1. Ant didelės medinės lentos kelis kartus persijokite su druska sumaišytus miltus. Iš miltų suformuokite kauburėlį, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite alyvuogių aliejų, sutrupinkite mieles, suberkite cukrų, užpilkite šiek tiek šilto vandens, visą duobutės turinį išmaišykite ir kelias minutes palikite, kad mielės pakiltų.
2. Tada po truputį į duobutę pilkite likusį šiltą vandenį, užberkite jį miltais ir užmaišykite tešlą. Išminkytą tešlą sudėkite į indą, užklokite drobiniu rankšluostėliu ir palikite valandą kilti.
3. Iškilusią tešlą padalykite į dvi dalis, iškočiokite, suformuokite kelis papločius ir dėkite juos į karščiui atsparią kepimo formą. Pomidoriukus iš skardinės sutrinkite šakute, aptepkite jais picos papločius, berkite džiovintų raudonėlių ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
4. Ant iškepto dėkite sūrio gabalėlių, kumpio griežinėlių ir nuplautų bei nusausintų gražgarsčių.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).
1. Tešlą atšildykite, išpjaukite du apskritimus ir abu lakštus klokite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
2. Pesto padažą, aliejų, raudonėlius ir citrinų sultis sumaišykite, gautą mišinį tepkite ant lakštų. Pomidorus nuplaukite, galus įpjaukite, odeles nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite, tada pomidorus supjaustykite griežinėliais.
3. Nuvarvintą mocarelą irgi supjaustykite griežinėliais. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, apšlakstykite aliejumi ir iškepkite orkaitėje, tada nulupkite odeles. Tai padaryti bus lengviau, jei karštas paprikas trumpam panardinsite į šaltą vandenį.
4. Ant kiekvieno picos gabalėlio dėkite mocarelos, pomidorų griežinėlių, berkite alyvuogių, centre dėkite po pusę raudonos ir geltonos paprikos.
5. Picą apsibarstykite parmezanu bei smulkintais bazilikais ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
1. Mieles sutrupinkite į šiltą vandenį, įberkite cukraus, išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų (10–15 minučių).
2. Į dubenį su mielėmis suberkite miltus, supilkite aliejų, pasūdykite ir gerai išminkykite. Miltų berkite tiek, kad būtų lengva minkyti. Tešlą uždenkite ir leiskite 20–30 minučių pakilti. Faršą apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais, druska.
3.Tešą iškočiokite, išpjaukite norimo dydžio nedideles picas ar kelias dideles ir įtieskite į aliejumi išteptą kepimo skardą.
4. Tešlą aptepkite pomidorų padažu, pabarstykite picų prieskoniais, puse fermentinio sūrio. Sudėkite faršą, plonai pjaustytą svogūną, mocarelą, plonai pjaustytą šoninę, pomidorų griežinėlius ir apibarstykite likusiu fermentiniu sūriu.
5. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–30 minučių, kol gražiai parus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Miltus ir vandenį padalinkite į dvi lygias dalis (tam reikės dviejų indų miltams ir dviejų puodelių vandeniui). Viename puodelyje vandens ištirpinkite mieles, kitame puodelyje – druską. Į vieną dubenį su miltais supilkite mielių tirpalą, iš šio mišinio suminkykite tešlą. Į kitą dubenį su vandeniu supilkite druskos tirpalą ir vėl suminkykite tešlą. Tokiu būdu išvengsite tiesioginio „nedraugiško“ mielių ir druskos sąlyčio. Taigi abi tešlas dabar jau galite sumaišyti. Turi gautis drėgna, tampri ir puri masė. Ją padalinkite į dvi dalis (bus dviejų picų padai) ir palikite šiltoje patalpoje apie 2 val., kad pradėtų augti mielės.
- Orkaitę įkaitinkite iki maksimalios temperatūros. Tikra pica kepama labai kaitriose akmeninėse krosnyse ir iškepa per 90 sekundžių. Kadangi orkaitės maksimali temperatūra yra tik 250 °C, tai picą kepsime daug ilgiau ir dvejomis pakopomis (pirma tik su pomidorų tyre, po to jau su sūriu). Picą pašaukite, kai orkaitė bus maksimaliai įkaitusi ir ne anksčiau.
- Kai picos pado tešla gerai paauga (taigi po 2 val.), ją gausiai apibarstykite miltais (prieš tai pabarstykite stalą) ir suformuokite apskritą picos padą (per visą orkaitės skardos dydį). Galite kočioti kočėlu arba tiesiog paskirstyti pirštais (kaip aš dariau), nes tešla labai puri. Picos padą nuo stalo perkelkite į orkaitės skardą išklotą kepimo popieriumi. Sakau VALIO tiems, kas picos padą sugeba pagaminti skraidinant jį ore. Kadangi aš taip nesugebu, tai buvo gerai ir paprastas jos išlyginimas pirštais.
- Pomidorų tyrę sumaišykite su trupučiu druskos (pagal skonį). Picos pado viršų aptepkite gausiu pomidorų tyrės kiekiu ir apšlakstykite aliejumi. Taip paruoštą picą pašaukite į orkaitę 10 min. Mocarelos sūrį supjaustykite riekelėmis. Apkepusią picą apklokite sūriu, uždėkite keletą šviežio bazilikų lapelių ir dar kartą pašaukite į orkaitę 5 min. Štai ir baigėte gaminti tikrą neapolietišką picą „Margherita“. Patartina valgyti rankomis :)
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“
1. Miltus suberkite į dubenį, viduje padarykite duobutę, į ją sudėkite trupintas mieles, suberkite cukrų ir druską, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mielių masę lengvai ištrinkite, tada ant viršaus berkite miltų, dubenį uždenkite rankšluostuku ir palikite šiltoje vietoje apie 20 minučių, kad tešla pakiltų.
2. Į pakilusią tešlą supilkite apie pusę stiklinės vandens, šaukštą aliejaus, virtuviniu kombainu užmaišykite vientisą tešlą, aptepkite aliejumi ir dar dviem valandoms palikite pakilti.
3. Tada iškočiokite norimo dydžio papločius, kiekvieną jų aptepkite aliejumi.
4. Ant paruoštų picos papločių dėkite per pusę perpjautų vyšninių pomidoriukų, alyvuogių puselių, žiedynėliais išskirstytų brokolinių kopūstų, berkite smulkintų česnakų, krevečių, pagal skonį druskos, pipirų, raudonėlių, smulkintų bazilikų.
5. Picą kepkite iki 220 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildinimo laiko).
- Juodaisiais pipirais bei druska pagardintą maltą mėsą maišydama 15 minučių pakepinkite karštuose riebaluose.
- Paruoškite tešlą papločiui: į dubenį suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę. Suberkite cukrų, druska, mieles, supilkite aliejų, vandenį ir suminkykite tešlą. Valandai padėkite į šaldytuvą. Ištraukusi iš jo, iškočiokite ploną apskritimą ir įtieskite į riebalais išteptą apvalią kepimo skardą. Subadžiusi šakute, plonai aptepkite pomidorų padažu.
- Ant papločio viršaus tolygiai paskleiskite tarkuotą sūrį ir kepintą faršą. Išdėliokite svogūnų griežinėlius, juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus, vytintą kumpį, mocarelos griežinėlius ir 15 minučių pašaukite į karštą orkaitę.
- Tiekdama apibarstykite gražgarstėmis.
1. Tešlą atšildykite, išpjaukite du apskritimus ir abu lakštus klokite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
2. Pesto padažą, aliejų, raudonėlius ir citrinų sultis sumaišykite, gautą mišinį tepkite ant lakštų.
3. Pomidorus nuplaukite, galus įpjaukite, odeles nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite, tada pomidorus supjaustykite griežinėliais.
4. Nuvarvintą mocarelą irgi supjaustykite griežinėliais.
5. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, apšlakstykite aliejumi ir iškepkite orkaitėje, tada nulupkite odeles. Tai padaryti bus lengviau, jei karštas paprikas trumpam panardinsite į šaltą vandenį.
6. Ant kiekvieno picos gabalėlio dėkite mocarelos, pomidorų griežinėlių, berkite alyvuogių, centre dėkite po pusę raudonos ir geltonos paprikos.
7. Picą apsibarstykite parmezanu bei smulkintais bazilikais ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
1. Pirmiausia paruoškite picos padą: miltus suberkite į dubenį, viduje padarykite duobutę, į ją sudėkite trupintas mieles, suberkite cukrų ir druską, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mielių masę lengvai ištrinkite, ant viršaus berkite miltų, dubenį uždenkite rankšluostuku ir palikite šiltoje vietoje apie 20 min., kad tešla pakiltų.
2. Į pakilusią tešlą supilkite apie pusę stiklinės vandens, šaukštą aliejaus, virtuviniu kombainu užmaišykite vientisą tešlą, aptepkite aliejumi ir dar dvi valandas kildykite. Kol tešla kils, paruoškite karamelizuotus svogūnus: į keptuvėje įkaitusį sviestą sumeskite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir išspaustas česnakų skilteles, suberkite druską, cukrų, supilkite balzaminį actą ir maišydama ant labai mažos ugnies apie 20 min. kepinkite svogūnus. Atvėsinkite.
3. Iš pakilusios tešlos iškočiokite norimo dydžio papločius, kiekvieną jų aptepkite aliejumi, paskirstykite karamelizuotų svogūnų, išdėliokite ožkų pieno sūrio gabaliukus, berkite rozmarinų spygliukus. Picą kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).
1. Į 180 ml šilto vandens įberkite šiek tiek cukraus, sudėkite mieles ir ištirpinkite. Į dubenį išsijokite miltus, juose padarykite duobutę, supilkite mieles, užbėrusi jas miltais palikite 10 min. pastovėti. Tada į miltus supilkite aliejų, įberkite druskos, užminkykite tešlą ir palikite kilti.
2. Sūrį sutarkuokite, česnakų skilteles nulupkite, perpjaukite per pusę. Pomidorus nuplaukite supjaustykite ketvirčiais. Svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedeliais pakepkite svieste ir atvėsinkite. Pakilusią tešlą iškočiokite, išpjaukite iš jos nedidelius apskritimus, išdėliokite juos karščiui atsparioje kepimo skardoje ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 min.
3. Išimtus picos skritulėlius apšlakstykite aliejumi, įtrinkite česnako skiltele ir pomidoro griežinėliu. Ant viršaus dėkite svogūnų, berkite aitriųjų paprikų ir sūrio. Picas pašaukite į orkaitę, kepkite, kol sūris išsilydys.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).
- Į gilų dubenį persijokite su kėlimo milteliais bei druska sumaišytus miltus. Supilkite aliejų, trinkite masę švariais pirštais, kol riebalai tolygiai pasiskirstys.
- Supilkite rūgpienį, suminkykite vidutinio kietumo tešlą (jei pernelyg tiršta, įpilkite vandens). Palikite pusvalandį.
- Cukinijas ir mocarelą supjaustykite plonais griežinėliais. Graikinius riešutus pasmulkinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Šviežius krapus nuplaukite, nupurtykite vandens perteklių, susmulkinkite.
- Iš tešlos ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite ploną lakštą, įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite tarkuoto čederio.
- Tolygiai išdėliokite cukinijų griežinėlius, tarpuose pabarstykite skrudintų riešutų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes. Ištraukusi ant viršaus tolygiai pabarstykite smulkinto ožkų pieno sūrio, šaukite į karštą orkaitę dar 4–5 minutėms.
- Tiekite apibarsčiusi smulkintais šviežiais krapais.
Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant tešlos brinkinimo laiko).
1. Papriką nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdžius ir supjaustykite juostelėmis.
2. Mocarelą supjaustykite griežinėliais, rikotą gerai išsukite su garstyčiomis.
3. Į dubenį sudėkite varškę, įmuškite kiaušinį, įberkite žiupsnį druskos, suberkite miltus ir aliejumi suvilgytomis rankomis suminkykite tešlą. Padalykite į tris lygias dalis.
4. Po gabalą tešlos dėkite ant atskirų kepimo popieriaus lakštų ir suformuokite plonus papločius. Kiekvieną aptepkite rikotos ir garstyčių mase.
5. Ant viršaus išdėliokite mocarelą, griežinėliais pjaustytą kumpį, pomidorus ir paprikas. Kepkite apie 20 minučių iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.
1. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, iki dailiai pagels.
2. Morką nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, pievagrybius supjaustykite griežinėliais, kumpį – šiaudeliais.
3. Morkas ir kumpį sumeskite į svogūnų troškinį ir apie 6 minutes pakepinkite. Tada įdarą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, berkite prieskonių ir nukelkite nuo ugnies.
4. Iš picos tešlos iškočiokite 2 papločius, kiekvieną aptepkite pomidorų pasta, tada krėskite įdaro, ant viršaus pabarstykite parmezano ir kraštelius užlankstykite (kaip kibino).
5. Viršų aptepkite aliejumi. Kepkite karštoje orkaitėje apie 25 min.