Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tamsi magija lėkštėje: kaunietės krautuvėlėje – juodas medus, sūris ir net česnakas

Kauno Juozapavičiaus pr. prieš dvejus metus gurmaniškų produktų krautuvėlę atidariusi 37-erių metų Lina Vyšniauskienė – pirkėjus stebinančių naujovių medžiotoja. Jos parduotuvėlės neaplenkė ir šiuo metu pasaulyje vyraujantis tamsaus lyg anglis maisto kultas. Norite sužavėti svečius? Pasiūlykite jiems juodo sūrio, sausainių, medaus ar ne tokio aitraus fermentuoto juodo česnako.
Juodi maisto produktai
Juodi maisto produktai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Mažyčiame Linos skonio butike „Gurmena“ garuoja britiška arbata, šalia jos – egzotikos kupina lėkštė, kurioje puikuojasi fermentuotas juodasis česnakas, tokios pat tamsios spalvos sūris, druska, medus su juoduoju česnaku, česnako putėsiai ir nelaimės sausainėliai, stebinantys juoduoju humoru persmelktais palinkėjimais. Verslininkė supranta, kad ilgai šis juodo maisto kultas nesitęs, tačiau dabar, kaip ir daugelis pasaulio gurmanų, lenkiasi tamsumai ir stebina pirkėjus natūralia maistine anglimi dažytais produktais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juodi sausainiai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juodi sausainiai

Už 100 gramų maistinės anglies miltų tenka pakloti 22 eurus.

Ar lietuviai pasiruošę tokiai keistenybei? Kai kurie taip, kai kurie į burną juodulius dedasi nedrąsiai. Tačiau visi paragavę pripažįsta – skonio neįprasta spalva nė kiek nekeičia, užtat kiek emocijų dovanoja.

„O kaip kitaip nustebinti žmogų? Juodų produktų virtuvėje yra, tačiau šiuo metu juodai dažoma tai, kas nesitiki, jog bus juoda. Galima dažyti sintetiniais dažais, galima sepijų rašalu, tačiau mano krautuvėlėje parduodami produktai juodais virtę dėl natūralios maistinės anglies. Jei pirmas variantas yra nesveikas organizmui, antras suteikia specifinį jūros gėrybių poskonį ir gali alergizuoti, tai anglis skoninių savybių visiškai nepakeičia. O ir burnos nenudažo“, – patikino Lina, pasiūliusi paragauti juodų nelaimės sausainėlių, kurie kanda atgal.

Apie ką ji? Apie tai, kad juoduose vokiečių firmos „Pechkeks“ sausainiuose slepiasi kandūs palinkėjimai, skirti juodąjį humorą suprantančioms asmenybėms. Būtent šių metų sausį gardėsių parodoje Vokietijoje pamačius „Pechkeks“ produktų liniją, Linai ir kilo idėja krautuvėlę paversti juodumos oaze. Tuomet liepą ji Italijoje atrado juodąjį sūrį, rugpjūtį Ispanijoje – juodąjį česnaką.

100 gramų anglies – 22 eurai

O ar brangūs tie šviesius produktus tamsiais verčiantys maistinės anglies miltai? Pašnekovė patikina, jog nepigūs – už 100 gramų tenka pakloti 22 eurus. O ir norint nudažyti, pvz., konditerijos gaminius, tamsia juoda spalva, anglies reikia dėti daug.

„Pernai lapkritį artimieji lankėsi Tailande, tai jau tuomet beveik kiekvienoje įstaigoje rado juodo maisto, pvz., juodą mėsainį. Viskas juoda, tik palieka vieną kokį ryškų akcentą, pvz., oranžinės lašišos gabaliuką.

Pasaulyje juodo maisto manija, mano žiniomis, kilo 2016 m. vasarą JAV, kai imti pardavinėti juodi ledai. Aš pati namuose bandžiau pasigaminti juodus vaflius, ledus, morengus. Paprasta. Tačiau visos tos prekės skirtos „vienam paragavimui“. O ir ragauti lietuviai nelabai puola. Juoda spalva tikrai nėra pati patraukliausia“, – šypteli Lina.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juodas česnakas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juodas česnakas

Ragaujame ir mes medų su juoduoju česnaku – derinys keistokas, tačiau labai įdomus. Neįprastas ingredientas tikrai neužgožia saldumo. Juodasis česnakas yra ne toks aitrus kaip įprastas, tad nepalieka ir stipraus pėdsako burnoje. Be to, jis kur kas minkštesnis ir saldesnis. O štai juodojo česnako putėsiai – rūgštoki ir „stiprūs“. Kur juos panaudoti? Dėti į padažus ar užtepėles. Iš sutrinto juodojo česnako ir alyvuogių aliejaus galima pasigaminti puikų marinatą mėsai ar žuviai. Linai pavyko Europoje aptikti tik tris ūkius, kurie gamina šį keistą, su vėžiu bei per dideliu cholesterolio kiekiu padedantį kovoti, imuninę sistemą stiprinantį produktą.

„Juodame česnake dvigubai daugiau antioksidantų. Jis gaminamas česnako galvutę apie mėnesį fermentuojant aukštoje temperatūroje. Procesas vyksta specialiame puode“, – patikino Lina.

Gal kam juodos degtinės ar alaus?

Paklausta, kokius kitus neįprastus juodus produktus jai teko regėti, pašnekovė įvardijo anglų gaminamą tamsią degtinę su juoduoju česnaku ir vokiečių juodojo česnako ikrus, kurie net platintojams kainuoja didelius pinigus – 12 eurų už mažą indelį.

Paklausta, kokius kitus neįprastus juodus produktus jai teko regėti, pašnekovė įvardijo anglų gaminamą tamsią degtinę su juoduoju česnaku ir vokiečių juodojo česnako ikrus.

„Juodojo česnako gamintojai ispanai tiekia ir alų su juoduoju česnaku. Tačiau su alkoholio importu bei prekyba kiek sudėtingiau. Ir šiaip, kadangi šis kultas yra laikinas, į jį investuoti Lietuvoje nelabai apsimoka“, – paklausta, ar žada plėsti juodų produktų sąrašą, atsakė Lina.

Verslininkė pripažįsta, jog jos prekybos vieta labiausiai skirta tiems, kurie ieško neįprastų dovanų. Veikia tarsi savotiška dovanų agentūra, kurios didžiąją dalį produkcijos galima užsisakyti į namus. Dovanoms, o ne sau – paragauti, „Gurmenos“ gardėsius perka apie 70 proc. klientų. Populiariausi produktai – citrinų kremas ir karamelizuotų svogūnų čatnis iš Anglijos. Krautuvėlėje galima įsigyti ir neįprasto kaštainių kremo, kuris tinka pagardinti natūralų jogurtą. Linos teigimu, verslininkui užtenka turėti 5 gerus produktus, visa kita – tik užpildytos lentynos.

„Man labai svarbi ir produkto pakuotė. Štai „Angelinos“ prekės ženklas Prancūzijoje gyvuoja nuo 1903 m. Norint išgerti jų firminės arbatos, kavos ar karštojo šokolado, prie šios, vienos seniausių Paryžiuje, kavinės buriuojasi eilės žmonių. Tenka laukti apie valandą. Beje, viena klientė patarė karštą šokoladą ragauti su šampanu“, – neįprastą receptą atskleidė verslininkė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lina Vyšniauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lina Vyšniauskienė

Ėmėsi labdaringos akcijos

O ar yra krautuvėlėje nors viena prekė, kurios receptūra gimė būtent savininkės galvoje? „Made in Kaunas“, kitaip sakant? Pasirodo, „Gurmena“ veikia ne tik kaip prekybos taškas, bet ir rinkodaros agentūra, kurianti įvairias idėjas. Viena iš tokių idėjų – angliukus primenantys korėti sausainėliai su aguonomis. Specialiai įpakuoti, jie tapo labdaringos idėjos dalimi.

„Labdara yra atbukęs reikalas. Nebejaudina žmonių. Ėmėme ieškoti kitokių jos formų. Pradėjau galvoti, ką įdomaus pasiūlyti verslo sektoriui, kuris išleidžia daug pinigų dovanoms. Pvz., užsako 100 dovanėlių po 3 eurus. Ir kam to reikia? Nei tas verslo partneris atsimins, iš ko ją gavo, pvz., užtepėlę, nei sotesnis nuo jos taps. Tad gimė mintis: į saldainio formos įpakavimą įdėti angliukų formos sausainių, kurie primena JAV populiarią legendą, jog lipdamas pro kaminą išdykusiems vaikams Kalėdų Senis priberia tik angliukų.

Realiai šia idėja kviečiu verslo sektorių atsisakyti nieko vertų dovanų. Žinoma, dovanojami sausainiai gali būti tik tiems, kurie gali atsisakyti dovanos dėl kilnaus tikslo, – aukšto rango vadovams. Gaudamas tokią dovaną, jis prisideda prie spektaklio, skirto dienos centrų vaikams. Mažieji tuos spektaklius, kurie bus rodomi sausį ir vasarį, kai niekas, rodos, nebevyksta, prisimins ilgam, o ir verslo partneris, gavęs tokią „dovaną“, pasijus padaręs gerą darbą“, – pagrindinę šių metų kalėdinę idėją perteikė Lina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas