Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, tradicija per Kalėdas valgyti karpį itin gyva Čekijoje, Slovakijoje ir Lenkijoje, ji gana populiari ir Vengrijoje, Austrijoje, Vokietijoje, net Kroatijoje. Istoriniai šaltiniai byloja, kad šis patiekalas ant Kalėdinio stalo buvo dedamas jau viduramžiais. Viena to priežasčių – su pasninku susijusios katalikiškų šalių tradicijos.
Įdomu dar ir tai, kad nuo senų laikų gyvavo tradicija pirkti ne skrostus, tačiau gyvus karpius, kuriais prieš Kalėdas būdavo prekiaujama tiesiog miestų aikštėse. Šaltiniai byloja, kad europiečiai gyvus karpius pirkdavo likus net kelioms dienoms iki Kalėdų, ir iki švenčių juos laikydavo ne kur kitur, o savo voniose – mat buvo manoma, kad kelias dienas paplaukioję vonioje jie taps švaresni. Visgi, šiais laikais daugelis prekybos vietų prekybos gyva žuvimi atsisakė.
Su kuo dera karpis?
Maisto ekspertės teigimu, skirtingose šalyse, kalėdinio stalo puošmena karpiai turi skirtingas gaminimo tradicijas. Pavyzdžiui, Slovakijoje ir Čekijoje karpiai dažniausiai apvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami aliejuje. Taip paruoštas karpis dažnai patiekiamas šalia kitų patiekalų – bulvių salotų ar kopūstų sriubos. Lenkijoje karpis dažnai patiekiamas su tradiciniais koldūnais, o Vengrijoje iš jo verdama žuvienė.
Kaip pasakoja maisto ekspertė, Lietuvoje tradiciškai karpis yra kepamas visas, orkaitėje, arba keptuvėje, apvoliotas miltuose.
Pasak jos, karpis dažniausiai derinamas su tradicinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, troškintomis morkomis, svogūnais, bulvėmis, ar šviežiomis salotomis. Tačiau ši žuvis puikiai dera ir su paprikomis, pomidorais, špinatais, netgi grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis ar grybais.
Mėgstantiems dar išraiškingesnius skonius ekspertė siūlo karpį pagardinti imbieru ar kalendra, aitriosiomis paprikomis ar kitais mėgstamais prieskoniais. Galima ruošti karpį įvairiausiuose padažuose: pradedant pomidorų ir baigiant medaus.
V.Juodkazienė dalijasi ir dar vienu karpio receptu. Pagal jį paruotas patiekalas papuoš Kūčių, o gal ir Kalėdų stalą.
Orkaitėje keptas karpis su grybais
Ingredientai:
- 1 vidutinio dydžio šviežias karpis;
- druskos;
- pipirų;
- citrinos;
- 1 morka, supjaustyta;
- ½ puodelis supjaustytų svogūnų;
- nedidelis gabalėlis sviesto;
- ½ puodelio džiūvėsėlių (ir dar šiek tiek apibarstymui);
- ½ puodelio mėgstamų grybų, susmulkintų;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- ½ puodelio obuolių acto.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai tinkamai išvalykite karpį. Nuplaukite ir jį nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Visą žuvį nuplaukite actu ir palikite 15 minučių pastovėti. Aptepkite žuvį citrinos sultimis ir iš vidaus, ir iš išorės, o tuomet jį įtrinkite prieskoniais.
2. Supjaustytas morkas, svogūnus, susmulkintus grybus, cukrų ir džiūvėsėlius suberkite į dubenį ir viską sumaišykite. Tuomet įpilkite puodelį vandens ir viską dar kartą sumaišykite. Gautu mišiniu įdarykite karpį.
3. Karpį įtrinkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais. Galiausiai orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite apie 60 minučių.
4. Patiekite žuvį su citrinos skiltelėmis ir įvairiausiais būdais paruoštomis bulvėmis.