Pasaulio sveikatos organizacija vaisių ir daržovių rekomenduoja vartoti ne mažiau kaip 5 kartus per dieną, o vienam asmeniui jų suvalgyti reikėtų bent 400 g. Nors, palyginti su vaisiais, daržovių rekomenduojama suvalgyti daugiau, tiek suaugusieji, tiek vaikai jų suvartoja mažiau nei turėtų.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pranešime žiniasklaidai dalijasi nesudėtingų patiekalų idėjomis, galinčiomis padėti ir vaikams, ir suaugusiems suvalgyti daugiau daržovių.
Anot V.Juodkazienės, ruduo – puikus metas pratinti vaikus dažniau valgyti daržoves, nes šis laikotarpis turtingas šviežių, tik šiam sezonui būdingų gėrybių. Vienas iš galimų būdų pasiekti šį tikslą – pasitelkti žaismingumą.
„Jei jūsų atžala sako nemėgstanti daržovių, pažvelkite į situaciją linksmai – pjaustykite gėrybes žvaigždutės, rutuliuko ar juostelių formomis, verkite daržovių vėrinukus ar „gaminkite“ iš jų automobilių modeliukus. Visa tai padės sudominti vaikus ir padrąsins juos paragauti jiems neįprasto maisto“, – sako maisto ekspertė.
Kitas puikus būdas į vaikų mitybą įtraukti daržoves – pagardinti jomis tokius įprastus bei vaikų mėgstamus patiekalus kaip blynai ar keksiukai. Į įprastai paruoštą tešlą įtarkavę, pavyzdžiui, morkų, patiekalą iškart praturtinsite organizmui naudingais vitaminais, palaikančiais gerą regėjimą ir stiprinančiais imuninę sistemą.
„Įprastiems gaminiams daržovės suteikia neatrastų skonių, kuriuos vaikai dažnai noriai išbando, ypač jei patiekalo išvaizda jiems yra atpažįstama“, – sako V.Juodkazienė ir dalinasi receptais.
Daržovių blynai
Ingredientai:
- 3 morkos;
- 2 kiaušiniai;
- 0,5 cukinijos;
- 100 g poro;
- 300 ml kefyro;
- 200 g kvietinių pilno grūdo miltų;
- 1 skiltelė česnako;
- aliejaus (kepimui);
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Morkas ir cukinijas smulkiai sutarkuokite. Porą, petražoles ir krapus supjaustykite.
2. Atskirame inde gerai išplakite kiaušinius su druska ir kefyru. Sumaišykite juos su pjaustytomis daržovėmis, suberkite miltus ir dar kartą gerai išplakite.
3. Blynus kepkite čirvinių blynų keptuvėje, o patiekite su graikišku jogurtu.
Morkų keksiukai be cukraus
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai;
- 200 g avižinių miltų;
- 200 g morkų;
- 1 apelsinas;
- 1–2 šaukštai medaus (pagal skonį);
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Į indelį smulkiai sutarkuokite morkas, įmuškite kiaušinius ir įdėkite medų. Įspauskite apelsino sulčių ir išmaišykite. Įbėrę kepimo miltelių maišykite, kol neliks sausų ingredientų.
2. Gautą masę pilstykite į formeles, neužpildydami viso formelės tūrio.
3. Iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite keksiukus 15–20 minučių.
Burokėlių humusas
Ingredientai:
- 3 virti burokėliai;
- 1 skardinė konservuotų avinžirnių;
- 3 šaukštai sezamų pastos (tahini);
- 3 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 1 skiltelė česnako;
- druskos.
Gaminimas:
1. Burokėlius, avinžirnius su skysčiu, 3 šaukštus sezamų pastos, česnaką ir citrinos sultis sudėkite į trintuvą. Viską sumaišykite ir užberkite druskos pagal skonį. Jei norite skystesnės humuso masės, galite įpilti skysčio, likusio nuo konservuotų avinžirnių.
2. Paruoštą humusą galite skanauti su šviežių daržovių lazdelėmis.