Iš Ji24.lt receptų skrynios traukiame tuos receptus, kurie tiks Kūčioms ir Kalėdoms (atidžiai peržvelkite receptą, kad nebūtų grietinės, majonezo ar kiaušinių, jei ruošite patiekalą Kūčių vakarui!).
Iš gausybės pasiūlymų išsirinkite tuos, kurie būtų įdomūs, netradiciniai, nustebintų savo skoniu bei ingredientų derme. Smagios kūrybos virtuvėje ir gero laiko su namiškiais!
- Burokėlį, obuolį ir svogūną nulupkite. Burokėlį ir obuolį smulkiai sutarkuokite, svogūną supjaustykite.
- Mažais gabalėliais supjaustykite marinuotą silkės filė.
- Visus susmulkintus produktus sukrėskite į bendrą dubenį, suberkite parmezano sūrį, jei reikia pagal skonį pasūdykite.
- Majonezą ir jogurtą sukrėskite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu muskatu, kapotais krapais ir išmaišę sukrėskite į silkių ir daržovių dubenį. Viską gerai išmaišykite.
- Batoną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apkepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol pagels. Dar šiltas įtrinkite česnakų skiltelėmis.
- Ant skrudinto batono riekelių tepkite silkių ir daržovių užtepo išdėliokite gražiai į lėkštę, papuoškite krapais ir iškart tiekite.
- Svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje.
- Bulves nulupkite ir išvirkite. Sugrūskite. Įberkite muskato ir aitriųjų paprikų miltelių. Supilkite kepintus svogūnus su aliejumi. (Jei ruošite ne Kūčioms, galite įkrėsti porą šaukštų majonezo, įberti tarkuoto fermentinio sūrio.)
- Silkės filė patieskite ant lentelės (jei labai plati, dalykite į dvi dalis – bus du „sušiai“), šaukštu tepkite per visą silkės ilgį bulvių masės, ant viršaus dėkite nedidelį sluoksnelį marinuotų burokėlių.
- Tada silkę su įdaru atsargiai sulenkite ir suformuokite „ritinėlį“.
- Į keptuvę su įkaitintu aliejumi suberkite smulkintus pievagrybius ir svogūnus. Patroškinkite. Kai suminkštės, suberkite smulkiai supjaustytą silkės filė ir džiovintus pomidorus. Pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite ir dar kiek patroškinkite.
- Kiaušinius gerai išplakite, suberkite į juos miltus ir vėl išplakite iki vientisos konsistencijos. Įpilkite porą šaukštų aliejaus, suberkite smulkintus česnakus, parmezaną, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, prieskoninių žolelių ir išmaišykite.
- Tešlą padalykite į du lakštus – mažesnį ir didesnį. Didesnįjį įtieskite į kepimo indą taip, kad kraštai uždengtų indo sieneles.
- Ant tešlos tolygiai dėkite silkės ir grybų įdarą. Tada ant viršaus sukrėskite ir vėl tolygiai paskirstykite kiaušinių ir sūrio masę.
- Pyragą užklokite likusiu tešlos lakštu, kraštus gerai užspauskite ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 30–40 minučių..
- Keletą grybų galvučių palikite papuošimui, kitus grybus sumalkite, puse svogūno supjaustykite smulkiais kubeliais, pakepinkite aliejuje, sudėkite maltus grybus, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį, viską pakepinkite keletą minučių, atvėsinkite.
- Silkę išdarinėkite, supjaustykite juostelėmis, sudėkite į lėkštę.
- Kitą pusę svogūno supjaustykite plonais pusžiedžiais, užklokite ant silkės.
- Viską padenkite majonezu.
- Kiaušinį nulupkite, atskirkite baltymą nuo trynio, susmulkinkite, pakaitomis užberkite ant silkės.
- Pakraščiais padarykite „vainiką“ iš paruoštų grybų, papuoškite grybų galvutėmis, gabalėliais poro ar kitokiais žalumynais.
Receptą atsiuntė Audronė A., Čekiškė
- Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas.
- Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.
- Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.
- Atvėsinkite ir užpilkite ant silkės daržoves.
Receptą atsiuntė Janina M.
- Išdarinėkite silkę ir pamirkykite vandenyje apie valandą, kad nebūtų tokia sūri (galima įpilti truputį pieno, tada ji neištyžta).
- Šiaudeliais supjaustykite svogūną ir apkepkite iki gelsvumo aliejuje. Į folijos lakštą įpilkite truputį aliejaus, dėkite vieną pusę silkės.
- Ant jos uždėkite keptus svogūnus, ant jų užberkite riešutus ir uždėkite kitą puselę silkės.
- Ant silkės užpilkite likusį aliejų.
- Foliją stipriai susukite.
- Kepti įkaitintoje iki 180*C orkaitėje pusę valandos. Atvėsinkite. Su konditeriniu švirškštu uždėkite majonezą. Skanaus.
- Be majonezo tinks Kūčių stalui.
Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė
- Išvalykite silkę, ir sudėkite į dubenėlį.
- Išmirkykite džiovintus grybus, supjaustykite ir kepkite aliejuje su svogūnais.
- Kai atvėsta grybai sudėkite ant silkės. Kitoje pusėje tą patį padarykite su morkytėmis.
- Morkas išvirkite ir smulkiai supjaustykite.
- Silkėje su morkomis svogūno dėkite mažiau.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Karolina Rimkevičiūtė
Silkės užkandėlė |
- Burokėlius plonai supjaustykite griežinėliais. Avokadą nulupkite ir suplakite trintuvu, įdėkite majonezo,druskos ir pipirų pagal skonį, gerai išmaišykite.
- Ant burokėlio griežinėlio išspauskite avokado masės per konditerinį maišelį, uždėkite silkės gabaliuką ir papuoškite pomidoro pusele.
Skanaus!
Mūsų šeimai ši užkandėlė labai patiko, galima dėti ant baltos skrudintos duonos.
Receptą atsiuntė Jolanta M.
- Silkę supjaustyti labai smulkiai. Svogūnus supjaustyti mažais kubeliais.
- Kiaušinį susmulkinti labai mažais kubeliais. Silkę, svogūnus bei kiaušinį gerai išmaišyti. Pridėkite majonezo. Gerai išmaišyti.
- Produktus vafliams gerai išmaišyti. Kepti vaflinėje. Ant lėkštes išdėstyti salotos lapus, o ant lapų dėti vaflius su silkės užtepėle.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Kristina
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
- Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
- Kol bulvės kepa, paruoškite silkės įdarą. Svogūnus supjaustykite mažais gabalėliais ir pakepinkite, kol taps skaidrūs. Suberkite sutarkuotą morką, plonais griežinėliais supjaustytą porą ir dar keletą minučių pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Sumaišykite daržoves, nedideliais gabalėliais supjaustytą silkės filė ir šaukštą majonezo. Pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais.
- Iškepusias ir šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Išskobkite jas, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute ir įmaišykite į silkės įdarą.
- Paruoštu silkės įdaru pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite karštas. Skanaus!
- Silkių filė gabalėlius susukite palikdami viduryje skylutę.
- Svogūnus ir grybus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais ir pakepkite aliejuje. Sudėkite pomidorų padažą, įberkite druskos, pipirų, gvazdikėlių ir atvėsinkite.
- Dalį šio įdaro pridėkite į suktinukų vidų. Suktinukus sudėkite ant agurkų griežinėlių ir užpilkite likusiu įdaru.
- Viršų apibarstykite sezamų sėklomis ir papuoškite žalumynais.
1. Silkių filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į dubenį. Suberkite poro griežinėlius, agurkų kubelius, įdėkite majonezo ir sumaišykite.
2. Į lėkštę sudėkite ananasų griežinėlius. Ant jų dėkite silkių salotas, papuoškite pomidoriukais ir petražolių lapeliais.
1. Išvirkite kietai kiaušinius. Susmulkinkite svogūną ir krapus. Į dubenį sudėkite majonezą, grietinę, suberkite svogūnus, ikrus ir išmaišykite.
2. Silkių filė supjaustykite plonomis juostelėmis, bulves – nedideliais kubeliais. Sudėkite į paruoštą padažą ir atsargiai išmaišykite.
3. Išdėliokite į lėkštes. Perpjaukite kiaušinius pusiau, dėkite po dvi puseles ant silkių masės, ant kiaušinių uždėkite keletą šaukštų ikrų masės ir pabarstykite krapais. Tiekite su juoda duona.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Silkės filė supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis.
2. Ananasus supjaustykite 1 cm storio kvadratėliais, papriką – 0,5 cm kvadratėliais. Viską sudėkite į dubenėlį, įkrėskite pomidorų padažo ir gerai sumaišykite. Palikite šaldytuve bent 0,5 val.
3. Puoškite petražolių arba krapų šakele.
1. Svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus užpilkite vandeniu ir palaikykite, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Džiovintus vaisius sudėkite į apkeptas daržoves ir maišydami dar kelias minutes pakepkite.
2. Sudėkite pomidorų padažą, pabarstykite pipirais, cinamonu ir kelias minutes pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
3. Silkių filė supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, susukite ir tiekite su džiovintų vaisių padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bulves švariai nušveiskite. Perpjaukite perpus, viduryje išskobkite nedidelę duobelę, aptepkite aliejumi, pasūdykite (jei mėgstate, dar galite pabarstyti kmynų ir smulkintų česnakų), dėkite į kepimo skardą ir šaukite į orkaitę. Kepkite 200 ºC temperatūroje, kol gražiai pagels.
2. Rikotą (gali būti ir kitas tepamas sūris) sumaišykite su smulkintais česnakais, pagardinkite pipirais ir dėkite po 1–2 šaukštus ant šiek tiek atvėsusios bulvės puselės. Paskui ant viršaus dėkite gabalėlį silkės filė, puoškite marinuotų agurkėlių ir saldžiųjų paprikų juostelėmis, citrinos griežinėliais.
Šis užkandis ne tik skanus, bet ir gražiai atrodo ant vaišių stalo.
Receptą atsiuntė Elena Šimkienė
1. Razinas išmirkykite vandenyje, geriausiai per naktį.
2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir kartu su išmirkytomis razinomis patroškinkite keptuvėje.
3. Baigiant troškinti, sudėkite kvapiuosius pipirus, cinamoną, pomidorų padažą. Palaukite, kol padažas atvės, ir tuomet dėkite šalia supjaustytos silkės.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Baravykus pamirkykite ir išvirkite pasūdytame ir laurų lapeliais pagardintame vandenyje.
2. Aliejuje ištroškinkite smulkintą svogūną bei cukiniją.
3. Suberkite baravykus, supilkite pomidorų padažą ir dar patroškinkite. Jei reikia, dar pagardinkite laurų lapeliais ir pipirais. Kai atvės, sumaišykite su gabalėliais pjaustyta silke.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Silkę išdarinėkite, išimkite kaulus ir supjaustykite gabalėliais.
2. Burokėlius sutarkuokite, o kitas daržoves bei kiaušinius supjaustykite, pagardinkite pipirais, pasūdykite, įpilkite šlakelį šviežiai spaustų citrinos sulčių ir sumaišykite viską su majonezu.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Morkas smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Pabarstykite druska. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite morkas ir kepkite, kol suminkštės.
2. Silkes išskroskite, nulupkite, išrinkite ašakas. Susukite filė suktinukus ir persmeikite mediniais smeigtukais.
3. Graikinius riešutus ir džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Slyvas supjaustykite juostelėmis.
4. Viską suberkite į keptuvę su morkomis ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę, ant viršaus – silkių suktinukus.
Knyga „Geri receptai 2“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Silkes kelias valandas pamirkykite vandenyje arba piene. Slyvas išmirkykite vandenyje su degtine. Porą nuvalykite, gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais.
2. Silkių filė supjaustykite nelabai plačiomis juostelėmis, į kiekvieną įvyniokite po slyvą, žiupsnelį porų ir persmeikite smeigtuku.
3. Suktinukus sudėkite į lėkštę, papuoškite porais, citrinų griežinėliais ir apšlakstykite pipirais pagardintu jogurtu.
1. Bulves išvirkite sūdytame vandenyje. Porus ir paprikas susmulkinkite. Berkite į keptuvę su įkaitintu sviestu ir troškinkite, kol suminkštės. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
2. Salotas suplėšykite ir išdėliokite lėkštėje, dėkite karštas virtas bulves, apibarstykite jas smulkintais muskatais. Gražiai išdėliokite silkės gabalėlius, ant viršaus berkite troškintus porus ir paprikas, apibarstykite smulkintais krapais.