Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: nesaldi „beždžionių duona“ – plėši po gabaliuką ir valgai

Amerikoje tokie pyragai vadinami „beždžionių duona“. Tiesa, tradiciškai tai yra labai saldus, vaikų pusryčiams puikiai tinkantis pyragas. Užminkoma gera mielinė tešla su pienuku ir kiaušiniais, tada padalinama į daug kamuoliukų. Kiekvienas kamuoliukas mirkomas lydytame svieste su labai daug cukraus ir cinamono. Vėliau kepant tas sviestinis cukrus virsta gardžia karamele, iškepus plėšai ir smaguriauji.
Nesaldi „beždžionių duona“
Nesaldi „beždžionių duona“ / Tinklaraštininkės nuotr.

Mane labai sudomino toks kepinio iš daug smulkių bulkučių gaminimo būdas. Iš pradžių, aišku, iškepiau tradicinę saldžią cinamoninę beždžionių duoną. Man labai patiko, vyras irgi valgė, bet pareiškė, kad gana čia namie tų saldžių pyragų ir kitą kartą galėčiau iškepti pikantišką „beždžionių duoną“.

Pyragą oficialiai galima valgyti be peilio!

Tai vakar ir iškepiau. Be jokio ten cukraus ir cinamono, o su bulgarišku baltu sūriu, džiovintais pomidorais ir žaliomis paprikomis. Kitą kartą gal kepsiu su kokiom nors žolelėm, nes faktas, kad pati tešla gera ir greitai viskas pasidaro, ypač, kai lauke šilta.

Ingredientai:

  • 360 ml pieno;
  • 50 g cukraus;
  • 7 g sausų mielių;
  • 3 kiaušiniai (2+1);
  • 600 g miltų;
  • 100 g minkšto sviesto;
  • 10 g druskos.

Gaminimas:

1. Prikaistuvyje vos vos pašildome pieną su cukrumi, kad cukrus ištirptų. Suberiame sausas mieles, išmaišom ir paliekam, kad suburbuliuotų.

2. Mušam du kiaušinius, paplakam. Visą šitą skystą reikalą palengva supilam į miltus ir minkom į tešlą. Tada sudedam minkštą sviestą. Galiausiai suberiam druską.

3. Suminkytą tešlą apklojam rankšluosčiu ir dedam šiltai gerai valandai, kad iškiltų.

4. Tada prasideda visiška kūryba. Galima į tešlą įminkyti prieskoninių žolelių, sūrio, daržovių, ko jau širdis pageidauja. Galima ir išvis nieko nedėti.

5. Tešlą padalinam į kuo mažesnius kamuoliukus ir dedam į kepimo formą. Tikrajame saldžios „beždžionių duonos“ recepte kiekvienas kamuoliukas mirkomas lydytame svieste su cukrumi ir cinamonu. Aš dabar šitų pikantiškų savo kamuoliukų į sviestą nemirkiau, iškart prisipažįstu. Tiesiog pagalvojau, kad bus labai riebu.

6. Skirtingais kamuoliukais užpildžius kepimo formą (maniškė 30 cm skersmens) viską aptepiau to trečio kiaušinio plakiniu ir pabarsčiau sezamo sėklomis. Palikau kokių 15 min. pastovėti šiltai, kad kiek pakiltų. O tada kepiau iki 170C įkaitintoje orkaitėje 40 min.

7. Kepdami kamuoliukai labai iškyla ir pyragas tarsi savaime susiformuoja labai dailus. Galvoju, čia būtų smagu paeksperimentuoti su visokiais spalvotais prieskoniais, kad kamuoliukai pyrage būtų skirtingų spalvų. Pyragą oficialiai galima valgyti be peilio.

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų ir darbo įvairiuose restoranuose dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartais ras ir 15min Maistas skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas