1. Sulaužytą šokoladą berkite į puodą ir ištirpinkite ant mažos ugnies kokosų piene. Maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps ir taps vientisas, o tada įberkite aitriosios paprikos. Nukelkite nuo ugnies ir palikite kiek praaušti.
2. Perpjaukite avokadą, išimkite kauliuką, minkštimą išskobkite šaukštu į trintuvą. Ten pat supilkite dar šiltą lydytą šokoladą ir trinkite, kol avokadas visiškai susitrins ir pavirs į šokoladinį kremą.
3. Kremą sukrėskite į du indelius. Lėkštėje išdėliokite griežinėliais pjaustytus bananus ir juos apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis, o ant viršaus užtarkuokite žaliųjų citrinų žievelės. Skanaukite iš karto.
1. Užvirinkite pieną ir nukelkite nuo kaitros. Sudėkite vandenyje išbrinkintą želatiną ir gerai išmaišykite, kol želatina ištirps.
2. Šokoladą sudėkite į dubenį ir užpilkite pieno mišiniu. Maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps.
3. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite ją į šokolado masę.
4. Desertinėje formoje ar inde išdėliokite „damų pirštelius“ ir apšlakstykite juos kava. Užpilkite pusę šokolado masės. Ant paviršiaus paskleiskite keletą uogienės juostelių ir užpilkite likusia šokolado masės dalimi.
5. Palikite nakčiai šaldytuve.
6. Prieš patiekiant, apibarstykite kakavos milteliais, dekoruokite šviežiomis uogomis ir šviežių mėtų lapeliais.
- Sviestą ištrinkite su cukraus milteliais ir kakava. Suberkite sausainių trupinius, supilkite grietinėlę, vanilės esenciją. Viską išsukite maišikliu iki vienalytės masės ir porą valandų palaikykite šaldytuve.
- Sustingusią masę padalykite į 30 dalių. Iš jos formuokite graikinio riešuto dydžio bulvytes, į kiekvieną įsprauskite po migdolą.
- Kiekvieną bulvytę gausiai apvoliokite kakavos milteliuose.
Patarimas. Gamindami šį saldumyną galite fantazuoti kiek tinkami: formuodami rutuliukus įspauskite po lazdyno riešutą ar migdolą, kiekvieną bulvytę apvoliokite skirtinguose trupiniuose (be kakavos, tinka trupinti vafliai, kukurūzų dribsniai, tarkuotas juodasis ar baltasis šokoladas, cukraus milteliai).
- Avietes nuplaukite, nuvarvinkite, palikite nudžiūti. Dubenyje sumaišykite krakmolą, kakavą ir cukrų. Pieną supilkite į prikaistuvį.
- Statykite ant ugnies, luktelėkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį, suberkite smulkintą juodąjį šokoladą. Maišydami kaitinkite, kol išsilydys.
- Nenustodami maišyti suberkite krakmolo, kakavos ir cukraus mišinį. Virkite, kol masė sutirštės (nepamirškite maišyti). Suberkite vanilinį cukrų, sudėkite smulkintą sviestą.
- Maišydami kaitinkite, kol pastarasis produktas išsilydys. Ant porcijos dydžio indelių dugno paberkite aviečių, ant uogų sukrėskite pravėsusį pudingą.
- Pridenkite indelius maistine plėvele, valandą palaikykite šaldytuve. Tiekdami puoškite likusiomis avietėmis.
1. Susmulkinkite arba stambiai sutarkuokite 250 g šokolado.
2. Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
3. Nedideliame puode užvirinkite grietinėlę, supilkite ant šokolado, trumpai palaikykite, plakite šluotele, kol masė taps vientisa. Sudėkite sviesto gabalėlius, išmaišykite, įpilkite konjako, dar kartą gerai išmaišykite. Uždenkite dubenį plėvele ir bent 3 val. palaikykite šaldytuve.
4. Dar kartą atsargiai išmaišykite masę. Į puodelį įpilkite šilto vandens ir pamerkite kelis šaukštelius, kad sušiltų. Nusausinkite šaukštelį, pakabinkite šokolado masės ir krėskite ant plėvele užklotos pjaustymo lentelės. Iš šio kiekio turėtų išeiti 12 vienodo dydžio skanėstų. Uždenkite plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad sustingtų.
5. Nedideliame puode ištirpinkite 100 g šokolado. Užsimaukite plonas gumines pirštines, užpilkite ant delno tirpinto šokolado, suvilgykite juo šokolado gumuliuką, tuojau pat jį apvoliokite kakavos milteliuose. Paruoštus triufelius palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje ir patiekite.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
„Rūgštūs serbentai yra geriausi sausainių draugai – puikiai tinka pertepti. Raudonųjų ar geltonųjų marmeladas gaiviai atmiešia šviesios trapios tešlos saldumą, o juodieji tinka tamsiai kakavinei – tokiai kaip ši.“
1. Minkštą sviestą išsukite su milteliniu ir vaniliniu cukrumi, po vieną įleiskite trynius. Pamažu berkite sijotus miltus, sumaišytus su kakava. Išsukite vienalytę masę, nelimpančią prie dubens. Jeigu ji per minkšta, dar įberkite miltų. Apsukę maistine plėvele, šaltai palaikykite apie porą valandų.
2. Rankomis padarykite kamuoliukus ir apie 10 min. kepkite iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje. Kai atvės, po du suklijuokite pertepdami pašildytu marmeladu, iki pusės kyštelėkite į šokoladą ir palikite stingti.
3. Galite papuošti pieniniu šokoladu, maltomis pistacijomis ar karamelizuotais moliūgų sėklų miltukais (receptas prie ragelių su moliūgų sėklomis).
4. Jei „pupas“ laikysite sandarioje dėžutėje, skanios išliks porą savaičių.
Egidijaus Jasiulio nuotr./Konditerinės knygos „Kvepiantys“ autorė Daiva Trečiokaitė |
Receptas knygos „Kvepiantys“ autorės Daivos Trečiokaitės
1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Įmaišykite kapotų riešutų.
2. Šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą paliekant 5 cm tarpus.
3. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Sausainius keletą minučių vėsinkite orkaitėje ir išimkite.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Trapios tešlos sausainius grubiai sulaužykite nedideliais gabalėliais. Pistacijas ir migdolus (galite naudoti ir kitus mėgstamus riešutus ar džiovintus vaisius) maisto smulkintuvu ar paprasčiausiu peiliu susmulkinkite iki nedidelių gabalėlių.
- Šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais. Suberkite į nedidelį prikaistuvį, supilkite saldų sutirštintą pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies nuolat maišydama, kol šokoladas ištirps ir masė taps vientisa bei lygi.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir įmaišykite vanilės ekstraktą. Suberkite smulkintus riešutus ir sausainių gabalėlius. Sumaišykite, kad visi sausainiai ir riešutai apsiveltų šokoladu. Palikite masę kambario temperatūroje, kol atvės ir iš paruoštos masės išeis suformuoti šokoladinį saliamį.
- Ant lygaus paviršiaus pasitieskite kepimo popieriaus lakštą. Jį dosniai ir tolygiai apibarstykite milteliniu cukrumi. Ant šio kepimo popieriaus lakšto perkelkite atvėsusią masę ir suformuokite maždaug 30–40 cm ilgio pailgą ritinį (arba du perpus trumpesnius ritinius). Stropiai, paspausdami suvyniokite jį į kepimo popierių.
- Paruoštą šokoladinį saliamį dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 8 val. arba per naktį. Prieš patiekdami, supjaustykite maždaug 1–2 cm pločio riekelėmis.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: Vasara be orkaitės: nekepti desertai
1. Sulaužykite šokoladą gabaliukais, dėkite į metalinį dubenėlį ar prikaistuvį ir palaikykite virš garų vonelės, kol šokoladas ištirps. 2. Imkite turimą keksiukų kepimo formą (idealu, jei turite skirtą mažiems keksiukams), išklokite duobutes keksiukams skirtais popierėliais ir liekite į kiekvieną po truputį tirpinto šokolado (turite sunaudoti kiek daugiau, nei pusę). Tada dėkite formą į šaldytuvą.
3. Kol šokoladas stingsta, gaminkite pistacijų sviestą. Berkite į stacionarų elektrinį trintuvą pistacijas (kelias pasilikite dekorui), pilkite medų ir aliejų. Įjunkite trintuvą ir laukite, kol gausite žalią tirštą masę. Beje, masė bus žalesnė ir ryškesnio skonio, jei prieš tai pistacijas kiek paskrudinsite ir kuo kruopščiau nutrinsitę rusvą sausą odelę.
4. Išimkite iš šaldytuvo formą, ant kiekvieno šokoladinio pagrindo dėkite po šaukštelį pistacijų masės. Tada pakaitinkite likusį šokoladą ir užliekite juos kiekvieną skanėstą, kad nebesimatytų pistacijų sviesto.
Kol viršutinis sluoksnis dar nesustingęs, pabarstykite skanėstų viršų druska ir stambiai kapotomis likusiomis pistacijomis (jei nepaskrudinote jų visų, tą padarykite bent su šiomis).
5. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų galutinai. Prieš valgymą verta palaikyti kambario temperatūroje bent pusvalandį – tada skanėstas bus ryškesnio skonio.
1. Į keptuvę suberti migdolų lazdeles, cukrų ir įpilti vandens. Nuolat maišyti ir kepti, kol vanduo išgaruos. Tada sumažinti kaitrą ir nuolat maišyti. Kai riešutai gražiai apskrunda ir įgauna rusvai auksinę spalvą, paskleisti juos ant skardos, kad atvėstų.
2. 2/3 dalis šokolado nuolat maišant išlydyti dubenyje ant garų. Kai šokoladas visiškai išsilydo, dėti dubenį ant stalo ir suberti likusį šokoladą. Maišyti, kol visas šokoladas ištirps iki vientisos masės.
3. Slyvas supjaustyti juostelėmis ir suberti kartu su riešutais į šokolado masę. Gerai išmaišyti ir naudojant šaukštą suformuoti ant kepimo popieriumi išklotos skardos „kupstelius“. Palikti, kad atvėstų ir šokoladas sustingtų.
1. Puode išlydykite šokoladą ir sviestą.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir miltais, suberkite kepimo miltelius bei gabalėliais pjaustytas braškes.
3. Masę supilkite į kepimo formeles, truputį palaikykite šaldytuve ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15-20 minučių.
Nuostabiai skanu su braškėmis ir vaniliniais ledais.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. 200 g juodojo šokolado ir sviestą ištirpinkite vandens garų vonelėje. Paskui į gautą masę suberkite pusę cukraus, viską išmaišykite ir atvėsinkite.
2. Atskirtus kiaušinių trynius atsargiai ir švelniai išplakite su likusiu cukraus kiekiu ir sumaišykite su šokolado mase. Įberkite miltų.
3. Į gautą tešlą galiausiai dėkite kiaušinių baltymus ir išmaišykite. Tešla turėtų būti tiršta.
4. Tešlą supilstykite į formeles ir į kiekvieną įdėkite po šokolado gabaliuką. Kepkite 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių.
5. Ištraukite iš orkaitės, palaukite keletą minučių. Pyragėlius nuo formelės kraštų atsargiai atskirkite peiliu ir perkelkite į lėkštę. Tiekite su vaniliniais ledais.
Ossama Charafeddine |
Receptas virtuvės šefo Ossamos Charafeddine’o
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo indą (30x20 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi arba folija.
2. Jeigu naudojate riešutus, paskleiskite juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Pakepinkite įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes. Išimkite ir atidėkite į šalį.
3. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį.
4. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite smulkintą šokoladą ir sviestą. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esančius šokoladą ir sviestą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ir sviestas ištirps bei taps gražia, vientisa mase.
5. Nuimkite dubenį nuo puodo. Šokolado ir sviesto masę perpilkite į kitą, didesnį dubenį. Suberkite cukrų ir išplakite. Tuomet po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakdami. Supilkite ir įmaišykite vanilės ekstraktą.
6. Galiausiai suberkite į dubenį miltų mišinį: berkite jį per tris kartus, vis išmaišydami tešlą.
7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi ar folija išklotą kepimo indą ir paskleiskite jame kuo tolygiau. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Atidžiai stebėkite kepimo laiką, kuris didele dalimi priklauso ir nuo Jūsų orkaitės – ruošiant šį amerikietišką šokoladinį pyragą, labai svarbu išimti jį iš orkaitės ne per anksti ir ne per vėlai. Ar pyragas jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku. Įkiškite jį į kepinio centrą ir ištraukite:
• o jeigu ant medinio pagaliuko liko keli tvirtesnės tešlos gabalėliai, pyragą tuojau pat imkite iš orkaitės – jis idealiai iškepęs.
• o jeigu medinis pagaliukas visas yra apsivėlęs skysta tešla, jis dar neiškepęs – kepkite toliau, nuolat stebėdami ir tikrindami pyrago būklę.
• o jeigu medinis pagaliukas visiškai švarus – reiškia, jog pyragą perkepėte ir jis neteko savo išskirtinės drėgnos konsistencijos. Todėl, kad ir kaip tai būtų įprasta kepant kitus pyragus, jokiu būdu nelaukite, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš orkaitės, bus švarus.
8. Išėmę pyragą iš orkaitės, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tai gali trukti porą valandų, tačiau būkite kantrūs – kitu atveju, jei bandysite iš kepimo indo išimti pyragą anksčiau, dar karštą, tai sėkmingai padaryti bus labai sunku. Taigi, atvėsinę iki kambario temperatūros, išimkite iš kepimo indo.
9. Jei nusprendėte naudoti šokoladą ir riešutus, šokoladą iš pradžių ištirpinkite „garų vonelėje“. Nuo pakepintų riešutų nuimkite odeles – jos atšoks labai lengvai, vos patrynus tarp delnų ar pirštų. Tirpintu šokoladu aptepkite atvėsusį šokoladinį pyragą. Iš karto apibarstykite smulkintais kepintais riešutais. Palikite pyragą pastovėti, kol šokoladas sustings. Tuomet supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.
10. Jeigu šokolado ir riešutų nenaudosite, galite iš karto, atvėsusį išėmę iš kepimo indo, supjaustyti kvadratėliais, o prieš patiekdami apibarstyti kakava ar milteliniu cukrumi. Skanaus!
Labai labai šokoladinį pyragą kepė ir aprašė Asta Černė
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: Drėgnas šokoladinis pyragas (Brownie) (JAV)
- Į smulkintuvą sudėkite smulkintą šokolado plytelę, cukrų, druską, kakavą ir keletą kartų impulsyviai pamalkite. Tada sudėkite likusius produktus, išskyrus graikinius riešutus, ir sumalkite iki vientisos masės.
- Masę iškrėskite į sviestu išteptą ir kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (dydis – 18 x 18 cm), pyrago aukštis turi būti apie 2 cm. Apibarstykite graikiniais riešutais, dėkite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ir kepkite 12– 15 minučių. Orkaitę išjunkite ir palikite pyragą orkaitėje dar 5 minutes. Tik neperkepkite – pyragas turi būti drėgnas. Pravėsusį pyragą supjaustykite kvadratėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC. 20 cm skersmens kepimo skardą ištepkite riebalais ir išklokite sviestiniu popieriumi.
- Juodąjį šokoladą sulaužykite gabaliukais ir sudėkite į karščiui atsparų indą. Šokoladą kartu su sviestu ištirpinkite karšto vandens garų vonelėje. Palikite atvėsti.
- Kiaušinių trynius išplakite su ruduoju melasos cukrumi iki purios masės.
- Į kiaušinių masę supilkite atvėsintą šokoladą ir 3 šaukštus romo bei vanilės aromatą.
- Kitame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus iki purių putų. Įmaišykite juos į šokolado masę kartu su maltais migdolais ir kepimo milteliais.
- Tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo skardą ir šaukštu išlyginkite paviršių. Kepdami orkaitės apačioje padėkite dar vieną kepimo skardą su verdančiu vandeniu, pripildytu iki pusės skardos aukščio. Kepkite 40–45 minutes. Iškepusį atšaldykite.
- Perpjaukite tortą išilgai pusiau, likusį romą sumaišykite su abrikosų džemu, šiuo mišiniu aptepkite vieną torto pusę ir suklijuokite abi puses.
- Likusį šokoladą ištirpinkite kaip ir prieš tai ir atvėsinkite 10 minučių. Į ištirpusį šokoladą supilkite grietinėlę ir gerai išplakite.
- Torto šonus ir viršų aptepkite šokoladiniu glaistu ir apibarstykite šokoladiniais pabarstukais.
Receptą atsiuntė Karolina Katinė
- Margariną atšildykite kambario temperatūroje ir išsukite iki purios masės.
- Citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir nutarkuokite žievelę.
- Miltus su kepimo milteliais persijokite į dubenį, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę.
- Maišydama margariną šaukštu, po vieną įsukite kiaušinius, suberkite cukrų ir miltus.
- Į tešlą suberkite kakavą, 100 g smulkiai tarkuoto šokolado, viską dar kartą gerai išmaišykite ir supilkite į riebalais pateptą kekso formą.
- Keksą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45–55 min.
- Iškeptą keksą subadykite pagaliuku, apšlakstykite kavos likeriu, užpilkite vonelėje virš garų ištirpintą šokoladą ir užberkite pabarstukų.
IŠKEPKITE BLYNUS
Blynų tortas |
- Dubenyje sumaišykie miltus, kepimo miltelius, druską ir miltelinį cukrų.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius iki purios masės. Supilkite pieną ir vėl viską gerai išmaišykite. Supilkite masę į miltų mišinį, maišykite. Lėtai elektriniu plaktuvu plakdami masę, supilkite brendį ir aliejų. Turite gauti tirštos konsistencijos masę. Uždenkite indą maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve valandą ar net ilgiau.
- Įkaitinkite keptuvę (22 cm skersmens), lengvai išteptą aliejumi, ant vidutinės ugnies. Į ją pilkite apie 50 ml paruoštos blynų tešlos. Greitu judesiu, vartydami keptuvę, paskirstykite tešlą kuo tolygiau per visą keptuvę. Kepkite, kol blyno paviršius ims „burbuliuoti“, o kepanti pusė gražiai paruduos. Atsargiai, bet užtikrintai apverskite.
- Taip iškepkite visus blynus. Turi iškepti jų apie 20. Aliejumi keptuvę lengvai ištepkite tik kepant pirmiems keliems blynams. Vėliau nebereikia.
SUTEPKITE BLYNŲ TORTĄ
Blynų tortas |
- Grietinėlę supilkite į nedidelį prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio kraštuose po truputį ims kilti burbuliukai. Ugnį išjunkite ir į karštą grietinėlę suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas ištirps.
- Masę atvėsinkite ir palaikykite valandą šaldytuve, kol šiek tiek sutirštės. Paruoštu kremu pertepkite blynus.
- Aptepti skirtą pieninį ir baltąją šokoladus ištirpinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Apliekite blynų torto viršų. Apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
- Palikite pastovėti apie pusvalandį, kol tortas sustings ir sutvirtės. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Pasiruoškite nedidelę tortinę nuimamais kraštais.
- Sausainius sumalkite ir sumaišykite su sviestu.
- Gautus trupinukus suberkite į tortinę ir pirštais suslėkite torto pagrindą. Pastatykite į šaldytuvą.
- Visą želatiną, skirtą šokolado musams, užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų ir palikite išbrinkti.
- Visą grietinėlę standžiai suplakite ir pastatykite į šaldytuvą.
- Juodą šokoladą sulaužykite skiltelėmis, dėkite į puodą su sviestu ir trečdaliu želatinos.
- Maišydami, ant nedidelės kaitros, viską tirpinkite iki vientisos masės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įmaišykite trečdalį grietinėlės.
- Gautą musą supilkite ant sausainių pagrindo ir išlyginkite paviršių. Pastatykite į šaldytuvą pilnai sustingti.
- Pienišką šokoladą sulaužykite skiltelėmis, dėkite į puodą su sviestu ir trečdaliu želatinos.
- Maišydami, ant nedidelės kaitros, viską tirpinkite iki vientisos masės.
- Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įmaišykite trečdalį grietinėlės.
- Gautą musą supilkite ant sutvirtėjusio juodojo šokolado muso ir išlyginkite paviršių. Pastatykite į šaldytuvą pilnai sustingti.
- Baltąjį šokoladą sulaužykite skiltelėmis, dėkite į puodą su sviestu ir trečdaliu želatinos.
- Maišydami, ant nedidelės kaitros, viską tirpinkite iki vientisos masės.
- Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įmaišykite trečdalį grietinėlės.
- Gautą musą supilkite ant sutvirtėjusio pieniško šokolado muso ir išlyginkite paviršių. Pastatykite į šaldytuvą pilnai sustingti.
Receptas iš: g-blogas.lt
Štai keli svarbūs patarimai:
- Geriausia tešlą ruošti rankiniu plakikliu (šluotele), kad į tešlą papultų kuo mažiau oro, nes mes ir norime to sunkaus, šiek tiek tąsaus ir labai drėgno šokoladinio pyrago, o ne tiesiog šokoladinio kekso.
- Kita svarbi taisyklė – jokių kepimo miltelių ar sodos (dėl tos pačios priežasties).
- Trečia taisyklė – naudokite gerą kakavą ir gerą juodą šokoladą, tikrai skonis bus kur kas geresnis, o spalva – sodriai tamsi.
- Ir galiausiai – NEPERKEPKITE! 25–30 min. (priklausomai nuo orkaitės) 180 laipsnių temperatūroje ir viskas. Kaip žinoti, kada jau laikas? Pyrago viršus turi sukietėti ir įgauti traškią plutelę, o pajudinus, turi „neliūliuoti“, tačiau įkišus pagaliuką reikia, kad ištraukus jis būtų šlapias. Štai tada yra LAIKAS, tad geriausia kepti ramiai kokias 20 min., o likusias 5–10 min. vis tikrinti ir žiūrėti, kokia situacija. Kas porą minučių.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi (aš naudoju 22x22 cm matmenų kvadratinę formą, bet galite naudoti panašią, kokią turite).
2. Į stiklinį indą sudėkite gabalais pjaustytą sviestą ir 100 g laužyto šokolado. Dėkite į mikrobangų krosnelę ir pakaitinkite su intervalais sustojant kas 10–15 sekundžių apie 2–3 min. (galite tą daryti ir ant kaitlentės, bet man taip paprasčiau ir greičiau). Išimkite, kai sviestas jau bus ištirpęs (šokoladas dar gali būti nepilnai, bet nieko tokio, maišant ištirps) ir rankiniu plakikliu (šluotele) gerai išsukite iki vientisos masės.
3. Toliau dėkite vanilę, druską, romo ekstraktą ar gryno romo, abiejų rūšių cukrus, įmuškite kiaušinius (svarbu, kad sviestas jau nebūtų karštas) ir viską vėl gerai išsukite (stenkitės sukti taip, kad papultų kuo mažiau oro – daugiau sukamaisiais, o ne plakamaisiais judesiais).
4. Galiausiai per sietelį įsijokite miltus ir kakavą, vėl viską gerai išsukite iki vientisos masės.
5. Likusį šokoladą pasmulkinkite ir įmaišykite į tešlą. Ją supilkite į formą ir dėkite į įkaitintą orkaitę 25–30 min. (jei naudojate didesnę kepimo formą, kepkite dar trumpiau ir nuolat tikrinkite).
6. Ištraukite iš orkaitės, kai viršus bus sukietėjęs iki traškios plonos plutelės, pajudinus „neliūliuos“, tačiau įkišus pagaliuką, ištraukus jis turi būti drėgnas.
1. Ištirpinkite sviestą, o avokadų minkštimą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Tuomet ištirpintą sviestą išplakite su kiaušiniais, vanilės ekstraktu, medumi ir trintais avokadais.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, o į avokadų masę suberkite miltų mišinį, kakavą ir viską gerai išmaišykite.
3. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir supilkite gautą masę. Dėkite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.