„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Tikri gardėsiai: vaikystę primenantis kaimiško dūmo kvapas

Turbūt kiekvienas iš mūsų nešiojamės tą vaikystės skonį, kokį buvome patyrę tik pas močiutę kaime. Vieniems tai rūkytas skilandis ar kumpis, slepiamas aukštai spintelėje, kitiems – palėpėje sukabintos kvepiančių dešrų rinkelės. Tretiems – burnoje tirpstanti kepeninė dešra, gaminama tik kartą metuose. Tad nenuostabu, kad šis ilgesys kartais prekybos centruose mūsų nosį vedžioja tik jai suprantamais takais.
„Rivona“ gamykla Šilalėje
„Rivona“ gamykla Šilalėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pastebėję šiuos nostalgiškus pirkėjų ieškojimus, „Rivona“ mėsininkai prieš pora metų pradėjo gaminti „Kaimiškos linijos“ gaminius.

„Pasiruošimo procese gilinomės į kaimiškų gaminių gamybos tradicijas, receptūras, atlikome daug bandymų, išbandytos kelios technologijos, ieškant geriausio, artimiausio senoviškam, kaimiškam stiliui. Pradžia buvo šaltai rūkyti, vytinti, sūdyti produktai, vėliau „Kaimiška linija“ papildyta „Kaimiška šaltiena“, karštai rūkyta „Kaimiška dešra“, kurių paklausa pranoko lūkesčius, vartotojų buvo labai teigiamai įvertinta“, – pasakoja „Rivonos“ mėsinės technologė Daiva Vaišvilienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje

Šiuo metu „Kaimiškos linijos“ ženklu žymimi 12 produktų. Liniją sudaro šaltai rūkyti gaminiai ir dešros, sūdyti gaminiai, vytinti gaminiai ir dešrelės, karštai gaminiai ir dešros, virta šaltiena, virta kepeninė dešra.

„Kaimiškos linijos“ gaminiai ypatingi tuo, kad juos gaminant naudojama tik lietuviška mėsa, gaminių pagardinimui gausiai naudojami natūralūs, nesmulkinti prieskoniai.

„Visa kaimiškų gaminių linijos produkcija gaminama pasitelkiant senovinius lietuviškus receptus ir tradicijas. Šios linijos didžiąją produktų dalį sudaro šaltai rūkyti gaminiai, kurie nuo kitų produktų išsiskiria išvaizda, skoniu, aromatu, gaminiai kvepia natūraliu dūmo aromatu“, – pastebi D.Vaišvilienė.

Anot technologės paklausūs yra visi produktai, bet daugiausiai parduodama ir vartotojų mėgstami yra sūdyti lašiniai, šaltai rūkytas „Kaimiškas kumpis“, karštai rūkyta „Kaimiška dešra“, virta „Kaimiška šaltiena“, vytinta „Kaimiška nugarinė“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje

Tačiau daugiausia pagyrų D.Vaišvilienė skiria sūdytam kaimiškam kumpiui, kuriam nėra analogų.

„Sūdytas kumpis yra gaminamas iš kiaulienos kumpio dalies su odele, suformuojant specialią formą. Jis ypatingas tuo, kad yra sūdomas ir brandinamas valgomosios druskos ir įvairių prieskonių mišinyje, džiovinamas ore, nėra rūkomas“, – gamybos paslaptį išdavė specialistė.

Šį sūdytą kumpį galima valgyti iš karto, plonai supjausčius griežinėliais, jis tinka sumuštiniams, galima kepti keptuvėje, orkaitėje, ant žarijų.

Nekantraujame išbandyti!

VIDEO: Reportažas iš „Rivonos“ mėsinės: dešreles čia gamina naujausių technologijų įrengimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs