Na, o tiems, kurių pintinėse suguls storos žaliuokių skrybėlaitės, turime ypatingą receptą, kuris prieš 50 metų Maskvoje laimėjo aukso medalį. Receptu ir patarimais, kaip pasigaminti, pasidalino „Rivonos“ technologas Stasys Valantiejus, tikindamas, kad tokio gardėsio dar niekada nesate ragavę.
Žaliuokės pomidorų padaže
Reikės:
- 658 g žaliuokių,
- 109 g smulkintų svogūnų galvų,
- 57 g aliejaus,
- 81 g pomidorų pastos,
- 0,4 g pipirų,
- 0,2 g lauro lapų,
- 12 g druskos.
- 121 g vandens pomidorų pastos praskiedimui.
Gaminimas
Šviežios žaliuokės švariai perrenkamos, pašalinant spygliukus ir samanėles. Po to jos užmerkiamos 12 valandų į šaltą vandenį, kad atmirktų smėlis. Per tą laiką vanduo 2 -3 kartus pakeičiamas. Po to žaliuokės plaunamos tekančio vandens srove tol, kol išsiplauna visas smėlis, esantis tarp žvynelių.
Švariai išplautos žaliuokės verdamos vandenyje 20min., atšaldomos ir pilamos ant sietelio, kad nubėgtų vanduo. Nutekėjus vandeniui didesnės kaip 2 cm žaliuokės perpjaunamos pusiau, o dar didesnės- į 4 dalis.
Svogūnai nuvalomi, švariai nuplaunami šaltu vandeniu ir supjaustomi 2 -3 mm storio griežinėliais. Aliejus užvirinamas, į jį sudedami susmulkinti svogūnai ir pakepinami iki gražios auksinės spalvos. Po to į puodą su su aliejumi ir svogūnais dedamos susmulkintos žaliuokės ir viskas dar patroškinama 30 minučių nuo užvirimo pradžios.
Pabaigoje sudedami malti juodieji pipirai, lauro lapai ir pomidorų pasta - ją praskiedžiame vandeniu. Viskas gerai išmaišoma ir dar 5 minutes patroškinama.
Paruošta karšta masė (75 -80 laipsnių temperatūros) dedam į 0,5 l talpos stiklainius ir sterilizuojama 30 min prie 100 laipsnių temperatūros. Stiklainiai iš karto sandariai uždaromi ir padedami šaltai.
Ragaukite, skanaukite, tik liežuvio iš to skanumo neprarykite!