Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventinis valgiaraštis vegetarams ir veganams

Jeigu nevalgote gyvūninės kilmės produktų, o jus artimieji vis bando suvilioti „grįžti į doros kelią“, verčiau jau parodykite jiems paruoštuką, kuo jie galėtų jus nustebinti per šventes. Skanaus!
Žaliavalgiškas aguonų ir kokosų „varškės“ tortas
Žaliavalgiškas aguonų ir kokosų „varškės“ tortas / Shutterstock nuotr.
Vegetariškos bulvės
Receptas: Vegetariškos bulvės
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 81
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 100.00 g (juodosios be kauliukų)
Fetos sūris: 100.00 g
Tepamas varškės sūrelis 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 30.00 g (ryšulėlis petražolių, krapų, svogūnų laiškų)
Kaip gaminti

1. Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir pasūdytame vandenyje išvirkite su lupenomis.

2. Išgriebtas bulves atvėsinkite, perpjaukite išilgai ir atsargiai, kad nepažeistumėte žievės, šaukšteliu išskobkite šiek tiek viduriuko.

3. Išskobtą bulvių masę susmulkinkite ir sumaišykite su šakute maigyta feta, tepamuoju varškės sūreliu, kapotais žalumynais (dalį palikite papuošti) ir česnakais. Įdarą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Į kiekvieną bulvę krėskite po šaukštą sviesto, tada berkite smulkintų juodųjų alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų.

5. Ant viršaus krėskite sūrio įdaro.

6. Įdarytas bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 15 min.

7. Tiekite užbarsčiusi kapotų svogūnų laiškų.

Suskleisti
Salotos su džiovintais pomidorais
Receptas: Salotos su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 16.00 vnt. (vyšninių)
Agurkai: 2.00 vnt.
Salotos: 300.00 g (įvairių)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (Padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Padažui; 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių)
Medus: 1.00 valg. š. (Padažui; skysto)
Druska: 1.00 arbat. š. (Padažui; pusė šaukštelio)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (Padažui; žiupsnelis stambiai maltų)
Kaip gaminti

1. Nulupkite svogūną, supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Vyšninius pomidorus supjaustykite puselėmis, agurkus – griežinėliais, saulėje džiovintus pomidorus – juostelėmis.

2. Nuplaukite ir nuvarvinkite salotas.

3. Supilkite į dubenį alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir medų, pasūdykite, pagardinkite pipirais, plakite šluotele, kol ištirps medus.

4. Užpilkite padažą ant salotų, sudėkite svogūnus, agurkus, džiovintus ir šviežius pomidorus, atsargiai išmaišykite. Tiekite prie keptos mėsos arba valgykite vienas su šviežia balta bandele.

Kulinaro patarimas. Jei ruošiatės iškylauti toli nuo namų, paruoštą padažą salotoms supilkite į nedidelį stiklainį, supjaustytas daržoves sudėkite į sandarų indą. Prieš tiekdama salotas, sudėkite daržoves į plastikinį maišelį, supilkite padažą, papurtykite ir iškrėskite atgal į indą.

Suskleisti
Vaisių salotos
Receptas: Vaisių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 60
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 4.00 vnt. (dideli)
Kiviai: 4.00 vnt.
Medus: 50.00 g
Sultys: 50.00 ml (šviežiai spaustų apelsinų sulčių)
Riešutai: 3.00 valg. š. (žemės, lazdynų arba graikinių riešutų)
Razinos: 2.00 valg. š.
Konjakas (nebūtinai) 40.00 ml
Kaip gaminti

1. Jei naudosite žemės riešutus, trumpai pakepinkite juos orkaitėje, pašalinkite luobeles ir susmulkinkite. Razinas gerai nuplaukite ir palikite nusivarvėti.

2. Nulupkite apelsinus, padalykite skiltelėmis, perpjaukite perpus. Jei odelės labai kietos, jas pašalinkite. Nulupkite ir supjaustykite gabalėliais kivius.

3. Nedideliame inde sumaišykite medų ir apelsinų sultis. Maišykite, kol ištirps medus. Galite įpilti šlakelį konjako. Įmaišykite riešutus ir razinas. Palikite valandėlę pastovėti.

4. Į stiklines taures sluoksniais sudėkite apelsinus ir kivius, užpilkite medaus ir riešutų padažo, dar galite uždėti šaukštą plaktos grietinėlės.

Suskleisti
Salotų suktinukai su jogurto padažu
Receptas: Salotų suktinukai su jogurto padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 17
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (salotų gūžė, labai tinka „Romaine“)
Kopūstai: 1.00 vnt. (ketvirtis kopūsto gūžės)
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (šakniagumbis)
Jogurtas: 125.00 g (padažui)
Actas: 2.00 valg. š. (padažui; natūraliai fermentuoto obuolių)
Aliejus: 1.00 valg. š. (padažui; graikinių riešutų, lazdynų, migdolų ar sezamų)
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui; žiupsnelis)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (padažui; žiupsnelis maltų)
Kaip gaminti

1. Salotas išskirstyti atskirais lapais. Kopūstus, salierus ir morkas supjaustyti panašaus ilgio šiaudeliais (darbas spartesnis pjaustant daržovių pjaustykle).

2. Visus šiaudelius atsargiai pamaišyti viename inde, kad tolygiai pasiskirstytų. Ant kiekvieno salotų lapo dėti po saują daržovių mišinio ir susukti. Suktinukus galima perrišti svogūnų laiškais – tvirčiau laikysis.

3. Padažui skirtus produktus išplakti viename inde ir patiekti atskirai.

Suskleisti
Ryžių troškinys su daržovėmis
Receptas: Vegetarinis ryžių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 60
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Svogūnai: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Salierai: 200.00 g (šakniagumbių)
Žirniai: 100.00 g (šviežių arba šaldytų)
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Tirpus sultinys 125.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Išvirkite birią ryžių košę. Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus sugrūskite. Salierus supjaustykite šiaudeliais.

2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei česnakus. Sudėkite visas kitas daržoves, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maišant kepinkite maždaug 3 min.

3. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite dar 10 min. Sudėkite ryžius ir troškinkite, kol ryžiai sugers visą skystį. Papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais.

Suskleisti
Vegetariški indiški blyneliai
Receptas: Vegetariški indiški blyneliai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 72
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 180.00 g (1 st.)
Paprikos: 1.00 vnt. (aitrioji)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Petražolės: 60.00 g (sauja)
Miltai: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas arbat. š.)
Aliejus: 8.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Išvirkite ir sutrinkite bulves. Į gautą masę sudėkite smulkintą svogūną, aitriąją papriką, imbierą, petražoles, žaliuosius žirnelius, kuminus, miltus, džiūvėsėlius ir įberkite druskos. Viską gerai sumaišykite ir kepkite blynelius įkaitintoje keptuvėje.

2. Kai gražiai paruduos iš abiejų pusių, sudėkite juos ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.

3. Prie šiltų vegetariškų blynelių puikiai tinka natūralus jogurtas.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Veganiška trinta keptų pomidorų sriuba su aromatinėmis žolelėmis ir kokosų aliejumi
Receptas: Veganiška trinta keptų pomidorų sriuba su aromatinėmis žolelėmis ir kokosų aliejumi
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.6 / 24
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1300.00 g (apie 10 vidutinio dydžio gerai prinokusių pomidorų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 2.00 valg. š. (kapoti, švieži)
Kokosų aliejus 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (nedidelės skiltelės)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (kapoti, švieži)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.

2. Pomidorų odelę šiek tiek įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Tuomet perpjaukite juos pusiau, sudėkite į gilų kepimo indą (ar skardą), apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir kapotais bazilikais (pasilikite 1 šaukštą bazilikų tolimesnei gamybai).

3. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 1 valandą. Po maždaug 30 minučių pomidorus apverskite ant kito šono. Keptus pomidorus ir išsiskyrusias jų sultis supilkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite.

4. Puode įkaitinkite kokosų aliejų ir jame apkepkite kapotus česnakus, kol jie taps aukso spalvos.

5. Supilkite trintus pomidorus, sudėkite pusę likusių žolelių ir pakaitinkite, kol užvirs. Paskaninkite druska ir pipirais. Nuimkite nuo ugnies, sudėkite likusias aromatines žoleles ir skubiai patiekite.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“

Suskleisti
Veganiškas troškinys su kokosų pienu
Receptas: Veganiškas troškinys su kokosų pienu
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pupelės: 120.00 g (apie 30 žalių ankštinių pupelių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š. (kokosų)
Kario lapai (3-4) 3.00 vnt.
Garstyčių sėklos 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 4.00 g (pusė arbat. š.)
Kalendros: 20.00 g (saujelė kapotų šviežios kaledros lapelių)
Kokosų pienas (1 skardinė) 400.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Bulves ir morkas supjaustykite kubeliais. Pupeles nuvalykite ir supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais. Smulkiai sukapokite svogūną ir česnaką.

2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų. Suberkite garstyčių sėklas ir juos šiek tiek paskrudinkite, sudėkite kario lapelius ir dar šiek tiek pakaitinkite. Sudėkite kapotus svogūnus ir česnakus ir kepkite, kol suminkštės.

3. Suberkite paprikos ir ciberžolės miltelius, išmaišykite. Sudėkite bulves, morkas ir pupeles ir dar apie 2 minutes apkepkite.

4. Įpilkite pusę litro vandens, uždenkite ir troškinkite kol daržovės suminkštės (apie 15-20 min.). Paskaninkite druska.

5. Supilkite kokosų pieną, išmaišykite ir palaukite, kol dar kartą užvirs. Suberkite kapotus kaledrų lapelius, išmaišykite ir patiekite.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“

Suskleisti
Žaliavalgiški blyneliai
Receptas: Žaliavalgiški blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val. 15 min.
3.9 / 32
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 500.00 g
Bananai: 3.00 g
Saldžiavaisio pupmedžio milteliai: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į elektrinį smulkintuvą. Taip pat įdėkite ir kelis bananus, pora šaukštelių saldžiavaisio pupmedžio miltelių ir viską susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Formuokite plonus blynelius ir pašaukite į džiovyklę 6 val.
  3. Į blynelių vidų galima įvynioti bananą. Valgykite su trintomis uogomis arba su kuo mėgstate.

Recepto autorė Agnė Putinienė

! Šio recepto nuotrauka nėra autentiška

Suskleisti
Vegetariškas čili troškinys
Receptas: Vegetariškas čili troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 43
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 250.00 g (savo sultyse konservuoti, be odelių)
Kukurūzai: 100.00 g (konservuoti)
Pupelės: 250.00 g (konservuotos raudonos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankštis)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Gilioje keptuvėje ar troškintuve įkaitinkite aliejų ir pakepinkite trintą česnaką, kol šiek tiek pagels.

2. Sukrėskite pomidorų tyrę, konservuotus kukurūzus, pupeles, suberkite prieskonius, smulkiai supjaustytą aitriosios paprikos ankštį (tik nepadauginkite – jei nemėgstate aštriai, įberkite tik mažą žiupsnelį) ir vis pamaišydama troškinkite apie 15-20 minučių.

3. Prieš baigdama troškinti pagal skonį pasūdykite. Jei skonis pernelyg rūgštus, galite įberti šie tiek cukraus. Dar 1-2 minutes patroškinkite.

4. Troškinį patiekite apibarstytą tarkuotu brandintu sūriu. Skanu su balta skrudinta česnakine duona.

Suskleisti
Kaukazietiška aštri vegetarinė ryžių ir pomidorų sriuba – „Charčo“
Receptas: Kaukazietiška aštri vegetarinė ryžių ir pomidorų sriuba – „Charčo“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 48
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 100.00 g (tiks tiek ilgagrūdžiai, tiek apvalūs)
Pomidorai: 2.00 vnt. (2 dideli arba 4 vidutinio dydžio)
Sviestas: 4.00 valg. š. (išvalytas lydytas sviestas „ghee“)
Džiovintos raugerškio uogos: (nubrauktas) 1.00 valg. š.
Džiovintos saldžiosios paprikos dribsniai: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Džiovintos aštriosios paprikos ankštys: (arba 2 vnt.) 1.00 vnt.
Asafetidos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (1/4 arbat š.)
Druska: 15.00 g (1,5 arbat. š.)
Cukrus: 1.00 valg. š. (kupinas)
Vanduo: 1.00 l (verdantis)
Krapai: 1.00 arbat. š. (smulkiai sukapoti švieži (šluotelė) arba džiovinti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkiai sukapotos šviežios (šluotelė) arba džiovintos)
Grietinė: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

Garsi ir populiari Užkaukazėje ir rytinėje Europos dalyje sriuba, ypač mėgstama vyrų. Stipri, aštri, rūgšti, soti ir įsimenamo skonio. Originali „charčo“ verdama su aviena, tačiau šis receptas adaptuotas vegetarinei jogos mitybai. Tam, kad išvirtume skanią sriubą, nereikia mėsos nuoviro, sriubai skonį suteikia prieskoniai. Vietoje rūgščių slyvų „tkemali“, paprastai naudojamų šiai sriubai virti, pagardinsime ne mažiau rūgščiomis džiovintomis raugerškių uogomis. Jų ieškokite profesionaliose prieskonių parduotuvėse, vaistinėse ar vasarą prisirinkite slėniuose ir išsidžiovinkite patys. Svogūnus ir česnakus pakeis asafetida, mėsos riebalus - išvalytas lydytas sviestas „ghee“. Be galo skani ir labai greitai paruošiama sriuba.

Atkreipkite dėmesį: jei norite švelnesnės sriubos, nedėkite aštriosios paprikos ankšties, užteks tik juodųjų pipirų.

 

1. Užkaiskite sriubai skirtą puodą ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, suberkite asafetidą ir įmeskite lauro lapus. Po keliolikos sekundžių suberkite išplautus ir išdžiovintus ryžius. Kepkite maišydami kelias minutes ant vidutinės ugnies, kol ryžiai pabals ir pradės skleisti riešutų aromatą.

2. Užpilkite verdančiu vandeniu, įberkite šaukštelį druskos, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 15-20 minučių, kol ryžiai visiškai išvirs.

3. Tuo metu į verdantį vandenį kelioms minutėms pamerkite pomidorus, išgriebkite, perliekite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Išimkite kotelių vietas ir supjaustykite kubeliais.

4. Užkaiskite gilią keptuvę ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, įmeskite džiovintą aštriąją papriką, suberkite raugerškį ir paprikos dribsnius.

5. Kepkite prieskonius keliolika sekundžių ir sukrėskite pomidorus. Išmaišykite ir uždenkite. Troškinkite pomidorus 5-7 minutes.

6. Keptuvę atidenkite, pasūdykite likusia druska, suberkite juoduosius pipirus ir cukrų. Kepkite pomidorus atvirame puode dar 5-7 minutes retkarčiais pamaišydami.

7. Supilkite pomidorų tyrę į išvirusius ryžius ir išmaišykite. Sudėkite prieskonines žoleles. Išmaišykite, užvirkite ir po minutės nukaiskite. Prieš patiekiant išgriebkite laurų lapus ir aitriosios paprikos ankštį.

8. Patiekite su šlakeliu grietinės, duona ir šviežiu brinzos sūriu. Sriuba aušdama tirštėja.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Vegetariškas bulvių, pomidorų ir alyvuogių troškinys
Receptas: Vegetariškas bulvių, pomidorų ir alyvuogių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 24
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 800.00 g (mažos)
Rozmarinai: 4.00 g (2 šakelės)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (1-2)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š. (6-8)
Pomidorai: 250.00 g (vyšniniai)
Alyvuogės: 24.00 vnt. (12 juodųjų ir 12 žaliųjų be kauliukų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 5.00 g (3-4 šakelės)
Kaip gaminti

1.Bulves kruopščiai nuplaukite šepetėliu ir išvirkite, kad būtų dar šiek tiek kietos. Rozmarinus nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Aitriąsias paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis juostelėmis.

2.Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite bulves, rozmarinus, česnako skilteles ir pakepinkite. Keptuvę uždenkite ir 10 minučių pakepkite. Tada dangtį nuimkite ir kepkite dar 5 minutes, kol bulvės gražiai apskrus.

3.Pipirus, pomidorus ir alyvuoges suberkite į keptuvę, paskaninkite druska, pipirais ir kepkite dar 5–10 minučių.

4.Raudonėlius perliekite vandeniu, nuskabykite lapelius, susmulkinkite ir apibarstykite troškinį. Dar sykį viską gerai išmaišykite ir tiekite neišėmę iš keptuvės.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Žaliavalgiška baltoji mišrainė
Receptas: Žaliavalgiška baltoji mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 62
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Agurkai: 6.00 vnt. (4 - raugintų ir 2 - šviežių)
Cukinijos: 1.00 vnt. (0,5)
Porai: 1.00 vnt. (0,5)
Krapai: 10.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (1 - sultys - salotoms ir 1 arbat. š. - česnakiniui majonezui)
Druska: 2.00 arbat. š. (1 žiupsnelis - salotoms ir 1 arbat. š. - česnakiniui majonezui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Majonezas: 5.00 valg. š. (česnakinio)
Saulėgrąžų aliejus: 3.00 valg. š. (česnakiniui majonezui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (maltų - česnakiniui majonezui)
Anakardžių riešutai: 1.00 st. (saujelė - česnakiniui majonezui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (česnakiniui majonezui)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (česnakiniui majonezui)
Kaip gaminti
  1. Žirnelius atšildykite šiltu vandeniu. Morkas sutarkuokite šiaudeliais ir užmarinuokite trumpam druskos žiupsneliu ir citrinos šlakeliu.
  2. Raugintus agurkus ir šviežius agurkus, cukiniją, svogūnus supjaustykite kubeliais.
  3. Porus susmulkinkite pusžiedžiais, sukapokite krapus.
  4. Visus ingredientus sumaišykite su majonezu.
  5. Česnakinį majonezą ruošiame: Visus komponentus sumalame elektriniu trintuvu. Jei masė per skysta-dėkite daugiau anakardžių riešutų.
  6. Majonezą galima laikyti šaldytuve iki dviejų parų.    

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Suskleisti
Kukurūzų ir avokadų salotos
Receptas: Kukurūzų ir avokadų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Kukurūzai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų)
Avokadai: 3.00 vnt. (sunokę)
Paprikos: 2.00 vnt. (1 raudoną ir 1 žalią saldžiąją)
Pomidorai: 5.00 vnt. (vyšninių)
Alyvuogės: 1.00 sauja (juodųjų be kauliukų)
Gelsvės: (lapelių) 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, minkštimą supjaustykite nedideliais kubeliais, o žievę dėkite į lėkštę, kurioje bus patiekiamos salotos.
  2. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, alyvuoges mažais griežinėliais, paprikas – nedideliais kubeliais.
  3. Viską sudėkite į dubenį ir sumaišykite, įdėkite nusausintus kukurūzus ir avokadus.
  4. Nedideliame indelyje sumaišykite balzaminį actą, alyvuogių aliejų ir Provanso žoleles, viską išmaišykite, pagal skonį pasūdykite.
  5. Į salotas supilkite padažą, išmaišykite ir išdėliokite į avokadų žieves.

 

Suskleisti
Burokėlių mišrainė su grietine
Receptas: Burokėlių mišrainė su grietine
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.2 / 96
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virtų vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelio)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Grietinė: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Virtus burokėlius sutarkuokite.
  2. Įberkite į burokėlius, kmynus, pipirus, pasūdykite, smulkiai supjaustytą svogūną.
  3. Įkrėskite grietinę ir mišrainę gerai išmaišykite.
Suskleisti
Vegetariška lazanija
Receptas: Vegetariška lazanija
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 37
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 500.00 g
Morkos: 250.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 arbat. š. (1 - geltona ir 1 - raudona)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Lazanijos lakštai: 250.00 g
Parmezano sūris: 200.00 g (tarkuoto)
Pomidorų tyrė: 500.00 g
Miltai: 3.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 250.00 ml (riebios)
Daržovių sultinys: 250.00 ml
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite, morką supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į kepimo indą, pašlakstykite aliejumi ir 180 C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 10 min.
  2. Cukinijas ir baklažaną supjaustykite griežinėliais, paprikas juostelėmis. Sudėkite į kepimo indą su morkomis, pabarstykite Provanso žolelėmis, druska, pipirais ir dar pašlakstykite aliejumi.
  3. Kepkite, kol daržovės suminkštės, tuomet supilkite pomidorų tyrę ir palikite išjungtoje orkaitėje. Nedideliame prikaistuvyje išlydykite sviestą, suberkite miltus, truputį pakepinkite ir supilkite sultinį, pamaišykite, tada supilkite grietinėlę.
  4. Kai padažas sutirštės, suberkite pusę sūrio. Stačiakampę  kepimo skardą patepkite aliejumi, dugną išklokite lakštiniais, užpilkite sūrio padažo ir keletą šaukštų keptų daržovių, tada vėl dėkite makaronų lakštus.
  5. Taip sluoksniuokite, kol baigsis produktai. Paskutinis sluoksnis turi būti sūrio padažo, ir gana storas, kad kepant makaronai nesudžiūtų.
  6. Paviršių pabarstykite džiūvėsių ir sūrio mišiniu. Kepkite180 C karštumo orkaitėje apie valandą arba kol peilis lengvai smigs per lakštinius.
Suskleisti
Vegetariškas vengriškas guliašas
Receptas: Vegetariškas vengriškas guliašas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 62
Receptas
Ingredientai
Sojos: 80.00 g (mėsos kubelių pailgos formos)
Vanduo: 1.00 l (0,75)
Morkos: 1.00 vnt. (didelės supjaustytos griežinėliais)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalios saldžios supjaustytos stambiais gabalėliais)
Šparaginės pupelės: 100.00 g (supjaustytų 3 cm ilgio gabalėliais)
Saldžiosios paprikos milteliai: 3.00 arbat. š. (su kaupu džiovintų)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelio)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (supjaustytos griežinėliais, be sėklyčių)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (arba kmyninio kumino sėklų)
Asafetida: (0,5) 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (1 - daržovėms troškinti ir 0,5 - sojos mėsai virti)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (1/4)
Miltai: 2.00 valg. š. (kupinų)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (nebūtina)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Saulėgrąžų aliejus: 5.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja (šluotelės šviežių)
Kaip gaminti

Atkreipkite dėmesį:

  1. Daržoves galite pasirinkti kokias norite, tačiau žalios spalvos paprika šiam receptui yra būtina.
  2. Padažo tirštumą reguliuokite skysčio kiekiu - jei padažas pasirodytų per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vandens.

Ruošimo eiga:

  1. Sojos kubelius užpilkite nurodytu kiekiu vandens, pasūdykite 0,5 šaukštelio druskos ir užkaiskite. Virkite 5-7 minutes, nukaiskite ir nukoškite. Kubelių nuoviro neišpilkite - jo prireiks padažui ruošti.
  2. Pomidorą panardinkite minutei-dviem į verdantį vandenį, perliekite šaltu vandeniu, nunerkite odelę ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
  3. Gilioje didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į įkaitusį aliejų suberkite kmynus arba kmyninį kuminą, aitriąją papriką ir skrudinkite keliolika sekundžių kol kmynai patamsės. Suberkite asafetidą ir saldžiosios paprikos miltelius.
  4. Dar po keliolikos sekundžių sudėkite morkas, paprikas, šparagines pupeles ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį, keptuvę uždenkite, troškinkite daržoves apie 7-10 minučių. Troškindami kartkartėmis pamaišykite. Suberkite sojų kubelius.Viską išmaišykite ir kepkite, kol lengvai apskrus. Suberkite miltus. Kepkite turinį nuolat maišydami, kol miltai tolygiai padengs daržoves ir miltai pradės tamsėti.
  5. Po kelių minučių sudėkite pomidorus. Kepkite maišydami, kol pomidorai išsileis. Supilkite sojos kubelių nuovirą, pasūdykite ir suberkite cukrų bei džiovintas petražoles. Padažas akimirksniu sutirštės.
  6. Keptuvę uždenkite ir troškinkite guliašą dar kelias minutes. Nukaiskite, kai daržovės visiškai suminkštės. Pabarstykite smulkiai sukapotais krapais. Patiekite dar karštą su virtomis bulvėmis arba kitokiu mėgstamu garnyru bei salotomis. Guliašą galite pagardinti šaukšteliu grietinės.

Receptas iš tinklaraščio JOGOS MITYBA

 

Suskleisti
Burokėlių blyneliai
Receptas: Burokėlių blyneliai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 53
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (virtų)
Manai: 120.00 g
Vanduo: 120.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Virtus burokėlius sutarkuokite burokine tarka.
  2. Manų kruopas užpilkite vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų.
  3. Išbrinkusias kruopas sudėkite į dubenėlį su tarkuotais burokais.
  4. Įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
  6. Formuokite nedidelius apvalius blynelius ir apkepkite juos iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir bus iškepę.
  7. Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių, tuomet perkelkite į lėkštes.
  8. Patiekite šiltus su bulvių koše. Skanaus!
Suskleisti
Sveikuoliškos salotos su jūros kopūstais
Receptas: Sveikuoliškos salotos su jūros kopūstais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 44
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kopūstai: 200.00 g (raugintų)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Jūros kopūstai: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Jūros kopūstus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 30 minučių brinkti.
  2. Burokėlį, bulves ir morką išvirkite su lupenomis. Atvėsinkite ir nulupkite. Burokėlį ir morką sutarkuokite. Bulves supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį, sukrėskite raugintus kopūstus ir išmaišykite.
  3. Svogūnus susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitusį aliejų. Trumpai apkepkite.
  4. Jūros kopūstus nuskalaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Įberkite žiupsnelį kmynų. Kelias minutes maišydami patroškinkite. Nukaiskite.
  5. Supilkite į paruoštas daržoves. Apšlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite ir galite tiekti.
  6. Šias salotas galite valgyti vienas – skanu su juodos duonos skrebučiais. Tinka ir kaip garnyras.
Suskleisti
Veganiški lietiniai su aguonomis
Receptas: Veganiški lietiniai su aguonomis
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 48
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (speltos miltų - tešlai)
Kokosų pienas: 300.00 ml (arba sojų pieno - tešlai)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Aliejus: 10.00 g (kokosų - kepimui)
Aguonos: 300.00 g (įdarui)
Razinos: 1.00 sauja (įdarui)
Kaip gaminti
  1. Iš visų nurodytų produktų išmaišykite skystą tešlą lietiniams. Jei ji bus per tiršta, įpilkite dar šiek tiek kokosų pieno arba vandens, jei bus per skysta, įberkite dar miltų.
  2. Įkaitinkite keptuvę ir po ją visą tolygiai paskleiskite kokosų aliejų (jis turėtų tik sutepti keptuvę, bet joje neplaukioti). Iškepkite lietinius.
  3. Aguonas ir razinas užilkite karštu vandeniu ir apie 30 minučių palikite pastovėti. Tada nusunkite skystį ir viską sumalkite mėsmale ar sutrinkite elektriniu plakikliu.
  4. Aguonų bei razinų įdarą dėkite į blynų vidų ir suvyniokite.
Suskleisti
Žaliavalgiškas aguonų ir kokosų „varškės“ tortas
Receptas: Žaliavalgiškas aguonų ir kokosų „varškės“ tortas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.7 / 41
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 200.00 g (pagrindui)
Datulės: 250.00 g (džiovintų - pagrindui)
Aliejus: 14.00 valg. š. (kokosų aliejaus - 3 - pagrindui, 4 - aguonų sluoksniui ir 7 - kokosų „varškės“ sluoksniui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagrindui)
Aguonos: 250.00 g (aguonų sluoksniui)
Sirupas: 120.00 ml (agavų - aguonų sluoksniui)
Sultys: 3.00 valg. š. (apelsinų - aguonų sluoksniui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotų žievelių - aguonų sluoksniui)
Anakardžių riešutai: 100.00 g (kokosų „varškės“ sluoksniui)
Kokosų drožlės: 100.00 g (kokosų „varškės“ sluoksniui)
Medus: 2.00 valg. š. (kokosų „varškės“ sluoksniui)
Vanduo: 250.00 ml (kokosų „varškės“ sluoksniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių - pagal skonį - kokosų „varškės“ sluoksniui)
Kaip gaminti
  1. Aguonas užmerkite iš vakaro. Migdolų ir anakardžių riešutus pamirkykite apie dvi valandas. Džiovintas datules apie pusvalandį.
  2. Visus pagrindui skirtus produktus sumalkite elektriniu smulkintuvu ir gauta mase išklokite torto formos dugną.
  3. Aguonų sluoksniui skirtas mirkytas aguonas išskalaukite. Supilkite į smulkintuvą, taip pat supilkite agavų sirupą, apelsinų sultis ir trinkite, kol masė taps balkšva.
  4. Tada suberkite tarkuotas apelsino žieveles, lydytą kokosų aliejų ir dar šiek tiek paplakite.
  5. Aguonų masę tolygiai paskirstykite torto formoje ant užtepto pagrindo. Pastatykite 30 min. į šaldymo kamerą.
  6. Paruoškite kokosų „varškės“ sluoksnį. Visus jam skirtus produktus supilkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  7. „Varškės“ sluoksnį užtepkite ant aguonų sluoksnio ir dėkite į šaldymo kamerą dar 30 min.
  8. Paruoštą tortą laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Saldžiųjų bulvių lazdelės
Receptas: Saldžiųjų bulvių lazdelės
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 106
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio saldžiosios bulvės (batatai))
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (rūkytų saldžiųjų paprikų miltelių (gali būti ir nerūkytų))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Saldžiąsias bulves nulupkite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais šiaudeliais.
  2. Apibarstykite bulves išvardintais prieskoniais, smulkintais česnakais, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite.
  3. Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, apie 20–25 min. (laikas priklausys nuo to, kaip stambiai supjaustytos bulvės).
  4. Keptų saldžiųjų bulvių šiaudeliai skanu su česnakiniu varškės, majonezo ar jogurto padažu, su šviežių daržovių salotomis. Tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų.
Suskleisti
Sveikuoliški lęšiu „mėsainiai”
Receptas: Sveikuoliški lęšių „mėsainiai”
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (nedidelės duonelės (čiabatos ar kitos mėgstamos))
Lęšiai: 1.00 st. (0,5)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (maltų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Vanduo: 100.00 ml (virinto)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. šviežių žaliosios citrinos sulčių)
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis Pekino)
Kaip gaminti
  1. Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius, galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius išskalaukite ir išvirkite.
  2. Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar išmaišykite.
  3. Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
  4. Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite. Suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
  5. Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado užtepo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus! Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai. 
Suskleisti
Dietiniai vegetariški sumuštiniai
Receptas: Dietiniai vegetariški sumuštiniai
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 45
Receptas
Ingredientai
Duona: 2.00 riekės (mėgstamos kvadratinės formos)
Kreminė varškė: 2.00 valg. š. (mėgstamo tepamojo varškės sūrelio)
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelio virto)
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Saulėgrąžų daigai: (saujelė) 1.00 sauja
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Burokėlį sutarkuokite, apšlakstykite citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite  pipirais.
  2. Duonos riekes perpjaukite perpus, kad taptų trikampio formos.
  3. Ant duonos trikampėlio tepkite šauktą varškės sūrelio, uždėkite tarkuotų burokėlių, avokado gabalėlių,  kelias gražgarstes ir saulėgrąžų daigus. Ant viršaus dėkite kitą duonos trikampėlį ir šiek tiek paspauskite, kad  sumuštinis taptų tvirtesnis.
  4. Puikus pasirinkimas vakarienei ar dietiniams pietums. Jei norite, kad sumuštinis būtų dar sveikesnis, rinkitės viso grūdo bemielę duoną.
Suskleisti
Cukinijų bokšteliai su žaliavalgišku barbekiu padažu
Receptas: Cukinijų bokšteliai su žaliavalgišku barbekiu padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė jauna)
Džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (saulėje džiovinti)
Datulės: 5.00 vnt. (didelės mirkytos)
Paprikos: 1.00 valg. š. (0,5 - dūminės)
Kajeno paprika: 1.00 žiupsnelis
Kuminai: 1.00 žiupsnelis (indiškųjų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š. (tyro)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. („Tamari“)
Vanduo: 20.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Visus išvardytus produktus sutrinkite elektriniu plakikliu.
  2. Cukiniją supjaustykite išilgai plonomis, ilgomis juostelėmis. Susukite jas į ritinėlius ir uždėkite padažo.
  3. Patiekite su saulėgrąžų daigais, šviežiais griežinėliais pjaustytais pievagrybiais, mėgstamų salotų lapais, svogūnų laiškais ir pomidorais.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Suskleisti
„Silkių“ bokšteliai su džiovintais baravykais
Receptas: „Silkių“ bokšteliai su džiovintais baravykais
2 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.4 / 39
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė geltona)
Grikiai: 1.00 st. (daigintų parą)
Morkos: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Pomidorai: 3.00 valg. š. (džiovintų)
Jūros kopūstai:(džiovintų) 2.00 valg. š.
Razinos: 2.00 valg. š.
Grybai: 2.00 valg. š. (džiovintų baravykų)
Porai: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (sėmenų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Baravykus pamirkykite per naktį. Džiovintas morkas ir razinas (atskirai) pamirkykite 4 valandas.
  2. Mirkytas morkas, razinas, daigintus grikius ir pomidorus susmulkinkite S formos peiliuku.
  3. Pagal skonį pasūdykite. Pagardinkite džiovintais krapais ir pipirais. Suberkite smulkiai supjaustytus baravykus ir džiovintus porus, 15 min. pamirkytus jūros kopūstus, supilkite aliejų ir dar trumpai įjunkite smulkintuvą, kad viskas gerai susimaišytų.
  4. Cukiniją supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Suformuokite bokštelius ir įdarykite paruošta mase.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Veganiška kreminė brokolių sriuba
Receptas: Veganiška kreminė brokolių sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 93
Receptas
Ingredientai
Anakardžių riešutai: 1.00 puodelis (0,5 (per naktį pamirkykite juos vandenyje))
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (galva)
Avokadai: 1.00 vnt. (0,5 nulupto)
Svogūnų laiškai: 5.00 g (1 valg. š. - smulkintų)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkinto)
Vanduo: 1.00 st.
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Mirkytus anakardžius sumalkite maisto smulkintuvu iki tirštokos konsistencijos.
  2. Supjaustykite brokolio žiedus, nupjaustykite kietesnius kotelius ir pasilikite kitam kartui, iš jų paruošite salotas ar kitokį užkandį.
  3. Sudėkite brokolių žiedelius, nuluptą avokadą, smulkintą česnaką ir svogūnų laiškus į maisto smulkintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Jei reikia įpilkite šiek tiek vandens ir koreguokite tirštumą.
  4. Skoniui pagerinti įberkite kmynų, pipirų ir druskos. 
Suskleisti
Jūros kopūstais įdaryti grybai
Receptas: Jūros kopūstais įdaryti grybai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Jūros kopūstai: 3.00 valg. š.
Pievagrybiai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 valg. š. (džiovintų)
Žiediniai kopūstai: 2.00 vnt. (keli žiedinėliai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (graikinių riešutų)
Svogūnai: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis - šaknies)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pievagrybių galvutes valandą pamirkykite sūdytame vandenyje. Nusausinkite ir dėkite valandai į maisto džiovintuvą arba į nekaitrią orkaitę (apie 50 laipsnių).
  2. Morkas ir jūros kopūstus (atskirai) pamirkykite 15 minučių.
  3. Pasiruoškite įdarą: mirkytas morkas, jūros kopūstus, pievagrybių kotelius susmulkinkite S formos peiliuku. Žiedinį kopūstą smulkinkite S formos peiliuku atskirai iki rupios masės. Viską sumaišykite, pagardinkite pipirais, krapais, džiovintais svogūnais, labai smulkiai peiliu sukapota imbiero šaknimi. Pagal skonį pasūdykite. Įpilkite aliejaus ir gerai išmaišykite.
  4. Paruošta mase įdarykite ką tik iš maisto džiovintuvo ištrauktas šiltas pievagrybių kepurėles ir iškart patiekite.
 
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Įdarytos avokadų geldelės
Receptas: Įdarytos avokadų geldelės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 3.00 vnt. (tamsūs)
Jūros kopūstai: 1.00 sauja
Morkos: 2.00 valg. š. (džiovintų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Aliejus: 2.00 valg. š. (sėmenų)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų keturių pipirų mišinio)
Kaip gaminti
  1. Iš avokadų atsargiai, kad nepažeistumėte odelių, išskobkite minkštimą.
  2. Jūros kopūstus 30 min. mirkykite vandenyje. Nusunkite vandenį, užpilkite aromatingu marinatu ir palaikykite 2 valandas vėsioje vietoje.
  3. Fermentuotus jūros kopūstus sukrėskite į elektrinį smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Tada paruoškite iš jų salotas: suberkite džiovintas mirkytas morkas, smulkintus svogūnų laiškus, įpilkite šlakelį citrinų sulčių, sėmenų aliejaus, pasūdykite ir pagardinkite maltais pipirais. Gerai išmaišykite ir patiekite avokadų geldelėse.

Aromatingas marinatas

Sumaišykite 1 laurų lapelį, žiupsnelį šviežiai maltų juodųjų pipirų, kelis maltus gvazdikėlius, pusę šaukštelio kalendrų grūdelių, 1 šaukštą citrinų sulčių ir 2 šaukštus sėmenų aliejaus.

 

J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Žaliavalgiška „silkė“ pataluose
Receptas: Žaliavalgiška „silkė“ pataluose
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 25
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt. (šviežias)
Morkos: 1.00 st. (džiovintų)
Jūros kopūstai: 1.00 st.
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (stiklinė smulkinto)
Dilgėlės: 1.00 sauja (džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Burokėlį sutarkuokite smulkiais šiaudeliais ir dėkite į indą – tai bus pirmasis sluoksnis. Užtepkite anakardžių majonezo. Jo receptas ČIA.
  2. Kubeliais smulkintas džiovintas morkas pamirkykite 12 valandų vandenyje. Krėskite morkas ant burokėlių sluoksnio ir tolygiai paskirstykite. Ant viršaus taip pat užtepkite majonezo.
  3. Jūros kopūstai atstos silkę. Juos išmirkykite, sutrinkite elektriniu smulkintuvu ir 2 valandas fermentuokite iš 1 smulkinto laurų lapelio, kelių kvapiųjų pipirų bei gvazdikėlių ir 2 šaukštų citrinų sulčių paruoštame marinate. Pagal skonį pasūdykite.
  4. Jūros kopūstus dėkite ant morkų sluoksnio ir užtepkite majonezo.
  5. Paskutinis sluoksnis – iki grūdelių susmulkintas žiedinis kopūstas. Jis atstos kiaušinius.
  6. Patiekalą apibarstykite džiovintomis dilgėlėmis ir pastatykite 2 valandoms į šaldytuvą.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Anakardžių majonezas
Receptas: Anakardžių majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 valg. š. (džiovintų)
Citrinos: 2.00 valg. š. (sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Paprikos: 1.00 žiupsnelis (Kajeno)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (tyro)
Kaip gaminti
  1. Į elektrinį smulkintuvą suberkite 2 stiklines gerai išmirkusių anakardžių, 2 šaukštus džiovintų smulkintų svogūnų, supilkite 2 šaukštus citrinų sulčių, įberkite žiupsnelį Kajeno paprikos, pagal skonį pasūdykite ir išplakite iki vientisos masės.
  2. Galiausiai įpilkite 4 šaukštus tyro alyvuogių aliejaus ir dar atsargiai paplakite.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
Receptas: Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 400.00 ml ((bolivinėms balandoms virti))
Špinatai: 80.00 g
Migdolai: 1.00 sauja ((supjaustytų ir paskrudintų))
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. ((užpilui))
Citrinos: 2.00 valg. š. ((sulčių, užpilui))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus, užpilui))
Česnakai: 2.00 skiltelės ((užpilui))
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ((grūdėtų garstyčių, padažui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Salotos

  1. Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
  2. Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
  3. Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.

Užpilas

  1. Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
  2. Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.

Pastabos

  • Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
  • Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos. 
  • Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
  • Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.

Receptą rasite čia.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai