Ingredientai:
- 1,5–1,7 kg viščiukas (geriau – kaimiškas).
marinatui / padažui:
- 50 g nesūdytų pistacijų branduolių, anakardžių arba migdolų be odelės;
- didelis žiupsnis druskos;
- 120 ml alyvuogių aliejaus;
- 1 citrina (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys);
- kuokštelis šviežių mėtų;
- kuokštelis šviežių bazilikų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite marinatą. Visus jam skirtus ingredientus, išskyrus 20–30 ml alyvuogių aliejaus ir pusę citrinos sulčių, sudėkite į nedidelį elektrinio smulkintuvo indą su S formos peiliu ir sutrinkite iki rupios masės. Pusę jos atidėkite į atskirą dubenėlį.
2. Viščiuką nuplaukite ir nusausinkite, dėkite ant lentelės ar plačios lentos, o tada kur tik įmanoma atkelkite odą jos nepažeisdami ir, kabindami pirštais, dėkite po truputį marinato stengdamiesi kuo labiau jį paskleisti po odele. Ypač pasidarbuokite su krūtinėle ir šlaunelėmis. Jei marinato lieka, įtrinkite juo ir odelę.
3. Viščiuką dėkite į kepimo indą, kuriame jis geriausiai tilptų, išteptą alyvuogių aliejumi. Apšlakstykite likusiomis 0,5 citrinos sultimis. Pirmame etape viščiuką kepkite krūtinėle žemyn, vėliau – apvertę.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180–190 laipsnių temperatūros. Dėkite kepimo indą su viščiuku. Pakepkite 20 min., tuomet ištraukite ir apverskite. Jei kepimo indo dugnas labai džiūva, įpilkite pusę stiklinės vandens. Kepkite dar 40–50 min., priklausomai nuo paukščio dydžio. Ar iškepė, patikrinsite paprastai – smeikite smailiu peiliu į storiausią vietą, turi bėgti skaidrios, o ne rausvos mėsos sultys.
5. Išimkite viščiuką iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite keliolika minučių pailsėti. Tuo metu praskieskite atidėtą žolelių marinato kiekį likusiu alyvuogių aliejumi – šį mišinį panaudosite kaip padažą.
6. Patiekite viščiuką su sezoninių gėrybių salotomis – labai tinka įvairiausi žalėsiai, ridikėliai, taip pat trumpai apvirti ar kepti smidrai. Jei norisi stipriau, galite šalia tiekti ir tokių klasikinių garnyrų, kaip ryžiai, keptos bulvių skiltelės ar puri bulvių košė.