Dešrainio kilmės istorija iki šiol nėra aiški, rašoma pranešime spaudai, tiksliai nežinoma, kur ir kaip pirmą kartą buvo pagamintas dešrainis, tačiau manoma, kad tradicinis, bandelėje patiektos dešrelės receptas, pirmiausia atsirado Vokietijoje XX a. pradžioje.
Daug keliaujantiems ir dirbantiems žmonėms buvo itin svarbu greitai, sočiai ir pigiai pavalgyti, todėl dešrelės tuomet buvo labai populiarus produktas. 1904 m. Luizianoje (JAV) vyko prekybos paroda, kurioje bavarų kilmės verslininkas Antonas Feuchtwangeris lankytojams pardavinėjo karštas dešreles ir kartu su jomis dalino baltas pirštines – kad valgydami pirkėjai neišsiteptų rankų. Suvalgę dešrainius, žmonės neskubėjo grąžinti baltų pirštinių, todėl jų greitai pritrūko ir patogumo dėlei vėliau atsirado pailgos formos bandelės, kuriose buvo patiekiamos dešrelės.
Pasak antrosios versijos, apie dešrainius pradėta rašyti keleriais metais anksčiau Jeilio koledžo studentų laikraštyje. Studentai aptarinėjo „dog‘s vagons“ (liet. šunų vagonėlius), kuriuose buvo pardavinėjami dešrainiai.
Kuri versija tikroji – iki šiol nežinoma, tačiau dešrainiai yra glaudžiai susiję tiek su vokiška, tiek su amerikietiška greitojo maisto kultūra.
Bėgant laikui nemažai šalių ir net miestų sukūrė unikalių dešrainio receptų. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atkreipia dėmesį į tris geriausiai žinomas dešrainio versijas – Niujorko, Frankfurto ir Prancūzijos.
„Niujorko stiliaus dešrainiai yra patys populiariausi. Tokiems dešrainiams gaminti naudojama pailga, minkšta, išilgai perpjauta bandelė ir klasikinė – jautienos ar kiaulienos, dešrelė. Šie dešrainiai dažniausiai yra pagardinami garstyčiomis, pomidorų padažu ir svogūnais,“ – pasakoja maisto ekspertė.
Pasak V.Juodkazienės, Frankfurto dešrainiai išsiskiria dešrelių rūšimi – čia naudojamos tradicinės vokiškos, iš jautienos ir kiaulienos pagamintos dešrelės.
„Gaminant dešrainius pagal Frankfurto receptą, svarbu neperkepti šių dešrelių, nes priešingu atveju taps kietos ir valgyti jas nebus skanu. Beje, šiame mieste iki šiol populiaru valgyti dešrainius be bandelės bei patiekti juos su bulvių salotomis ar gruzdintomis bulvytėmis,“ – pasakoja V.Juodkazienė.
Prancūziško dešrainio receptas, anot maisto ekspertės, gerai pažįstamas daugeliui lietuvių.
„Turbūt pastebėjote, jog kartais dešrainio recepte naudojama kitokia – viduryje išskobta – bandelė. Būtent bandelės rūšis ir dešrelės pateikimo būdas išskiria šį receptą iš visų kitų. Tiesa, jo gaminimui kitaip naudojami ir padažai. Čia, priešingai nei Niujorko stiliaus dešrainiuose, juos supila į bandelės vidų. Prancūzai taip pat naudoja švelnesnes garstyčias,“ – pasakoja maisto ekspertė ir siūlo 3 dešrainių receptus.
Niujorko stiliaus dešrainiai
Ingredientai:
- 6 jautienos dešrelės;
- 6 išilgai perpjautos dešrainių bandelės;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
- 0,5 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų padažo;
- 1 vidutinio dydžio smulkintas svogūnas;
- 1 trinta česnako galvutė;
- 2 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- raugintų kopūstų;
- aitrių garstyčių;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų iki vidutinės temperatūros. Kai aliejus įkais, sudėkite svogūnus ir druską. Kepkite apie 10 minučių, retsykiais pamaišydami tol, kol svogūnai apskrus.
2. Sudėkite česnaką ir pakepinkite jį apie minutę. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą, raudonojo vyno actą, aitrųjį padažą, cukrų ir pusę stiklinės vandens. Palaukite, kol užvirs ir tuomet sumažinkite kaitrą. Viską pamaišykite, nes tyrė turi būti tiršta ir klampi.
3. Tuomet paimkite keptuvę gilesniu dugnu, įpilkite 100 ml vandens ir sudėkite jautienos dešreles. Kaitinkite ant nedidelės kaitros apie 10 minučių.
4. Kol dešrainiai kepa, pašildykite bandeles. Kai viskas bus paruošta, sudėkite dešreles į bandeles, ant viršaus uždėkite pagamintą tyrę aitriąsias garstyčias ir raugintus kopūstus.
Dešrainiai su meksikietiškais pagardais
Ingredientai:
- 8 dešrelės (labiausiai tinka jautienos);
- 8 išilgai perpjautos dešrainių bandelės;
- 150 g čederio sūrio;
- 170 ml aštraus pomidorų padažo;
- 1 nuluptas ir kubeliais supjaustytas avokadas;
- sauja smulkintos šviežios kalendros;
- 1 žalioji citrina (laimas).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir iškepkite dešreles pagal savo skonį. Tuomet jas sudėkite į bandeles, prieš tai jas pašildę.
2. Visus kitus ingredientus sumaišykite dubenyje ir padalinkite tarp aštuonių dešrainių.
Veganiški dešrainiai su sojų mėsos dešrelėmis ir kopūstais
Ingredientai:
- 6 sojų mėsos dešrelės;
- 6 išilgai perpjautos dešrainių bandelės;
- indelis graikiško jogurto;
- mėgstamos rūšies kopūsto;
- 1 morka;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas;
- 2 valg. šaukšt. aguonų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir apkepkite dešreles.
2. Sutarkuokite kopūstą ir morką bei griežinėliais supjaustykite svogūną. Sudėkite graikišką jogurtą bei suberkite aguonų sėklas. Viską gerai išmaišykite.
3. Bandeles pašildykite, į jas sudėkite dešreles, o ant viršaus uždėkite šviežiai pagamintas salotas.