Tik 30 minučių: 3 nauji receptai, kaip greitai ir skaniai iškepti tilapijos filė

Žuvį lietuviai valgo vis dažniau, tad nauji ir lengvai paruošiami receptai visada praverčia. Tilapija – mėgstamas pasirinkimas tų, kurie nori be didelių pastangų pagaminti sočią, bet neapsunkinančią vakarienę iš žuvies.
Tilapija su sūriu
Tilapija su sūriu / Shutterstock nuotr.

Komunikacijos vadovė G.Kitovė pastebi, kad lietuviai įsiklauso į sveikos mitybos specialistus ir į savo racioną įtraukia daugiau žuvies, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.

„Tilapija – gėlavandenė žuvis, kuri vertinama dėl tvirtos, malonios tekstūros, geros kainos. Ją dažnai renkamasi ir gaminant vaikams, nes tilapijos neturi smulkių kaulų, ašakų. Be to, jos nepasižymi tipišku „žuvišku“ kvapu, turi švelnų skonį. Taip pat, kaip ir kitos baltos mėsos žuvys, yra geras baltymų šaltinis su nedaug kalorijų“, – pasakoja mėsos technologas Gintaras Bačkovas.

Tilapijos net vadinamos „vandenų vištiena“ – nes šios žuvys lengvai prisitaiko prie sąlygų, jų auginimas nereikalauja daug priežiūros, jas šerti nėra brangu, o jų skonis yra neutralus, nepretenzingas, tad dera su pačiais įvairiausiais priedais.

Didelis šios žuvies privalumas tai, kad tilapijai paruošti reikia visai nedaug laiko. G. Bačkovo teigimu, jos nereikia marinuoti, liesą mėsą pavyks greitai iškepti keptuvėje, orkaitėje, ji tinka troškinimui, sriuboms ar virimui garuose.

JAV ji yra viena populiariausių žuvų, Už Atlanto su ja mėgstama ruošti meksikietiškus takus. Britams tilapija vis dažniau pakeičia įprastą menkę kultiniame „fish and chips“ patiekale. Vos vos saldus tilapijų skonis puikiai dera ir su tropiniais vaisiais, tokiais kaip mangas ar ananasas, ir yra ypač skanus kario patiekaluose.

Ieškantiems naujų idėjų greitai, nebrangiai ir didelių įgūdžių virtuvėje nereikalaujančiai vakarienei, kulinarai siūlo paskanauti trimis būdais ruoštos nilinės tilapijos filė.

Tilapija orkaitėje su sūrio plutele

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 3-4 nilinių tilapijų filė be odos, 3 šaukštų majonezo arba 2 šaukštų ištirpdyto sviesto ar aliejaus, 1/2 puodelio tarkuoto kietojo sūrio (pvz., parmezano), 1/2 puodelio džiūvėsėlių, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišykite tarkuotą sūrį ir džiūvėsėlius.
  2. Tilapiją padėkite ant pjaustymo lentos ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Kiekvieną filė iš abiejų pusių aptepkite majonezu. Apibarstykite viršų druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Apverskite vieną filė ir apibarstykite nugarinę pusę džiūvėsėlių mišiniu, tada padėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, tuomet ir viršų apibarstykite džiūvėsėliais. Pakartokite su kitomis filė.
  3. Kepkite 16-18 minučių (priklausomai nuo filė storio), kol tilapija lengvai paruduos. Patiekite su mėgstamomis salotomis.

Tilapija keptuvėje su kreminiu pomidorų padažu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 4 nilinių tilapijų filė be odos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, ½ šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių, ¼ šaukštelio maltos paprikos, ¼ šaukštelio malto kumino, druskos, šviežiai maltų pipirų; ½ šaukšto sviesto, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, ½ puodelio grietinėlės, ½ puodelio vištienos sultinio, ¼ puodelio pomidorų padažo, 1 šaukštelio džiovintų itališkų prieskonių, susmulkintų šviežių petražolių.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Tuo tarpu nedideliame indelyje sumaišykite aitriosios paprikos miltelius, papriką, kuminą, druską ir pipirus. Paruoštu prieskonių mišiniu pagardinkite tilapijų filė.
  2. Sudėkite tilapiją į įkaitintą aliejų ir kepkite po 3 min. iš kiekvienos pusės arba kol iškeps (Kepimo laikas priklausys nuo filė storio). Išimkite iš keptuvės ir laikykite uždengę.
  3. Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite kubeliais supjaustytą svogūną ir kepkite 3-4 minutes, kol suminkštės. Sudėkite česnaką ir pakepkite keliasdešimt sekundžių.
  4. Supilkite grietinėlę, vištienos sultinį ir pomidorų padažą; išmaišykite iki vientisos masės. Pagardinkite itališkais prieskoniais ir lėtai užvirinkite mišinį. Tuomet sumažinkite ugnį iki vidutinės ir patroškinkite maždaug 8 minutes. Retkarčiais pamaišykite.
  5. Paragaukite – jei reikia, pagardinkite padažą druska ir pipirais. Grąžinkite žuvį į keptuvę ir troškinkite dar maždaug 2 minutes. Nuimkite nuo ugnies. Papuoškite petražolėmis ir patiekite.

Super-paprastas tilapijos karis su daržovėmis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 500 g nilinių tilapijų filė be odos, 2 šaukštelių žaliosios citrinos sulčių, 1 svogūno, 1 šaukšto aliejaus, 2 šaukštelių aštraus kario miltelių, 200 ml kokosų pieno, 100 ml vištienos sultinio, 300 g brokolinių kopūstų, 1 morkos, 100 g šaldytų žirnelių.

Gaminame:

  1. Tilapiją nusausinkite ir supjaustykite 3 cm pločio juostelėmis. Pagardinkite druska, pipirais ir žaliosios citrinos sultimis.
  2. Svogūną supjaustykite kubeliais ir pakepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol taps permatomas. Sudėkite karį ir trumpai pakepinkite. Įmaišykite kokosų pieną ir sultinį, užvirinkite ir padažą neuždengtą troškinkite ant vidutinės ugnies 5 min.
  3. Brokolius nuplaukite ir supjaustykite smulkiais žiedynais. Nulupkite morką ir supjaustykite griežinėliais. Sudėkite juos į padažą kartu su žirneliais ir troškinkite 2 minutes. Tuomet sudėkite žuvį, uždenkite ir palikite troškintis 15 min. ant vidutinės ugnies. Patiekite su ryžiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito