgriebkite, sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite puse padažo ir kepkite orkaitėje (šalia žuvų) 15 min.

5. Iš folijos išvyniotus upėtakius sudėkite į lėkštes, apipilkite likusiu padažu, papuoškite krapų šakelėmis. Šalia sudėkite troškintų porų garnyrą.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Rizotas su porais ir džiovintais pomidorais
Receptas: Rizotas su porais ir džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Porai: 1.00 vnt. (didesnis)
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Ryžiai: 350.00 g (apvaliagrūdžių)
Džiovinti pomidorai: 6.00 vnt. (6-8)
Kaip gaminti
  1. Porą supjaustykite žiedeliais, suberkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepinkite 2 minutes.
  2. Sultinį supilkite į puodą ir pašildykite. Į keptuvę suberkite ryžius ir gerai išmaišykite. Įpilkite samtį karšto sultinio, išmaišykite ir kaitinkite, kol sultinys susigers į ryžius. Kartokite, kol taip supilsite visą sultinį (apie 20 minučių).
  3. Tuo metu supjaustykite džiovintus pomidorus ir sutarkuokite sūrį. Ryžiams išvirus pomidorus ir pusę sūrio suberkite į keptuvę, pagardinkite druska, mėgstamais prieskoniais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę ir pabarstykite likusiu sūriu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Bulvių plokštainis su porais
Receptas: Kugelis su porais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 70
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 vnt.
Porai: 3.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Ciberžolė: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Porus supjaustykite apskritimais ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės, tada suberkite kubeliais supjaustytą cukiniją.
  2. Apkeptas daržoves išimkite, bulvę sutarkuokite burokine trintuve, viską sumaišykite, įspauskite česnaką, įberkite ciberžolės, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Tada suberkite miltus, įmuškite kiaušinius.
  4. Į kepimo formą įpilkite aliejaus, sukrėskite masę, vėl užpilkite aliejaus.  Kepkite 200 laipsnių karštyje, maždaug 15 minučių.
  5. Tada karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių.
  6. Patiekite su žalumynais ir citrinos griežinėliu.
Suskleisti
Nesaldus obuolių pyragas su porais ir rokforo sūriu
Receptas: Nesaldus obuolių pyragas su porais ir rokforo sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Miltai: 215.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sviestas: 75.00 g
Mielės: 10.00 g
Obuoliai: 4.00 vnt.
Porai: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. sulčių)
Grietinėlė: 100.00 ml
Pienas: 100.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Rokforo sūris 100.00 g
Muskatas: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. 200 g miltų ištrinkite su druska ir sviestu. Ištirpinkite mieles 5-iuose šaukštuose šilto vandens ir įmaišykite į tešlą. Gautą masę padėkite į šaldytuvą vienai valandai.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Porus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais, tris minutes pavirkite pasūdytame vandenyje, tuomet perpilkite šaltu vandeniu ir leiskite nudžiūti.

3. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite į keturias dalis. Pašlakstykite citrinų sultimis. Rokforo sūrį supjaustykite kubeliais.

4. Padarykite padažą: suplakite grietinėlę, pieną, kiaušinius, likusius miltus (15 g), muskato riešutą, druską.

5. Pyrago formą ištepkite sviestu. Tešlą iškočiokite ir ja išklokite formą, padarydami kraštelius. Obuolius, porus, ir sūrį sudėkite ant tešlos ir užpilkite gautu padažu. Kepkite 30 min.

Suskleisti
Pyragas su porais ir pievagrybiais
Receptas: Pyragas su porais ir pievagrybiais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 43
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Sviestas: 150.00 g
Vanduo: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (po žiupsnelį tešlai ir viršutiniam sluoksniui)
Pievagrybiai: 200.00 g (įdarui)
Porai: 100.00 g (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grietinėlė: 300.00 g (35 proc. riebumo)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Kaip gaminti

1. Iš pradžių pagaminkite pyrago pagrindą: kambario temperatūros sviestą sutarkuokite burokine tarka, suberkite miltus, druską ir įpilkite vandens. Tešlą minkykite rankomis, kol gausite trupinius. Tuomet išklokite jais kepimo formos pagrindą, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite valandą arba kelias.

2. Pasiruoškite įdarą: pievagrybius bei porus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus.

3. Galiausiai pagaminkite viršutinį pyrago sluoksnį. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir įberkite po žiupsnelį druskos, pipirų bei džiovintų bazilikų.

4. Pyrago pagrindą išimkite iš šaldytuvo, paskleiskite ant viršaus porų bei pievagrybių įdarą ir supilkite kiaušinių plakinį. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 40-50 min.

Skanaus!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis