Ingredientai:
- 2 dideli pernokę bananai, sutrinti iki tyrės;
- 120 g nerafinuoto rudojo cukraus (geriau smulkesnio);
- 160 ml augalinio „pieno“ (arba paprasto pieno);
- 80 ml švelnaus skonio aliejaus;
- 225 g speltų miltų;
- 50 g migdolų miltų (jei neturite, padidinkite šiuo kiekiu speltų miltų dalį);
- 25 g avižinių dribsnių;
- 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- 0,5 arbat. šaukšt. sodos;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis tarkuoto muskato riešuto;
- sauja graikinių riešutų, stambiai sukapotų.
Gaminimas:
1. Viename dubenyje sumaišykite sutrintus bananus, cukrų, augalinį ar paprastą pieną, aliejų, citrinos sultimis nugęsintą sodą. Išsukite šluotele.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, graikiškus riešutus, kepimo miltelius, druską bei prieskonius.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros. Pailgą keksui skirtą kepimo formą ištepkite trupučiu aliejaus.
4. Paruoštą sausųjų ingredientų mišinį suberkite į šlapiųjų, išmaišykite, kol neliks sausų miltų, tačiau stenkitės nepermaišyti.
5. Kepkite 45–50 min. arba kol į pyragą įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas. Leiskite kelias minutes pravėsti kepimo formoje, o tada atsargiai išimkite ir pabaikite vėsinti ant grotelių.