„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Tarptautinė arbatos diena: priminimas, kaip teisingai ruošti, ir žiemiški receptai

Nors apie kavą viešojoje erdvėje, ko gero, kalbama aktyviau, vaikščiotojų su kavos puodeliais gatvėse gausu, tačiau arbata taip pat išlieka populiarus gėrimas. Juolab kad pasirinkus tinkamą arbatos rūšį, ja galima mėgautis nuo ryto iki vakaro. Gruodžio 15-ąją minimos Tarptautinės arbatos dienos proga primename jos plikymo taisykles. Be to, dalinamės keliais puikiais receptais. Skanios arbatos!
Arbata
Arbata / Vida Press nuotr.

Arbatos ruošimo patarimai:

  • Tik atrodo, kad arbata pakeliuose pigesnė, o jos paruošimo būdas trumpesnis. Tačiau iš tiesų būtent biri arbata dažnai būna ne tik kokybiškesnė, skanesnė, tačiau ir pigesnė už parduodamą pakeliuose. Nemažą arbatos, parduodamos pakeliuose, kainos dalį sudaro pakuotė. O ką jau kalbėti apie įvairius priedus. Be to, palyginę arbatų – birios ir pakeliais parduodamos – kainas, galime įsitikinti, kad būtent biri yra pigesnė.
  • Juodąją arbatą rekomenduojama plikyti užvirusiu ir „nurimusiu“, t. y. ne verdančiu, vandeniu. Biri juodoji arbata pritrauks per 4–5 min. Idealu, jei arbatžolės bus nukoštos ir nebemirks vandenyje. Priešingu atveju arbata po truputį ims kartėti.
  • Nei žaliosios, nei baltosios arbatos negalima plikyti verdančiu vandeniu, nes jos yra jautriausios. Priešingu atveju praranda savo skonį ir aromatą. Arbatas reikėtų užpilti užvirusiu ir iki 7085 °C atvėsusiu vandeniu. Arbatžoles užtenka palaikyti 2–3 min.
Vida Press nuotr./Karšta arbata ir skanėstas
Vida Press nuotr./Karšta arbata ir skanėstas
  • Žaliąją arbatą, priešingai nei juodąją, galima plikyti 2–3 kartus. Tiesa, plikant tas pačias žaliosios arbatos arbatžoles kelis kartus, svarbu neleisti joms išdžiūti.
  • Arbata negali būti laikoma labai ilgai. Pagal higienos normas ji turėtų būti suvartojama per 2 metus, nors gamintojai dažnai nurodo 5 metų laikotarpį. Tiesa, yra išimtis – tai pu-erh arbata, kuri net neturi galiojimo laiko. Kuo ji senesnė – tuo tampa vertingesnė.
  • Kai kurie žmonės mano, jog tonizuoja tik juodoji arbata. Nieko panašaus – lygiai taip pat žvalumo suteikia ir žalioji arbata, todėl mėgaukitės ja pirmoje dienos pusėje. O štai vakarui rinkitės raudonąją ar įvairių žolelių arbatas, taip pat gėrimus, paruoštus įvairių uogų tyrių pagrindu.

Jūsų dėmesiui – žiemai tinkantys arbatos receptai:

Imbierinė arbata
Receptas: Klasikinė imbierų arbata
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 121
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Imbieras: 3.00 valg. š. (trinto)
Medus: 6.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (nedidelis žiupsnelis maltų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (4 valg. š. apelsinų, mandarinų arba citrinų sulčių)
Mėtos: 10.00 g (lapelių pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Užvirinkite vandenį, dėkite į jį trintą imbierą, medų ir maišykite, kol ištirps.

2. Perkoškite gautą gėrimą ir pridėkite juodųjų pipirų, sulčių ir mėtų lapelių. Skanaukite karštą.  

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Suskleisti
Pikantiška arbata
Receptas: Pikantiška arbata
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 10
Receptas
Ingredientai
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Žalioji arbata: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Nedidelę aitriosios paprikos ankštį išvalykite, sukapokite, sumaišykite su džiovintais rozmarinais ir žaliąja (arba juodąja) arbata.
  2. Paruoštą mišinį užpilkite verdančiu vandeniu, apie 3 min. palaikykite, kad pritrauktų, ir perkoškite. Tokia arbata ne tik gardi, puikiai šildo, bet ir degina kalorijas.
Suskleisti
Auksinė žiemos arbata
Receptas: Auksinė žiemos arbata
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Imbieras: 20.00 g (šaknies)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (miltelių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Medus: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Imbiero šaknį sutarkuokite ir suberkite į puodelį.  Įpilkite ciberžolių miltelius, cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius.
  2. Užpilkite karštu vandeniu ir palikite 10–15 min.
  3. Nukoškite, pagardinkite medumi ir galite tiekti. Gurkšnokite neskubėdami, ypač jei esate peršalę, skauda gerklę.
Suskleisti
Štai tokio dydžio svarainiai užauga be jokio rūpesčio.
Receptas: Svarainių arbata
1 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
3.3 / 63
Receptas
Ingredientai
Svarainiai: 2.00 g (jei visai mažyčiai, tuomet 3)
Medus: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (arba maltų gvazdikėlių)
Kaip gaminti

Svarainius supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklas ir sutarkuokite burokine tarka. Dėkite tarkius ir medų į puodelį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukite 5 min., kol pritrauks. Įberkite mėgstamų prieskonių, pamaišykite ir skanaukite.

Suskleisti
Šaltalankių arbata
Receptas: Šildanti šaltalankių arbata
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Šaltalankiai: 1.00 sauja (perrinktų ir nuplautų šaltalankių uogų (tinka ir šviežios, ir šaldytos (atšildykite))
Medus: 2.00 valg. š.
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Vanduo: 500.00 ml (verdančio)
Kaip gaminti

1. Į 2 indus, iš kurių gersite arbatą, berkite po pusę saujos uogų ir piestele ar kitu patogiu įrankiu (kočėlo kotu ar medinio šaukšto galu) uogas pagrūskite, kad „paleistų“ sultis.

2. Dėkite į indelius su sugrūstomis uogomis po cinamono lazdelę ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite 5 min. pastovėti.

3. Išimkite cinamono lazdeles, išmaišykite, paskaninkite medumi ir gerkite. Jei jus nervina tirščiai, galite gėrimą perkošti, tačiau tikrai nebūtina.

Suskleisti
Detoksikuojanti arbata
Receptas: Ajurvedinė detoksikuojanti arbata
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, nykščio dydžio gabaliukas, supjaustytas plonomis riekutėmis)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 5.00 vnt.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Anyžiai: 1.00 arbat. š.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į puodą įpilkite 1 litrą švaraus vandens, sudėkite imbierą, prieskonius ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir leiskite pavirti 5–10 min.

2. Išjunkite ugnį, uždenkite dangčiu ir leiskite 10–15 min. pastovėti. Gerkite šiltą ar atvėsusią. Jei trikdo švelnus šio gėrimo aitrumas, įdėkite šaukštelį medaus ar praskieskite trupučiu natūralių obuolių sulčių.

Suskleisti
Indiška arbata su prieskoniais
Receptas: Indiška arbata su prieskoniais
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Pagal skonį)
Pienas: 4.00 valg. š. (Pagal skonį)
Vanduo: 3.00 st.
Citrinos: 1.00 vnt. (Žiupsnelis smulkiai pjaustytos žievelės)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (Žiupsnelis traiškytų sėklų)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Juodoji arbata (geriausia iš Nylgirių regiono) 4.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Suberkite arbatžoles ir prieskonius į arbatinuką.

2. Užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 5 minutėms.

3. Į puodelius įpilkite šiek tiek pašildyto pieno.

4. Perkoštą arbatą pilkite į puodelius ir pasaldinkite cukrumi.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs