Gėrimai:
1. Į indą sudėkite visus prieskonius ir užpilkite tik ką išvirta karšta kava.
2. Palikite pastovėti valandą. Kavą perkoškite.
3. Įdėkite į kiekvieną stiklinę ledukų, pripilkite kavos. Ant viršaus pabarstykite tarkuotų citrinų žievelių.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Šokoladą smulkiai sutarkuokite (žiupsnį atidėkite papuošti), kavą atšaldykite. Bananus supjaustykite ir sudėkite į plaktuvą, suberkite smulkintą šokoladą, prieskonius, supilkite kavą ir pieną. Viską gerai išplakite. Tiekite apibarstę tarkuotu šokoladu.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sudėkite į indą prieskonius.
2. Užpilkite ką tik pagaminta karšta kava.
3. Palikite atvėsti 1 val.
4. Kavą perkoškite.
5. Į indelius įdėkite ledukų ir užpilkite kava.
6. Ant viršaus pabarstykite tarkuotų citrinos žievelių.
- Pieną statykite ant ugnies ir kaitinkite iki 65 laipsnių. Tada elektriniu plakikliu išplakite iki putų.
- Į stiklinę krėskite tiek putų, kad liktų vietos kavai. Šokoladinius saldainius įmeskite į karštą kavą, gerai išmaišykite, pagal skonį berkite aitriosios paprikos, dar kartą gerai išmaišykite ir atvėsinkite.
- Kavos ir tirpintų saldainių mišinį plonytėlaite srovele (galima pilti ir į stiklinę įmerktu ilgo šaukštelio koteliu) pilkite ant putų, kad jos nesusidrumstų.
- Kavą patiekite labai atsargiai, kad nesusimaišytų sluoksniai. Ant viršaus galite užberti rudojo cukraus.
Kulinaro patarimas:
Rinkitės tirpią kavą – tokią daug greičiau ir paprasčiau paruošite.
- Pagal nurodymus ant pakuotės paruoštą kavą išpilstykite į ledukų formeles ir užšaldykite.
- Užšalusius ledukus išimkite iš formelių, suberkite į plakimo indą.
- Ten pat supilkite pieną, suberkite cinamonus, cukrų, sukrėskite grietinėlę ir viską išplakite elektriniu plakikliu.
- Į kiekvieną stiklinę dėkite grūsto ledo, pilkite kavos, užberkite cinamono ir cukraus.
Kulinaro patarimai:
Jeigu neturite elektrinio koktelių plaktuvo, gėrimą galite plakti rankiniu plakikliu arba omletui plakti skirtu įrankiu.
Cukrus greičiau ištirps, jei rinksitės ne stambiakristalį, bet labai smulkų cukrų.
- Bananus nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Išdėliokite ant švaraus padėkliuko ir dėkite į šaldymo kamerą. Palaukite, kol visiškai užšals.
- Į kokteilių plaktuvą sudėkite šaldytus bananų gabalėlius, supilkite pieną, stiprią kavą ir vanilinius ledus.
- Išplakite iki visiškai masės.
- Išpilstykite į stiklines ir patiekite nedelsiant. Skanaus!
- Karštą kavą sumaišykite su apelsinų žievelėmis ir cinamonu.
- Išpilstykite į keturias stiklines.
- Į kiekvieną stiklinę įdėkite truputį ledų ir užpilkite auksaspalvio sirupo.
- Patiekite iškart.
Receptas „DANSUKKER“
Užpilkite maltą kavą vandeniu ir palikite uždengę „virti“ kambario temperatūroje mažiausiai 12 valandų. Nukoškite per sietelį arba popierinį filtrą (arba panaudokite kavos presą).
Supilkite koncentratą į stiklinį indą, uždengę laikykite šaldytuve 2–3 dienas.
Nekepti skanėstai:
- Grietinėlę išplakite iki standumo.
- Į kondensuotą pieną įmaišykite atvėsusią/šaltą stiprią kavą (jei kavą plikėte paprastuoju būdu – prieš tai perkoškite visas nuosėdas).
- Lėtai plakant grietinėlę, supilkite kondensuoto pieno ir kavos masę. Plakite, kol masė taps vientisa.
- Į grietinėlės ir kondensuoto pieno plakinį mentele įmaišykite šokolado gabalėlius.
- Viską supilkite į norimą formą ir dėkite į šaldiklį per naktį arba bent 6 valandoms, kol ledai sustings.
- Į dubenėlį sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą ir atidėkite į šalį.
- Į nedidelį prikaistuvį supilkite grietinėlę, suberkite tirpios kavos miltelius ir išmaišykite. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol grietinėlė beveik užvirs, t. y. prikaistuvio kraštuose ims kilti burbuliukai.
- Išjunkite ugnį ir karštą grietinėlę supilkite į dubenėlį su šokoladu. Leiskite pastovėti apie minutę, kol šokoladas aptirps, o tuomet išmaišykite.
- Sudėkite sviestą ir išmaišykite, kol ištirps.
- Supilkite viskį ir išmaišykite.
- Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 1 valandą, kartais pamaišydami, kol masė bus tiršta, tačiau ne kieta.
- Pasiruoškite formuoti triufelius: padėklą, kepimo skardą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi. Triufelių formavimui geriausiai tiktų mažas ledų kaušelis ar panašus įrankis, tačiau jeigu jo neturite, galite naudoti ir įprastą šaukštelį. Merkite įrankį, kurį naudojate, į karštą vandenį, o tuomet juo pasemkite tirštos šokoladinės masės.
- Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus. Jei reikia, paformuokite juos šiek tiek sudrėkintomis rankomis, kad būtų gražios triufelių formos.
- Indą su triufeliais dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
- Į lėkštę suberkite kakavos miltelius. Juose apvoliokite iš šaldytuvo išimtus triufelius.
- Iki patiekimo laikykite šaldytuve. Skanaus!
- Išplakite grietinėlę (prieš plakdami, palaikykite ją šaldytuve) su šaukštu vanilinio cukraus.
- Atskirai suplakite 4 kiaušinius, o plakdami atsargiai po truputį įmaišykite iš anksto pasiruoštą cukraus sirupą.
- Įpilkite arbatinį šaukštelį kavos ekstrakto ir įmaišykite visus produktus į grietinėlės masę.
- Įmeskite cukruje pakepintų riešutų ir atsargiai padalykite desertą į 6 taures.
- Uždenkite ir šaldykite maždaug 4 val. prieš patiekdami.
- Papuoškite viršų savo nuožiūra.
1. Želatiną užpilkite trupučiu vandens, palaikykite, kad išbrinktų ir ištirpinkite puodelyje virš garų.
2. Dar karštą želatiną išsukite su tirpia kava ir likeriu.
3. Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplautus kiaušinius palaikykite kambaryje, kad atšiltų. Įmuškite į dubenį ir gerai išplakite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi.
4. Atvėsusį želatinos ir kavos kremą atsargiai įmaišykite į plaktus kiaušinius ir palaukite, kol mišinys pradės stingti.
5. Gerai atvėsintą grietinėlę išplakite ir įmaišykite į kavos kremą iš apačios į viršų, kad nesukristų putos.
6. Paruoštą kremą krėskite į dailias stiklines taures ir padėkite šaltai, kad sustingtų. Puošti galite šokolado ar kokosų drožlėmis ar gabalėliais, braškių puselėmis ar kavos pupelėmis.
- Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius.
- Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu.
- Sutirštintą (kondensuotą) pieną sumaišykite su kava. Galite pirkti ir jau paruoštą sutirštintą pieną su kava.
- Sviestą ištirpinkite (tik neužvirinkite!). Sumaišykite su sutirštintu pienu. Į šią masę suberkite sausainių trupinius ir smulkintus riešutus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į torto formą ar suformuokite ritinėlį ir susukite į maistinę plėvelę. Gerai suspauskite ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
- Pagaminsite per 30 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.
Kepiniai:
1. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų. Teks pasidarbuoti, tad pasitelkite kantrybę! Įmuškite kiaušinį ir išsukite iki vientisumo.
2. Supilkite į masę pieną, kavą, suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Atsargiai išmaišykite, kol nebeliks sausų produktų ir masė bus vientisa.
3. Dėkite masę į apvalią kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, sulyginkite paviršių ir kepkite iki 160 C įkaitintoje orkaitėje 50-60 min.
4. Išlydykite medų ir mentele aptepkite jau iškepusio dar šilto pyrago viršų, apibarstykite riešutais.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Migdolus tolygiai paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepinkite įkaitintoje orkaitėje apie 5–10 minučių. Išimkite, atvėsinkite ir susmulkinkite iki vidutinio dydžio gabalėlių maisto smulkintuvu ar paprasčiausiu peiliu.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir tirpiąją kavą. Įmaišykite smulkintus šokolado gabalėlius ir smulkintus migdolus. Kitame dubenyje iki purios masės suplakite kiaušinius, tirpintą ir atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą (arba vanilinį cukrų).
- Sausų produktų mišinį suberkite į kiaušinių plakinį. Išmaišykite iki vientisos masės. Tešla turi būti sausa. Sudrėkinkite rankas vandeniu ir paminkykite ją, kad gautumėte vientisos tešlos rutulį.
- Padalykite paruoštą tešlą į 3 dalis. Iš kiekvienos dalies ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuokite po nestorą maždaug 20 cm ilgio tešlos ritinėlį („kepalėlį“). Tarp suformuotų kepalėlių palikite bent kelių centimetrų tarpą, nes kepdami „kepalėliai“ šiek tiek išsiplės.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25–35 min., kol gražiai apskrus. Išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir jos temperatūrą sumažinkite iki 150 ºC. Iškeptiems kepalėliams apie 5 min. leiskite atvėsti, kol galėsite juos perkelti ant pjaustymo lentelės.
- Supjaustykite „kepalėlius“ maždaug 1,5 cm storio riekelėmis. Suguldykite jas atgal ant kepimo skardos. Kepkite apie 7–10 min. iki 150 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Tuomet trumpam išimkite iš orkaitės, apverskite visas riekeles kita puse ir dar apie 7–10 min. kepkite. Iškepę saldūs džiūvėsėliai (cantuccini) turi būti sausi ir traškūs.
- Išėmę iš orkaitės, perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. Jeigu laikysite sandariai užsidarančiame indelyje kambario temperatūroje, skaniais saldžiais džiūvėsėliais galėsite džiaugtis net iki dviejų savaičių.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „Gardžios iškylos užkandžių idėjos“
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų formeles.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite trintų bananų tyrę, rudąjį cukrų, cukrų ir aliejų. Į plakinį po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakite.
4. Į paruoštą plakinį per du kartus suberkite miltų mišinį. Įmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite tešlos, nebijokite, jei matysite, kad joje dar yra likusių šiek tiek tešlos gumulėlių. Šokoladą susmulkinkite mažais gabalėliais ir lengvais judesiais įmaišykite į tešlą.
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į paruoštas keksiukų formeles, užpildant tris ketvirčius formelių tūrio.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
7. Iškepusius keksiukus išimkite iš orkaitės ir kelias minutes leiskite atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir išdėliokite ant grotelių. Dar šiltus keksiukus aptepkite paruošta kava, stengdamiesi, kad keksiukai sugertų kuo daugiau kavos. Atvėsinkite.
8. Pasiruoškite kremą keksiukų dekoravimui. Tirpią kavą užpilkite verdančiu vandeniu ir išmaišykite. Dubenyje išplakite kambario temperatūros sviestą. Palaipsniui, nenustodami plakti, pilkite kavą į sviestą. Plakite porą minučių, kol gausite purią masę. Sumažinkite plaktuvo greitį ir palaipsniui suberkite cukraus pudrą. Berkite ją po kelis šaukštus, vis lėtai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos. Masė turi būti pakankamai tvirta, laikyti formą – pakabinus šaukštą masės ir jį apvertus, masė neturi iš karto nukristi atgal į dubenį. Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite daugiau cukraus pudros – tiek, kad gautumėte tinkamą konsistenciją. Supilkite vanilės ektraktą, jei jį naudojate, ir dar kartą gerai išplakite.
9. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite visiškai atvėsusius keksiukus. Jei norite, apibarstykite keksiukus norimais pabarstukais, smulkintu šokoladu ar perliniu cukrumi.
Plačiau skaitykite: Savaitgalio desertui – gardūs bananiniai keksiukai
1. Vandenį, druską ir cukrų užvirinkite su mažais kubeliais supjaustytu sviestu, suberkite miltus ir intensyviai išmaišykite.
2. Šiek tiek ataušinkite ir po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydamos. Stebėkite tešlos konsistenciją, neįmuškite kiaušinių daugiau, negu reikia. Tešla turi būti glotni, blizganti, minkšta, bet ne per skysta.
3. Maišykite geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu, tačiau lėtai, svarbu neplakite. Formuodamos pyragėlius tešlą spauskite per konditerinį maišelį.
4. Juos kepkite 200 °C temperatūroje, o po to kai susidarys plutelė, temperatūrą sumažinkite ir baikite kepti 170 – 180 °C temperatūroje. Pyragaičius ataušinkite ant grotelių.
5. Kremą ruoškite iš vakaro. Kavos pupeles sugrūskite grūstuvėje, suberkite į grietinėlę, supilkite brendį ir palikti per naktį. Perkoškite.
6. Persijokite miltelinį cukrų ir suberkite jį į grietinėlę. Išplakite, tik nepersistenkite, kad nesigautų sviestas, grietinėlė turi būti glotni.
7. Gamindamos glajų ištirpinkite šokoladą su pienu ir sviestu, labai gerai išmaišykite, supilkite brendį ir dar kartelį pamaišykite.
8. Ataušusius pyragaičius perpjaukite ir įdėkite kremo, pabarstykite kava.
9. Nupjautas pyragaičių viršūnėles apliekite glajumi, uždėkite ant pyragaičių.
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“
- Kavos miltelius užplikykite 3 šaukštais vandens. Gerai išmaišykite ir palikite ataušti.
- Margariną išlydykite ir išplakite su cukrumi. Kai masė pasidarys puri, sudėkite baltymus, suberkite vanilinį cukrų ir plakite iki vienalytės masės. Po truputį įmaišykite miltus, kepimo miltelius, kakavą. Galiausiai atsargiai įmaišykite kavos tirpalą.
- Ant kepimo popieriumi išklotos skardos dėkite po kupiną šaukštą tešlos, šaltame vandenyje pamirkyta mentele suplokite į plokščią paplotėlį.
- 190`C karštumo orkaitėje kepkite 12 min.
1. Dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi, maišykite, kol ištirps cukrus.
2. Sodą išmaišykite dviejuose šaukštuose grietinės. Likusią grietinę sumaišykite su kakava, sukrėskite į kiaušinių masę, suberkite miltus, supilkite grietinę su soda, sudėkite smulkintus riešutus, išmaišykite.
3. Padalykite tešlą į dvi dalis. Dalį tešlos supilkite į apskritą 25 cm skersmens sviestu pateptą skardą, kepkite 180°C temperatūros orkaitėje apie 15 min. Mediniu pagaliuku patikrinkite, ar biskvitas iškepė. Iškepkite antrą paplotį. Perpjaukite papločius, kad turėtumėte 4 biskvito lakštus.
4. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su karamelizuotu sutirštintu pienu, maišydama plona srovele supilkite kavą.
5. Biskvito lakštus apšlakstykite sirupu (galima įmaišyti ir konjako ar brendžio), palaukite, kol šiek tiek susigers.
6. Dėkite biskvito lakštą į torto formą, užkrėskite kremo, tolygiai paskirstykite, dėkite kitą lakštą. Viršutinį lakštą plonai aptepkite kremu.
7. Tortą per naktį laikykite šaldytuve. Išimkite iš formos, apibarstykite kakavos milteliais, papuoškite kavos pupelėmis.
Pagaminsite per 1 val. 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
iškepkite biskvitus:
1. Ištirpinkite sviestą, į sviesta supilkite kakavą ir išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki baltumo, bet neperplakite. Tuomet į kiaušinių masę suberkite miltus, lengvai išmaišykite ir supilkite sviesto ir kakavos masę, viską išmaišykite.
2. Naudokite 24 cm skersmens torto kepimo skardą. Išklokite ją kepimo popieriumi, prispauskite ir supilkite trečdalį tešlos. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 10–12 minučių, tuomet išimkite, palikite kelias minutes atvėsti, išimkite biskvitą ir vėl įdėję naujo kepimo popieriaus kepkite antrą ir trečią biskvitus.
pagaminkite kremą:
1. Šaltą grietinėlę išplakite plakikliu iki purumo. Maskarponės sūrį lengvai ištrinkite su cukraus pudra, sudėkite grietinėlę ir išmaišykite, kad išeitų vientisas minkštas kremas.
pagaminkite glajų:
1. Ištirpinkite sviestą, tuomet berkite cukrų, maišykite, kad aptirptų cukrus, tuomet sudėkite kakavą ir miltus, viską maišykite šluotele, pabaigoje supilkite pieną, kad viskas gražiai susijungtų, ir šiek tiek pavirkite, kad sutirštėtų.
2. Užplikykite kavos puodelį, įpilkite karamelinio sirupo. Paruošta kava apšlakstykite visus tris biskvitus, leiskite įsigerti, jei reikia, šiek tiek nusausinkite popierinėmis servetėlėmis.
„sukonstruokite“ tortą:
1. Kai turite kremą ir glajų, o biskvitai jau sulaistyti kava, galima juos sutepti kremu. Padalykite kremą maždaug į 3 dalis ir pasilikite šiek tiek torto šonams aptepti. Dėkite pusę kremo ant pirmojo biskvito, gražiai išlyginkite, uždėkite aviečių uogienės ir šaukštu šiek tiek įmaišykite ją į kremą. Uždėkite ant viršaus antrąjį biskvitą, aptepkite jį likusiu kremu bei aviečių uogiene. Tuomet trečiąjį biskvitą uždėkite ant viršaus.
2. Peiliu ar mentele aptepkite torto kraštus likusiu kremu, kad būtų kuo lygesni kraštai. Tuomet užpilkite šokoladiniu glajumi – pilkite ne visą iš karto, o po kelis šaukštus, tepkite link kraštų, kad gražiai nutekėtų.
3. Tortą puoškite šviežiomis uogomis.
Iškepkite torto lakštus:
1. Miltus sumaišykite su kakava ir kepimo milteliais.
2. Į dubenį pilkite pieną, cukrų ir medų. Statykite ant garų vonelės taip, kad puodo kraštai užsidengtų o dubenėlis nesiliestų su vandeniu. Maišykite iki cukrus ištirps.
3. Dėkite sviestą ir maišykite kol išsilydys. Sudėkite sodą ir dar pakaitinkite.
4. Nuimkite nuo kaitros ir atvėsinkite.
5. Masei atvėsus įmuškite kiaušinį, gerai išsukite.
6. Suberkite miltus, kakavos ir kepimo miltelių mišinį bei išminkykite tešlą.
7. Tešlą padalinkite į 10 lygių dalių. Kočiokite 24 cm skersmens lakštus tarp kepimo popieriaus lapų. Lakštus stenkitės iškočioti kuo ploniau.
8. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Dėkite po vieną lakštą ir kepkite po 5 minutes. Nelygius lakštus apipjaukite pagal kepimo formos dydį dar karštus.
Paruoškite kremą:
1. Paruoškite stiprios tirpios kavos ir atvėsinkite.
2. Kambario temperatūros „Rududu“ ir mascarponės sūrį išsukite iki neliks gumuliukų.
3. Po truputį pilkite atvėsintą kavą ir plakite mikseriu. Kremas turi gautis lygus ir glotnus.
4. Supilkite alkoholį ir plakite toliau.
5. Dėkite kremą į šaldytuvą kelioms valandoms. Kremas turi būti purus ir lengvai tepamas, kavos ir alkoholio skonio.
Surinkite tortą:
1. Kremą padalinkite lygiomis dalimis kiekvienam torto sluoksniui ir viršui.
2. Dėkite po vieną lakštą ir pakaitomis pertepkite visus sluoksnius.
3. Torto viršus turi būti kremo.
4. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą parai arba dviems. Kuo ilgiau tortas bręs, tuo skanesnis bus.
5. Puoškite pagal savo fantaziją. Šis puoštas šokolado tvorele, viršus apibarstytas šokoladinės kakavos milteliais ir imbieriniais dekoruotais sausainiais.