Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinę mėsos kukulių dieną – 2 receptai: populiarieji švediški ir orkaitėje kepti itališki

Mėsos kukuliai dažnam asocijuojasi su jaukiais šeimos pietumis, tad ne veltui šis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje. Italijoje mėsos kukuliai patiekiami su makaronais, Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, dažniausiai valgomi su bulvių koše, o Azijos šalyse – sojos padaže su ryžiais. Šis patiekalas taip pamėgtas, kad net turi savo šventę – kovo 9-ąją švenčiama Tarptautinė mėsos kukulių diena.
Švediški kukuliai
Švediški kukuliai / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti mėsos kukulius, tai kokybiškos smulkintos mėsos pasirinkimas.

Anot jos, gaminant mėsos kukulius, paprastai pasirinkta mėsos rūšis yra sumaišoma su prieskoniais, džiūvėsėliais, kiaušiniais ar kitais ingredientais. O ir jų paruošimo būdai irgi gali būti skirtingi: juos galima ir kepti, ir virti, ir troškinti.

Įdomu ir tai, kad kukulių receptas užfiksuotas dar gilioje senovėje. Kinų kulinarijos knygose randamas įrašas apie mėsos kukulių receptą, kuris gali būti datuojamas dar 221 m. pr. Kr. Pasak istorinių šaltinių, mėsos kukuliai buvo pamėgti Senovės Romoje. Jie taip pat yra ir persų kulinarinio paveldo dalis. Sakoma, kad būtent iš Persijos yra kilusi kukulių glazūravimo technika.

Ilgainiui mėsos kukuliai įsitvirtino ir amerikiečių virtuvėje, dabar šioje šalyje jie yra labai mėgstami: amerikiečiai rado naujų, išradingų būdų, kaip vartoti mėsos kukulius, įskaitant ir kaip picų ar ilgų sumuštinių, vadinamų submarinais, pagardą.

Patarimai, kaip paruošti gardžius kukulius:

  • Nors yra daugybė būdų, kaip pagaminti šį patiekalą, vis dėlto, yra keli triukai, kurie padės juos paruošti sultingesnius, aromatingesnius ir tirpstančius burnoje.
  • Pirmiausia – ingredientai. Norint paruošti skaniausius mėsos kukulius, pirmiausia juos reikia pagardinti tinkamais prieskoniais. Į smulkintą mėsą vertėtų įdėti ir šviežių žolelių, tokių kaip petražolės ar bazilikas. Mėsos kukulius galima pagardinti ir tokiais priedais kaip sūris.
123RF.com nuotr./Mėsos kukuliai
123RF.com nuotr./Mėsos kukuliai
  • Kitas svarbus dalykas – mėsos kukulio formavimas. Mėsos kukuliai gali būti ir didesni, ir mažesni – viskas priklauso nuo kiekvieno pageidavimų. Kad formuojant mėsa neliptų prie rankų, jas reikėtų sušlapinti vandeniu. O prieš formuodami įsitikinkite, ar gerai išmaišėte visus kukuliuose naudojamus ingredientus.
  • Jeigu mėsos kukulius nusprendėte kepti keptuvėje, prieš juos vartant įsitinkite, kad kukuliai yra apskrudę – kitu atveju verčiant jie gali pabirti. Ruošiant kukulius taip pat reikėtų leisti jiems kiek pasitroškinti, mat taip į juos įsigers daugiau skonio.
Vida Press nuotr./Švediški kukuliai
Vida Press nuotr./Švediški kukuliai
  • Dar vienas svarbus komponentas ruošiant mėsos kukulius, be abejo, yra padažas. Itališkas variantas dažniausiai patiekiamas su aštriu, stambiai pjaustytų pomidorų padažu – „marinara“. Švediški kukuliai yra verdami kremo tirštumo padaže iš jautienos sultinio ir grietinės. Rytų šalyse padažas yra ruošiamas iš sojos padažo, medaus, skrudintų sezamų aliejaus ir krakmolo – iš kitų jis išskiria ne tik savo skoniu, bet ir konsistencija, nes yra pakankamai lipnus.

V.Juodkazienė siūlo ir du skirtingus, bet vienodai skanius mėsos kukulių paruošimo variantus. Vienas jų itališkas, kitas – švediškas.

Švediški kukuliai

Ingredientai:

kukuliams:

  • 450 g maltos jautienos;
  • 450 g maltos kiaulienos;
  • 2 valg. šaukšt. šviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 0,3 stiklinės pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 0,3 stiklinės maltų džiūvėsėlių;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • malto muskato riešuto;
  • žiupsnelis druskos.

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • 3 stiklinės jautienos sultinio;
  • 0,5 stiklinės grietinėlės;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • šlakelis aliejaus.

Gaminimas:

1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintą svogūną sudėkite į didelį dubenį. Supilkite pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite maltus džiūvėsėlius, juoduosius pipirus, muskato riešutą bei druską, sudėkite maltą mėsą ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą mėsos faršą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite valandai šaltai.

2. Paruoškite padažą – keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite miltus iki geltonumo, maždaug 4–5 minutes. Pamažu supilkite jautienos sultinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir kaitinkite 6–7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais bei cukrumi ir nuimkite nuo ugnies.

3. Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite šlakeliu aliejaus. Šaukštu imkite paruoštą mėsos faršą ir pašlapintomis rankomis formuokite kukulius. Dėkite juos ant skardos ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje 220 °C laipsnių karščio, kol gražiai apskrus.

4. Apkeptus kukulius sudėkite į keptuvę su padažu ir dar kaitinkite maždaug 5 minutes.

5. Patiekite su bulvių koše, spanguolių arba bruknių uogiene ir šviežiomis daržovėmis.

Vida Press nuotr./Švediški kukuliai
Vida Press nuotr./Švediški kukuliai

Itališki kukuliai, kepti orkaitėje

Ingredientai:

kukuliams:

  • 300 g maltos jautienos;
  • 300 g maltos kiaulienos;
  • 300 g maltos veršienos;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejus;
  • 1 svogūnas;
  • 5 skiltelės česnako;
  • 1 stiklinė maltų džiūvėsėlių;
  • 1 kiaušinis.

padažui:

  • 0,5 stiklinės parmezano sūrio;
  • 1 stiklinė pekorino sūrio;
  • 3 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • petražolių;
  • garstyčių;
  • džiovinto raudonėlio;
  • maltų pipirų;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Į įkaitintą keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą svogūną ir česnaką. Pakepinkite, kol viskas gražiai pagels.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotus sūrius. Suberkite džiūvėsėlius, kapotus petražolės lapus, įdėkite garstyčių, įmuškite kiaušinį. Pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais, džiovintu raudonėliu. Sudėkite į dubenį maltą mėsą, pakepintus svogūnus ir česnakus, viską išmaišykite.

3. Iš paruoštos masės suformuokite mėsos kukulius. Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite apie 12 min. iki 200 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

4. Nedideliame dubenyje sumaišykite pomidorų pastą su alyvuogių aliejumi. Įpilkite 1 šaukštą šilto vandens. Šiuo padažu aptepkite šiek tiek apkepusius mėsos kukulius ir pašaukite atgal į orkaitę bei kepkite dar 25 min. Iškeptus kukulius papuoškite tarkuotu sūriu ir petražolėmis.

Vida Press nuotr./Kukuliai
Vida Press nuotr./Kukuliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas