Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, dešrainius gaminti galima pačius įvairiausius ir įmantriausius: su išskirtinio skonio padažais, įvairiomis daržovėmis: pomidorais, svogūnais, marinuotais agurkėliais, kukurūzais ar Chalapos aitriosiomis paprikomis (jalapenais).
Į dešrainių vidų gali būti dedami kopūstai, mėgstamas sūris ar dar įmantresni ingredientai, tokie kaip svogūnų ar nachos traškučiai, kepta šoninė, įvairios prieskoninės žolelės, lapinės salotos, netgi makaronai su sūriu ar iš faršo pagamintas meksikietiško tipo troškinys.
Nevalgantiems mėsos arba stengiantiems jos valgyti mažiau dešrainiai gali būti gaminami ir su veganiškomis iš sojų ar kitų produktų pagamintomis dešrelėmis.
Kelios kilmės versijos
Kaip teigia V.Juodkazienė, yra net kelios šio patiekalo atsiradimo istorijos versijos. Gali būti, kad dešrainiai kilo iš žymaus Vokietijos miesto Frankfurto. Vokietijoje šis patiekalas netgi pavadintas šio miesto garbei – „frakfurter“. Anot vokiečių, pirmą kartą dešrainis jų šalyje buvo pagamintas 1487 metais. Dar viena vokiečių mėgstama istorija, kad mėsininkas, vardu Johannas Georghehneris, gyvenęs Koburge, dešrainį išrado 1600-ųjų pabaigoje. Tuomet jis keliavo į Frankfurtą reklamuoti savo naujojo patiekalo ir taip dešrainis įgavo „frakfurter“ vardą.
Austrai tvirtina, kad šis patiekalas atsirado Vienoje, kai du Austrijos-Vengrijos imigrantai Emilis Reichelis ir Samas Ladany šį patiekalą pristatė miesto mugėje. O vėliau, kai šie du vyrai išvyko iš Europos į Čikagą, patiekalą pristatė ir amerikiečiams.
Amerikoje, o vėliau ir visame pasaulyje dešrainiai yra geriausiai žinomi pavadinimu „hotdog“. Svarstoma, kad šį terminą XX a. pradžioje pirmą kartą pavartojo Thomas Aloysius Dorganas, karikatūroje pavaizdavęs per beisbolo rungtynes parduodamas bandeles su dešrelėmis ir pavadindamas jas „hotdog“.
Per metus vienas amerikietis vidutiniškai suvalgo net 70 dešrainių.
Amerikiečiai išties itin mėgsta dešrainius. Per metus šios šalies gyventojai jų suvalgo apie apie 20 milijardų. Padalijus šį skaičių iš gyventojų – per metus vienas amerikietis vidutiniškai suvalgo net 70 dešrainių. Laikui bėgant šį patiekalą pamėgo visame pasaulyje, netgi Azijoje, o ypač Japonijoje. Tiesa, japonai mėgsta ne bet kokias, o tam tikras šio patiekalo versijas. Šioje šalyje ypatingai populiarūs juodieji dešrainiai, kurių bandelė ir dešrelė yra nudažyti juodais anglies pelenais.
V.Juodkazienė siūlo šventiškai paminėti dešrainių dieną ir jų pasigaminti namuose.
Dešrainiai su šonine
Ingredientai:
- 4 gabaliukai šoninės;
- 4 dešrelės;
- keli šaukšteliau majonezo;
- 4 dešrainiams skirtų bandelės;
- 1 susmulkinta romaninė salota;
- keli supjaustyti pomidorai;
- sauja smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų.
Gaminimas:
1. Šoninės gabalėlius tvirtai užvyniokite ant dešrelės.
2. Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį ir kepkite dešreles, kol ant jų apvyniota šoninė gražiai apskrus. Tuomet ant grilio šiek tiek pašildykite bandeles.
3. Bandelės vidų patepkite majonezu, dėkite salotas, pomidorus, dešrelę viską pabarstykite svogūnų laiškais.
Čikagos stiliaus dešrainiai
Ingredientai:
- 4 dešrelės;
- keli supjaustyti marinuoti agurkėliai;
- 4 dešrainiams skirtos bandelės;
- sauja vyšninių pomidoriukų, supjaustytų;
- plonai supjaustytas svogūnas;
- susmulkinta salota;
- keli šaukšteliai garstyčių.
Gaminimas:
1. Ant vidutiniškai įkaitinto grilio vartydami iškepkite dešreles, kol šios gražiai apskrus. Tuomet šiek tiek pašildykite dešrainiams skirtas bandeles.
2. Į bandeles jas dėkite dešreles, susmulkintą salotą, šiek tiek svogūno, marinuotų agurkėlių, pomidoriukų ir viską pagardinkite garstyčiomis.
Tex mex dešrainiai
Ingredientai:
- 4 dešrelės;
- 4 dešrainiams skirtos bandelės;
- 1 puodelis kukurūzų;
- keli pomidorai;
- 1 svogūnas;
- 1 puodelis sūrio;
- 2 šviežiios Chalapos aitriosios paprikos (jalapenai);
- žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
padažui:
- ½ puodelio majonezo;
- žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- susmulkintos kalendros.
Gaminimas:
1. Ant vidutiniškai įkaitinto grilio vartydami iškepkite dešreles, kol šios gražiai apskrus. Kartu su dešrelėmis vartydami apkepkite ir Chalapos aitriąsias paprikas. Tuomet šiek tiek pašildykite dešrainiams skirtas bandeles.
2. Sumaišykite padažui skirtus ingredientus.
3. Paruoškite salsą: indelyje sumaišykite kukurūzus, kelis supjaustytus pomidorus ir svogūną, apšlakstykite citrinos sultimis ir druska bei pipirais.
4. Dešreles dėkite į pašildytas bandeles, uždėkite kukurūzų salsos, supjaustytų Chalapos aitriųjų paprikų, užberkite sūrio ir viską apšlakstykite padažu.