Tarptautinė kruasano diena: kaip išsirinkti šviežią ir su kuo derinti?

Burnoje tirpstantis, kvepnus prancūziškasis sviestinis ragelis – kruasanas – vienas mėgstamiausių kepinių ne tik gimtinėje, bet ir visame pasaulyje. Šis skanėstas, kurio gamybos pradininke siekė tapti ne viena šalis, sausio 30-ąją dieną mini savo Tarptautinę dieną.
Įvairių prekybos centrų ir kepyklų kruasanai
Įvairių prekybos centrų ir kepyklų kruasanai / Strelkabelka nuotr.

Nors nemažos dalies populiarių kepinių laurai priklauso Prancūzijai, kruasano atsiradimo istorijoje ryškią žymę paliko ir Austrijos konditeriai. Beje, į ją įsipainiojusi ir Austrijos princesė Marija Antuanetė. Ištekėjusi už Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI, ji taip ilgėjosi savo tėvynėje pamėgtų sviestinių ragelių, jog jos pavaldiniams neliko nieko kito, kaip tik sukurti prancūziškąją kopiją, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Per metų metus prancūzai buvo tokie atkaklūs, jog nuo 2012-ųjų kruasanai netgi įtraukti į Saugomo geografinio statuso produktų sąrašą. Tai reiškia, jog sviestinės tešlos rageliai, o tiksliau jų originalas, randamas tik Prancūzijoje. Vietiniai gyventojai, o ypač konditerijos atstovai, kruasanus laiko ne tik Prancūzijos simboliu, bet ir kulinarinio paveldo šedevru. Kad ir kaip ten būtų, šiandien skanieji kruasanai kepami ir yra populiarūs visame pasaulyje.

Vida Press nuotr./Kavinėje
Vida Press nuotr./Kavinėje

Kaip išsirinkti kokybišką ir šviežią?

Kruasanų ir Lietuvoje galima įsigyti pačių įvairiausių – vieni jų lengvučiai, kiti sunkūs, vieni gausiai sluoksniuoti, kituose tų sluoksnių tenka paieškoti. Koks turi būtų teisingas kepinys, kaip atskirti, jog jis šviežias (nes būtent toks skaniausias)?

Šviežias kruasanas privalo traškėti, o viduje turi matytis daug plonų sluoksnių. Pirkdami kruasaną ieškokite ar klauskite informacijos, ar jo tešla gaminta naudojant sviestą. Klasikiniams kepiniams naudojamas būtent jis, tad ką tik iškeptame kruasane irgi jausite lengvą sviesto skonį, jis bus purus, minkštas.

Vida Press nuotr./Sumuštinis su kruasanu
Vida Press nuotr./Sumuštinis su kruasanu

Pusryčių skanėstas

Daugelyje šalių kruasanai yra neatsiejami pusryčių palydovai. Šie kepiniai skaninami ir saldžiais, ir rimtaisiais priedais. Jei kruasano nespėjote suvalgyti iš vakaro, jis gali puikiai tikti kitos dienos pusryčiams – štai paprastas ir greitas receptas:

Kepti kruasanai su kumpiu ir sūriu

Ingredientai

  • 2 kruasanai;
  • 1 pomidoras;
  • 4 griežinėliai kumpio;
  • sauja tarkuoto kietojo sūrio;
  • bešamelio padažo (jam reikės 2 šaukštų sviesto, 1 šaukšto miltų, 250 ml pieno arba grietinėlės, didelio žiuosnio muskato riešuto, druskos, pipirų).

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pasiruoškite bešamelio padažą. Puode ant silpnos ugnies išlydykite sviestą, suberkite miltus ir lėtai maišykite, kol masė taps auksinės spalvos. Palaipsniui pilkite pieną arba grietinėlę, nuolat maišykite – netrukus masė įgaus padažo konsistenciją. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų ir truputį tarkuoto muskato. Išmaišykite. Padažas turi būti vientisas, kreminės konsistencijos.

2. Kruasanus perpjaukite išilgai. Vieną ragelio pusę patepkite bešamelio padažu ir uždėkite du griežinėlius kumpio. Mėgstantiems valgyti sočiau, ant mėsos galima darsyk užtepti padažo. Toliau dėkite griežinėliais pjaustytą pomidorą ir uždenkite ragelį likusia jo dalimi. Įdarytą kruasaną apibarstykite tarkuotu sūriu. Tą patį pakartokite ir su kitu kruasanu.

3. Paruoštus ragelius pašaukite į įkaitintą 150 laipsnių orkaitę ir kepkite 10–15 min.

Jūsų dėmesiui – dar keli receptai, kuriuose figūruoja prancūziški sviestiniai rageliai:

Sumuštinis su kruasanu
Receptas: Kruasano ir lašišos užkandis
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.4 / 16
Receptas
Ingredientai
Rūkyta lašiša: 1.00 riekės
Sūris: 1.00 valg. š. (tepamas varškės)
Česnakai: 3.00 žiupsnelis (laiškinio, kapoto)
Kaip gaminti
  • Ant pusiau perpjauto ragelio apatinės dalies užtepkite sluoksnį kreminio varškės sūrio, tada dėkite riekelę rūkytos lašišos, o ant viršaus pabarstykite smulkiai pjaustyto laiškinio česnako. Jei norite drėgnesnio sumuštinio, varškės sūreliu galite aptepti ir viršutinę ragelio dalį. Suvožkite ir ragaukite.
Suskleisti
Sumuštinis su kruasanu
Receptas: Kruasano sumuštinis su paukštiena
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.1 / 29
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 50.00 g (virtos arba keptos, riekelė)
Pomidorai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs)
Avokadai: 1.00 vnt.
Salotos: 1.00 vnt. (lapas)
Kaip gaminti
  • Ragelį perpjaukite išilgai, dėkite kelias gerai prinokusio avokado riekeles ir šiek tiek jas šakute patrinkite, ant avokado klokite salotos lapą, tada keptos paukštienos gabaliukus ir galiausiai – gerai prinokusio pomidoro riekeles. Jei švieži pomidorai žiemą jus liūdina, puikiai tiks ir džiovinti saulėje bei konservuoti aliejuje (tokie bus minkšti).
Suskleisti
Šventinių stalų pristatymas
Receptas: Sviestinių ragelių apkepas su kalakutiena ir bruknių uogiene
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (rutuliukai)
Kumpis: 200.00 g (kalakutienos)
Uogienė: 100.00 g (bruknių)
Pomidorai: 200.00 g (vyšninių)
Bazilikai: 50.00 g (šviežio)
Kaip gaminti

1. Sviestinius ragelius įpjaukite išilgai, užtepkite bruknių uogienės ir įdėkite pjaustytą kalakutienos kumpį.

2. Ragelius dėkite į skardą. Ant viršaus paplėšykite mocarelos, aplinkui padėliokite vyšninių pomidoriukų. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Kai iškeps, papuoškite šviežio baziliko šakele.

Suskleisti
Prancūziški  raguoliai
Receptas: Prancūziški raguoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 45 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Pienas: 200.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 -aptepti)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 250.00 g
Kaip gaminti

1. Dubenyje mieles ir cukrų ištirpinkite piene. Mišinį palikite15–20 minučių, kad mielės pradėtų kilti.

2. Miltus persijokite ir su druska suberkite į pieną ir mieles. Supilkite išplaktą kiaušinį ir 6–7 minutes minkykite. Dėkite tešlą į aliejumi išteptą dubenį ir palikite 1,5 valandos, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, suvoliokite į rutulį ir 30–60 minučių padėkite į šaldytuvą.

4. Sviestą dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir kočėlu išmuškite iki 1 cm storio stačiakampio. Iš atvėsusios tešlos ant miltuoto stalo iškočiokite stačiakampį, kiek didesnį nei sviesto.

5. Ant tešlos lakšto klokite sviesto stačiakampį, o kraštus užlankstykite, kad sviesto nebūtų matyti. Tešlą apverskite ir, gausiai barstydami miltais, kad nepriliptų prie stalo, iškočiokite 1–1,5 cm storio stačiakampį. Vieną kraštą užlenkite iki vidurio, o ant viršaus – kitą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir 30 minučių įdėkite į šaldytuvą.

6. Iš šaldytuvo ištrauktą atvėsusią tešlą pasidėkite taip, kad užlenktas kraštas būtų Jūsų kairėje, o laisvas – dešinėje pusėje. Vėl iškočiokite 1–1,5 cm storio stačiakampį, taip pat sulankstykite ir vėl padėkite 30 minučių į šaldytuvą. Tokį procesą pakartokite dar bent vieną kartą.

7. Šitaip paruoštą tešlą pasidėkite ant gausiai miltuoto stalo, iškočiokite 3–4 mm storio lakštą ir supjaustykite trikampiais. Iš jų susukite ragelius, uždenkite ir 30 minučių pakildykite.

8. Raguolius aptepkite kiaušinio plakiniu ir 15–20 minučių kepkite 230 laipsnių orkaitėje.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų