1. Perpjaukite apelsinus per pusę ir išspauskite sultis. Nukoškite, išrinkite sėklas, minkštimą sudėkite į marlę ir gerai išspauskite. Likusias žieveles su minkštimu smulkiai supjaustykite ar susmulkinkite elektrinėje trintuvėje. Sudėkite supjaustytas žieveles į puodą. Ten pat įdėkite ir marlę su minkštimu. Užpilkite vandeniu, išspaustomis sultimis ir palikite nakčiai. Tai padės išgauti daugiau pektino, o tai yra svarbu marmeladui. Taip pat suminkštins apelsinų žieveles.
2. Užkaiskite puodą ant vidutinės ugnies ir kaitinkite neužvirindami, neuždengę dangčiu apie dvi valandas, kol žievelės bus labai minkštos (laikas priklauso ir nuo to, kaip smulkiai supjaustėte žieveles).
3. Atsargiai išimkite marlę, leiskite atvėsti ir išspauskite į puodą kuo daugiau skysčio.
4. Į šaldymo kamerą įdėkite 4 mažas lėkštutes – jų reikės nustatyti tinkamai marmelado konsistencijai. Suberkite į puodą su apelsinais ir vandeniu cukrų ir kaitinkite ant mažos ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol cukrus ištirps.
- Citrinas nuplaukite, nulupkite, išpjaukite minkštimą (pašalinkite visas plėveles) ir susmulkinkite. Sutarkuokite žieveles.
- Nulupkite ir sutarkuokite imbierus.
- Vaisių gabalėlius, žieveles ir imbierus sudėkite į prikaistuvį ir užpilkite vandeniu.
- Kaitinkite, kol užvirs. Įmaišykite cukrų uogienėms.
- Maišydami pavirkite dar 5–10 min.
- Patikrinkite, ar uogienės konsistencija tinkama.
- Uogienę supilkite į šiltus ir švarius stiklainius.
- Sandariai uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.
Receptas DANSUKKER
- Bruknes švariai perrinkite, nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite kelias valandas pastovėti.
- Per tą laiką nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite kriaušes.
- Iš karto apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Per sietelį perkoštas mirkytas bruknes užberkite cukrumi, sumeskite cinamonų lazdeles, gvazdikėlius ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min.
- Nugraibykite susidariusias putas, suberkite kubeliais pjaustytas kriaušes ir virkite 10 min., kol kriaušės suminkštės.
- Cinamonų lazdeles, gvazdikėlius išgriebkite.
- Džemą išpilstykite į stiklainius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais.
- Bruknių džemas skanu su paukštiena, žvėrienos patiekalais, keptu kumpiu.
- Apelsinus nulupkite. Supjaustykite ketvirčiais ir pasistenkite pašalinti visas sėklytes.
- Apelsinus sudėkite į maisto smulkintuvą ar plaktuvą ir susmulkinkite iki beveik vientisos masės (gali likti šiek tiek nedidelių gabalėlių). Masę supilkite į keptuvę ar prikaistuvį. Suberkite apelsinų žieveles, cukrų, kukurūzų krakmolą, supilkite citrinos sultis ir vandenį. Išmaišykite.
- Kaitinkite apie 25 minutes, kol masė sutirštės ir taps džemo konsistencijos.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir paruoštą džemą supilkite į švarų, sandariai užsidarantį stiklainėlį. Atvėsinkite, tuomet uždenkite dangteliu. Laikykite šaldytuve.
- Pastaba: džemas yra skirtas greitam vartojimui. Jeigu norite laikyti jį ilgiau, teks hermetiškai uždaryti (konservuoti) stiklainėlius su džemu.
- Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
- Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
- Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.
Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
- Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
- Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
- Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.
Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nulupkite ananasą, padalykite į keturias dalis ir išpjaukite šerdį. Susmulkinkite. Jei vartosite konservuotus ananasus, tereikės išgriebti iš skardinės ir supjaustyti.
- Į keptuvę supilkite aliejų, suberkite kuminus ir skrudinkite, iki jie patamsės. Nuplaukite ir susmulkinkite papriką, suberkite į keptuvę. Pakepkite maždaug septynias minutes.
- Suberkite ananasus, cinamoną ir gvazdikėlius, gerai išmaišykite. Troškinkite retkarčiais pamaišydami, kol ananasų sultys išgaruos – apie pusvalandį. Žiūrėkite, kad neprisviltų.
- Suberkite cukrų, druską ir razinas. Dar kaitinkite apie dešimt minučių. Tik nepamirškite vis maišyti.
- Išvirusį marmeladą supilkite į stiklainiukus, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite pusvalandį.
- Sandariai užsukite dangtelius ir palikite atvėsti. Laikykite vėsiai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, perpjaukite į keturias dalis. Kubeliais supjaustykite svogūną.
2. Sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo. Virkite apie valandą laiko, nepamiršdami vis pamaišyti.
3. Dar karštą čatnį supilstykite į sterilizuotus stiklainius.
1. Apelsinus nulupkite ir kruopščiai pašalinkite baltąją žievelę.
2. Skilteles atskirkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
3. Užpilkite cukrumi ir palikite bent valandą pastovėti, kad išskirtų sultys.
4. Nurinkite į paviršių iškilusias sėklytes. Suberkite likusius ingredientus ir prieskonius.
5. Puodą dėkite ant ugnies ir kartais pamaišydami užvirkite.
6. Sumažinkite kaitrą ir kartais pamaišydami virkite gerą valandą, kol puode liks maždaug trečdalis buvusio apelsinų kiekio.
7. Jei naudojate, prieš nuimdami puodą nuo ugnies, įberkite pektino.
8. Uogienę ataušinkite ir išpilstykite į švarius stiklainiukus.
Patarimai:
- Tokią uogienę laikykite šaltai. Jei norite jos pasigaminti daugiau ir saugoti sandėliuke, teks pilti daugiau cukraus.
- Galima naudoti ir smulkintą apelsinų žievelę. Tokiu atveju juos reikės labai kruopščiai nuplauti ir itin plonai nulupti. Žieveles įmaišykite viską pavirę 30–40 minučių.
- Mangus nuvalykite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais.
- Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir susmulkinkite nedideliais kubeliais.
- Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Puode užvirinkite actą su cukrumi, suberkite svogūnus ir pavirkite 5–10 minučių. Sumeskite mangus ir paprikas, smulkintus česnakus.
- Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės. Galiausiai suberkite prieskonius, dar kartą užvirinkite ir nukaiskite.
- Supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite šaldytuve.
- Obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus sukapokite smulkiai. Visus produktus sumaišykite dideliame prikaistuvyje. Kaitinkite ant vidutinio stirpumo ugnies, kol užvirs. Virkite apie 30 min., neuždengusios prikaistuvio dangčiu. Masė turi sutirštėti.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti. Atvėsusį čatnį sudėkite į švarius, sausus stiklainėlius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve.
- Pikantiško skonio obuolių čatnis puikiai tinka prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, keptos vištienos, jautienos, kumpio ar kiaulienos pjausnių. Į obuolių čatnį įmaišius kreminio sūrio, jis tampa puikiu pikantišku užtepu ant skrebučių, riestainių ar krekerių. O į tą patį čatnio recepto įmaišius alyvuogių aliejaus, jame galima marinuoti mėsą.
- Elektriniu plakikliu pasmulkinkite gabalėlį kokoso riešuto, svogūną ir aitriąją papriką.
- Gautą masę krėskite į puodelį su trupučiu vandens, suberkite cukrų, druską ir juoduosius pipirus, supilkite citrinos sultis.
- Masę pavirkite 3 minutes ir atvėsinkite.
- Pagardinkite kapotais kalendrų lapeliais ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Plačiau skaitykite „3 labai gardžių čatnių receptai“
- Susmulkinkite ir keptuvėje pakaitinkite kriaušes, svogūną, česnaką ir imbiero šaknį.
- Kai viskas suminkštės, suberkite cinamoną, gvazdikėlius, cukrų, sezamo sėklas, razinas, įpilkite citrinų sulčių, suberkite druską ir viską kaitinkite tol, kol dalis skysčio nugaruos.
Plačiau skaitykite „3 labai gardžių čatnių receptai“
- Actą ir 1 stiklinę spanguolių užvirkite ir sumažinus ugnį, pavirkite dar 2 minutes.
- Nuimkite nuo ugnies ir ištirpinkite jame medų.
- Likusias uogas padalinkite į norimo dydžio buteliukus, įdėkite į juos po cinamono lazdelę, porą gvazdikėlių ir supilkite nukoštą, šiltą actą.
- Palikite uždarytus butelius mažiausiai dviems savaitėms.
1. Jei naudojate šviežiai tarkuotas žieveles, keletą valandų jas padžiovinkite nekarštoje orkaitėje.
2. Sumaišykite visus ingredientus su druska ir viską gerai išsukite virtuvės kombainu.
3. Supilkite druską į sausą sandarų indelį. Tinkamai laikoma ir saikingai naudojama, ji tarnaus iki kitų švenčių.