Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: šokoladinis vyniotinis su apelsininiu kremu

Artėja ilgasis savaitgalis ir Motinos diena, tad ta proga kviečiame paruošti desertą, kurio receptu dalinasi tinklaraščio „Tekstoranas“ autorė. „Nežinau ir kaip tą vyniotinį labiau pareklamuoti. Skanumo jis toks pat, kaip ir įprastas torčiukas, susukti nėra paprasta, o sugadinti lengva. Bet bent jau man kyla kažkoks neapsakomas pasitenkinimo jausmas, kad moku tokį iškepti. Žodžiu, kitas lygis“, – rašo žurnalistė ir kulinarė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova.
Šokoladinis vyniotinis su apelsininiu kremu
Šokoladinis vyniotinis su apelsininiu kremu / Autorės nuotr.

Šokoladinis vyniotinis su apelsininiu kremu

Ingredientai:

biskvitui:

  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 110 g cukraus;
  • 60 g miltų;
  • 15 g kakavos;
  • 3 kiaušinių baltymai;
  • 25 g cukraus.

Gaminimas:

1. Prieš pradėdami maišyti tešlą, įjunkite orkaitę, tegul kaista iki 170°C laipsnių temperatūros.

2. Imame du gilesnius dubenis ir mušame kiaušinius: į vieną keliauja tryniai, o į kitą baltymai.

3. Trynius sumaišome su 110 g cukraus ir plakame iki purios šviesios masės.

4. Miltus sumaišome su kakava, dėl visa ko galime persijoti, kad neliktų kakavos gumulėlių. Sumaišome su išplakta trynių mase.

5. Tada suberiame tuos 25 g cukraus į kitame dubenyje esančius baltymus ir plakame iki standžių putų. Gautą standų morengą lengvai įmaišome į tešlą. Ir čia jau reikia paskubėti: verčiame viską ant kepimo popieriumi išklotos skardelės, kuo tolygiau paskleidžiame ir šauname į orkaitę 7-8 min. Mano skardelė buvo per visą orkaitės plotį, 40 x 32 cm, o tešlos storis buvo apie 1 cm.

6. Kol biskvitas kepa, pasiruošiame lakštą kepimo popieriaus ir pasidedame šalia šiek tiek cukraus. Kai biskvitas iškepa, traukiame iš orkaitės, dedame ant pasiruošto naujo kepimo popieriaus lakšto išvirkščiąja puse. Švelniai ir atsargiai nulupame kepimo popierių nuo biskvito. Tada pabarstome cukrumi ir kuo greičiau vyniojame su visu popieriumi. Neišmanau, kaip dar aiškiau šią procedūrą aprašyti, bet būtent dėl jos daugelis vyniotinių kepti ir nemėgsta. Nes:

  • jeigu biskvitas perkepamas, išsyk lūžta vos pradėjus vynioti.
  • jei suvyniojame be popieriaus viduje, viskas sulimpa ir vėliau neišeina jo atvėsusio atvynioti, kad būtų galima užpildyti kremu. Pabarstytas cukrus šiuo atveju gelbsti, kad popierius nepriliptų prie biskvito.

7. Suvyniotą biskvitą paliekame atvėsti. Tuo metu gaminame kremą.

Kremas vyniotiniui gali būti bet koks, kad ir tiesiog plakta grietinėlė. Aš šįsyk gaminau vadinamąjį Diplomato kremą, kai vaisinis kremas (angl. curd) sumaišomas su plakta grietinėle.

apelsininiam kremui (angl. Orange curd):

  • 1 didelis apelsinas;
  • 1 kiaušinis;
  • 45 g cukraus;
  • 70 g sviesto.

Gaminimas:

1. Pirmiausia paruošiame apelsiną: dailiai nuskutame odelę, o tada išspaudžiame sultis (sulčių reikia bent 60 ml).

2. Pasiruošiame garų vonelę, tiksliau, didesnį puodą su vandeniu ir randame už jį mažesnį puodžiuką, kuriame ir bus gaminamas kremas.

3. Kiaušinį plakame su cukrumi iki šviesios purios masės. Sudedame apelsino žievelės tarkius ir supilame sultis.

4. Nuolat maišome garų vonelėje, kol kremas pasidaro tirštas. Tada įmaišome sviestą ir dedame į šaldytuvą atvėsti.

Apelsininiam diplomato kremui užbaigti reikės:

  • 6 g želatinos;
  • 30 ml vandens;
  • 250 g grietinėlės.

Gaminimas:

1. Želatiną užpilame vandeniu, išbrinkiname ir tada ant labai mažos ugnies išlydome. Supilame į grietinėlę ir plakame, kol bus labai standi.

2. Sumaišome su atvėsusiu pirmuoju apelsininiu kremu (angl. orange curd).

3. Belieka šiuo kremu įdaryti šokoladinį vyniotinį. Atvyniojame biskvitą, paskleidžiame kremą per visą plotą ir stengiamės kuo tolygiau ir kiečiau suvynioti.

4. Paliekame šaldytuve bent kelioms valandoms, kad sustingtų. Aš savąjį net buvau iš abiejų pusių parėmusi dideliais vandens buteliais, nes vyniotinis, kad ir kaip gerai suvyniotas, dažnai šaldytuve aptingsta ir taip trupučiuką susmenga.

Autorės nuotr./Šokoladinis vyniotinis su apelsininiu kremu
Autorės nuotr./Šokoladinis vyniotinis su apelsininiu kremu

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų ir darbo įvairiuose restoranuose dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartas nuo karto ras ir 15min Maistas skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai