Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šylant orams ant stalo atkeliauja šaltos sriubos: 3 nauji receptai

Nors kol kas pavasariui būdingi permainingi orai, vos tik pasitaikius šiltesnei dienai daugelis ruošia išsiilgtuosius, pamėgtuosius šaltibarščius. Tačiau atsigaivinti ir pasisotinti galima ne tik jais, bet ir kitomis šaltomis sriubomis.
Šalta pomidorų sriuba
Šalta pomidorų sriuba / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, šaltas sriubas pagaminti itin lengva – į trintuvą tereikia sudėti visus ingredientus, viską atšaldyti ir patiekalas jau ant jūsų stalo.

„Šaltų sriubų receptuose daugiausiai dominuoja daržovės, įvairios prieskoninės žolelės, kurių šiltuoju metu laiku gausu tiek parduotuvėse, turguose, tiek lietuvių daržuose. Todėl šis patiekalas yra puikus būdas norint ne tik atsivėsinti, bet ir aprūpinti organizmą vitaminais bei maistingomis medžiagomis. Taip pat nepamirškite, kad sriubos suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą“, – sako V.Juodkazienė.

Cukinijų sriuba su bazilikais

Maisto ekspertė pataria šaltas sriubas gardinti šviežiu baziliku. Ši prieskoninė žolelė pasižymi antibakteriniu, priešuždegiminiu ir raminančiu poveikiu, joje gausu vitamino K, A, magnio, mangano. Bazilikas taip pat mažina kūno temperatūrą, todėl yra ypač naudojamas Pietų Europos šalių virtuvėse. Anot V.Juodkazienės, itin gaivi sriuba išeis bazilikus sumaišius su cukinijomis.

Ingredientai (3–4 asm.):

  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 0,5 svogūno;
  • 4–5 skiltelės česnako;
  • 2 vidutinio dydžio cukinijos;
  • 3 puodeliai sultinio;
  • ryšulėlis šviežių bazilikų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. imbiero miltelių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Susmulkintus svogūnus ir česnakus pakepinkite svieste. Jiems suminkštėjus, suberkite cukinijas ir jas trumpai apkepkite. Tuomet viską suverskite į sultinį ir virkite.

2. Cukinijoms išvirus, pridėkite bazilikų ir dar šiek tiek pavirkite.

3. Viską pertrinkite, įberkite imbiero, druskos, pipirų ir dar pavirkite kelias minutes. Patiekite atšaldytą.

Sriubą galite pagardinti fetos ar kitu mėgstamu sūriu. Nepamirškite jos patiekti su česnaku įtrintu skrebučiu.

Vida Press nuotr./Šalta cukininjų sriuba
Vida Press nuotr./Šalta cukininjų sriuba

Aštri mangų sriuba

V.Juodkazienė primena, kad savo mitybą svarbu praturtinti ne tik daržovėmis, bet ir vaisiais. Maisto ekspertė siūlo šaltai sriubai pasirinkti mango vaisių. Jis gali būti valgomas ne tik šviežias, dedamas į desertus, uogienes ar tortus. Tai ypač universalus vaisius, iš kurio galima pasigaminti išskirtinai skanių ir ryškiaspalvių patiekalų.

Ingredientai (3 asm.):

  • 1 didelis mangas;
  • 0,5 svogūno;
  • 1 stiklinė šalto vandens;
  • 1 arba 2 aitriosios paprikos;
  • 1 žaliosios citrinos (laimo) sultys;
  • 0,5 arbat. šaukšt. imbiero miltelių.

Gaminimas:

1. Nulupkite mangą ir supjaustykite dideliais kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną, aitriąją papriką.

2. Į elektrinį plaktuvą sudėkite visus ingredientus ir viską sumalkite iki vientisos masės. Jeigu norite daugiau gaivumo ar skystesnės konsistencijos, išspauskite dar šiek tiek žaliųjų citrinų sulčių.

3. Mangų sriubą palikite šaldytuve kelioms valandoms ir tik tada patiekite.

Vida Press nuotr./Šalta mango sriuba
Vida Press nuotr./Šalta mango sriuba

Netradicinė gaspačio sriuba

Šaltoms sriuboms gaminti ypač tinka pomidorai, kurių gausiu derliumi kaip tik mėgaujamės pavasarį ir vasarą. Atšaldyti pomidorai puikiai atgaivina ir turi daug magnio – mikroelemento, kurio atšilus orams organizmas netenka greičiau dėl aukštesnės temperatūros. V.Juodkazienė siūlo išbandyti pasigaminti ne tradicinę, o įdomesnę gaspačio sriubą.

Ingredientai (3–4 asm.):

  • 400 g arbūzo minkštimo, be sėklų ir be žievės;
  • 4–5 pomidorai;
  • 1 paprika;
  • svogūnų laiškų;
  • 1 ilgavaisis agurkas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 3 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • jalapeno pipirų;
  • įvairių daigų, papuošimui.

Gaminimas:

1. Pomidorus, arbūzą, papriką ir agurką supjaustykite kubeliais. Tuomet susmulkinkite česnaką, svogūnų laiškus, likusią dalį daržovių supjaustykite smulkiau bei atidėkite papuošimui.

2. Supjaustytus vaisius ir daržoves pagardinkite druska bei pipirais, įpilkite alyvuogių aliejaus. Tuomet vaisius ir daržoves suplakite iki vientisos masės, sriubą įdėkite atšaldyti į šaldytuvą.

3. Sriubą patiekite papuošę smulkintomis daržovėmis ir daigais.

Vida Press nuotr./Šalta arbūzų ir pomidorų sriuba
Vida Press nuotr./Šalta arbūzų ir pomidorų sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?