Taip pat skaitykite: Įpročiai, kurie efektyviai pagerins jūsų sveikatą
1. Iš pradžių paruoškite stiklainėlį (0,75 l talpos), kuriame sluoksniuosite produktų mišinį sausainiams. Išplaukite jį ir labai gerai iššluostykite – turi būti visiškai sausas.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Supilkite viską į stiklainėlį. Ant viršaus tolygiai berkite rudąjį cukrų, cukrų, tuomet avižinius dribsnius, kokosų drožles, smulkintus šokolado gabalėlius ir, galiausiai, smulkintus graikinius riešutus. Stiklainėlis turėtų užsipildyti iki pat viršaus. Uždarykite jį.
Dekoravimas
Paruoškite etiketę (galite atsispausdinti) ir priklijuokite ją prie stiklainėlio dvipuse lipnia juostele. Etiketėje būtinai nurodykite tolesnę gaminimo instrukciją.
Sausainių kepimas
Sumaišykite visus produktus su tirpintu sviestu, plaktu kiaušiniu ir vanilės ekstraktu. Iš paruoštos sausainių masės suformuokite nedidelius apvalius kamuolėlius ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Palikite tarp sausainių 5 cm tarpus. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Atvėsinkite ir gardžiuokitės puikiais sausainiais!
Iš šio kiekio iškepsite apie 20–25 sausainius.
Plačiau skaitykite: MAMOS DIENA: saldžios dovanos Mamai
1. Sviestą atšaldykite kameroje, sutarkuokite burokine tarka ir sumeskite į plakti skirtą indą.
2. Sūrį susmulkinkite šakute ir sumeskite į indą.
3. Suberkite miltus ir minkykite, kol išeis vientisa tešla.
4. Iš paruoštos tešlos suformuokite ritinį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
5. Išėmusi tešlą iškočiokite, gėlytės formele išspauskite sausainėlius, juos išdėliokite sviestiniu popieriumi išklotoje kepimo skardoje maždaug 3 cm atstumu vieną nuo kito.
6. Sausainėlių viršų saikingai pabarstykite rupia druska.
7. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Kambario temperatūros sviestą trinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol pasidarys puri masė.
2. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius, kokoso drožles ir išsukite.
3. Tešlą 30 min. laikykite šaldytuve.
4. Iš atšalusios tešlos rankomis formuokite sausainius ir į juos įspauskite mėlynių.
5. Sausainius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepkite 160 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20 minučių.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, minkštu sviestu ir cukrumi.
2. Iš tešlos išminkykite maždaug 3 cm skersmens cilindrą ir pavoliokite jį sezamų sėklose.
3. Supjaustykite cilindrą 7 mm storio plokštelėmis ir dėkite jas ant kepimo skardos.
4. Į kiekvieną sausainuką negiliai įspauskite po migdolą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Sviestą, pieną, medų ir cukrų dėkite į puodą ir viską ištirpinkite, kai viskas ištirpsta sudėkite prieskonius, kartais pamaišydami virkite ant silpnos ugnies 5 minutes.
- Miltus persijokite su kepimo milteliais ir į juos supylus truputį atvėsintą sirupą gerai išmaišykite ir suminkykite.
- Visą tešlą sulipinkite į vieną gumulą ir bent valandai dėkite į šaldytuvą. Padalinus tešlą į kelias dalis kočiokite kuo plonesnius blynus ir sausainių formelėmis spauskite norimus sausainius, plačiu peiliu arba mentele atsargiai perkelkite ant skardos, ištiestos kepimo popieriumi, kepkite apie 12-15 min 180 laipsnių orkaitėje.
- Gaminame glajų: Kiaušinį gerai nuplaukite su geriamąja soda, nusausinkite, atskirkite trynį nuo baltymo.
- Baltymą lengvai suplakite išspauskite citrinos sulčių ir po truputi plakant palaipsniui dėkite miltelinį cukrų, kol glajus bus reikiamo tirštumo.
- Dėkite į nedidelį maišelį prakirpkite jo kampuką, dekoruokite iškepussiius ir atvesusius sausainius, skanaus!
Receptą atsiuntė Rasa B.
- Kambario temperatūros margariną išsukite su abiejų rūšių cukrumi.
- Kai masė pasidarys puri, po vieną įmuškite kiaušinius (visą laiką maišyti), sulašinkite vanilės esenciją.
- Viename inde sumaišykite abiejų rūšių miltus ir kepimo miltelius. Mišinį po truputį suberkite į nuolat maišomą margarino ir kiaušinių masę. Galiausiai įmaišykite stambiai sutarkuotą šokoladą.
- Skardą išklokite rudu kepimo popieriumi (jo paviršius padengtas silikonu, todėl kepiniai neprilimpa). Kabinkite maždaug po pusę šaukšto paruoštos tešlos ir dėkite į skardą. Tarp kauburėlių palikite nemažus tarpus, nes kepdami jie išsipučia.
- 190`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Iškepusius suberkite ant grotelių, kad aušdami nesudrėktų.
1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Įmaišykite kapotų riešutų.
2. Šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą paliekant 5 cm tarpus.
3. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Sausainius keletą minučių vėsinkite orkaitėje ir išimkite.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sutrupinkite arba stambia trintuve sutarkuokite šokoladą.
2. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Mediniu šaukštu arba elektriniu plakikliu iki purios masės išsukite sviestą su milteliniu cukrumi. Suberkite vanilinį cukrų ir druską, įmuškite kiaušinį, gerai išsukite.
3. Suberkite į tešlą dalį miltų, išmaišykite, sudėkite šokolado gabalėlius, suberkite likusius miltus, užminkykite kietą tešlą.
4. Padalykite tešlą į tris dalis ir suformuokite maždaug 7 cm storio ritinėlius. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir 10 min. palaikykite šaldiklyje.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°С temperatūros. Supjaustykite tešlos ritinėlius maždaug 0,5 cm storio riekelėmis.
6. Išdėliokite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepkite apie 20 min. Kai sausainukai gražiai paruduos, išimkite skardą iš orkaitės ir palikite atvėsti. Tiekite su arbata, kava ar pienu.
Kulinaro patarimas. Į tešlą dar galite įmaišyti kakavos miltelių – šokoladiniai sausainukai bus tamsiai rudos spalvos.
- Viename dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, sausainių trupinius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Kitame inde varškę ištrinkite su minkštu sviestu, suberkite cukrų ir atsargiai įmaišyti standžiai išplaktus baltymus.
- Varškės masę sumaišykite su dribsnių mišiniu, tarkuotu šokoladu, mirkytomis razinomis ir migdolų drožlėmis.
- Iš paruoštos tešlos ant riebalais pateptos skardos šaukštu formuokite sausainėlius ir apie 30 min. kepkite 180`C karštumo orkaitėje.
1. Iš anksto išvirkite džemą: apelsinus kruopščiai nuplaukite karštu ir nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Daržovių skustuku plonai nuo vaisių nulupkite odeles (be baltosios dalies), susmulkinkite. Nuo apelsinų minkštimo pašalinkite didžiąją baltųjų odelių dalį, vaisius supjaustykite griežiniais ir sudėkite į puodą. Suberkite abiejų rūšių cukrų, supilkite citrinų sultis, sudėkite tarkuotas apelsinų žieveles ir palikite bent pusę paros.
2. Statykite puodą ant ugnies, masę išmaišykite. Kai užvirs, maišydama kaitinkite, kol sutirštės. Nukėlusi nuo ugnies, palikite bent tris valandas.
3. Ant švaraus sauso stalviršio persijokite miltus. Ant viršaus sudėkite kambario temperatūros sviesto gabalėlius, suberkite druską. Viską kapokite peilio nugarėle, kol gausite trupinius. Masės viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite vandenį su citrinų sultimis ir suminkykite tešlą (jeigu masė per skysta, įberkite miltų).
4. Suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve. Atvėsusią tešlą plonai iškočiokite (patogiausia – įdėjus tarp dviejų švaraus polietileninio maišelio atraižų), supjaustykite maždaug 6 cm pločio ir 15 cm ilgio juostomis. Aptepkite jas apelsinų džemu, susukite ritinėlius.
5. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, viršų aptepkite kiaušinių trynių, pabarstykite ruduoju cukrumi. Kepkite 180 C karščio orkaitėje apie 20 minučių.
1. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite avižinius dribsnius ir maišydami kaitinkite kelias minutes. Suberkite saulėgrąžas, sezamus, razinas.
2. Kiaušinį išplakite su cukrumi.
3. Į plaktą kiaušinį suberkite dribsnių ir sėklų mišinį, gerai išmaišykite ir 10 minučių palikite brinkti. Iš masės šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į sviestiniu popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- PASIRUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ. Į prikaistuvį supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotas jų žieveles, miltelinį cukrų, supilkite tirpintą ir atvėsintą sviestą, įmuškite du kiaušinius. Elektriniu plaktuvu išplakite viską iki vientisos masės.
- Dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydamos, kaitinkite, kol masė ims tirštėti. Neužvirkite.
- Masei sutirštėjus, išjunkite ugnį. Paruoštą citrinų kremą supilkite į stiklainėlį ir atvėsinkite. Uždenkite sandariu dangteliu ir laikykite šaldytuve.
- IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir aguonas. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmaišykite kiaušinio trynį, vanilės ekstraktą ir nutarkuotas citrinų žieveles.
- Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais maišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite!
- Imkite po šaukštą tešlos ir tarp drėgnų delnų formuokite gražius apvalius kamuolėlius. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami apie 5 cm tarpus. Šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu kiekvieno rutuliuko viduje įspauskite po gilią duobutę.
- Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol sausainiai taps gražios aukso spalvos. Išimkite iš orkaitės, dar kartą iškepusias duobutes paspauskite šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu, Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
- Imkito po šaukštelį šalto citrinų kremo ir užpildykite juo sausainių duobutes. Patiekite. Skanaus!