Tinklaraštininkė pataria, ką verta ruošti piknikui, ir 3 puikūs receptai

Įpusėjus vasarai norime mėgautis kiekviena saulėta diena, o valgyti gryname ore taip pat didelis malonumas. Ruošiantis vakarieniauti ar pietauti gamtoje ir galvojant, ką valgysite, yra kelios svarbios taisyklės. Maisto tinklaraštinininkė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi savo pastebėjimais ir pamėgtais receptais.
Piknikui tinkantys užkandžiai
Piknikui tinkantys užkandžiai / Tinklaraštininkės nuotr.

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė K.Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad valgymas lauke – tikras malonumas. O įvairiausias iškylas jos šeima labai mėgsta.

„Su vyru piknikus ruošti mėgstame ir įvairiausiomis progomis, ir kasdien. Proginiai piknikai galbūt skiriasi tuo, kad pasiruošiame ypatingesnio maisto. Tačiau kasdien tikrai nepersistengiame. Tokioms per daug nesuplanuotoms išvykoms dažniausiai renkuosi itin paprastus patiekalus“, – teigia prekybos tinklo „IKI“ pranešime žiniasklaidai cituojama K.Pišniukaitė-Šimkienė.

Tinklaraštininkės nuotr. /Kristina Pišniukaitė-Šimkienė
Tinklaraštininkės nuotr. /Kristina Pišniukaitė-Šimkienė

Ji pastebi, jog ruošiantis mėgautis maistu gamtoje svarbu vadovautis keliomis taisyklėmis renkantis, ką gaminti. Pirmas dalykas – reikėtų rinktis ilgiau negendančius produktus: tam idealiai tinka įvairios užtepėlės, tokios kaip humusas, salotos, kurios nepavandenija ir nepraranda savo tekstūros, sumuštiniai.

Prieš ruošiantis į pikniką reikėtų pagalvoti, kad yra tam tikrų produktų, kurie yra jautrūs aukštai temperatūrai, todėl jų reikėtų vengti. Pavyzdžiui, šviežios žuvies. Reikėtų pagalvoti ir apie tai, kad produktai bent kelias valandas turėtų puikiai išsilaikytų šiltoje temperatūroje.

Reikėtų rinktis tokį maistą, kuris išlieka toks, kokį jį pagaminote – neištirpsta, nepavandenija, nesubyra.

„Jei visgi renkatės gamtoje valgyti itin greit gendančius produktus, reikėtų pagalvoti ir apie transportavimą – tam naudoti šaltkrepšį. Dar vienas dalykas – patiekalai, kuriuos patogu valgyti rankomis. Iš esmės reikėtų rinktis tokį maistą, kuris išlieka toks, kokį jį pagaminote – neištirpsta, nepavandenija, nesubyra“, – sako K.Pišniukaitė-Šimkienė.

Kalbėdama apie piknikui skirtus patiekalus, K.Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad ji mėgsta, kai būna bent keletas pasirinkimų: pora užkandžių, vienas ar du pagrindiniai patiekalai: salotos ar sumuštiniai ir kas nors saldaus – dažnu atveju, anot jos, tai būna kepinys, uogos, vaisiai.

K.Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi ir keliais nesudėtingai receptais.

Vištienos salotomis įdaryti sviestiniai raguoliai

Ingredientai:

  • 4 švieži sviestiniai raguoliai;
  • 250 g virtos vištienos;
  • 1 saliero stiebas;
  • sauja tamsių vynuogių (galima keisti razinomis);
  • sauja graikinių riešutų;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 valg. šaukšt. majonezo;
  • 1 valg. šaukšt. graikiško jogurto;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Virtą vištieną suplėšome arba smulkiai supjaustome.

2. Vištieną sumaišome su smulkiais kubeliais pjaustytu saliero lapkočiu, smulkintomis vynuogėmis, kapotais riešutais, trintu česnaku, majonezu, jogurtu, citrinos sultimis, Dižono garstyčiomis, druska ir pipirais.

3. Raguolius išilgai įpjauname (pilnai neperpjauname) ir įdarome vištienos salotomis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Vištienos salotomis įdaryti sviestiniai raguoliai
Tinklaraštininkės nuotr. /Vištienos salotomis įdaryti sviestiniai raguoliai

Traškūs avinžirniai

Ingredientai:

  • 2 skardinės konservuotų avinžirnių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
  • 1 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. malto kumino.

Gaminimas:

1. Avinžirnius sumaišome su alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.

2. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad avinžirniai kuo mažiau liestųsi tarpusavyje.

3. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (su „vėjelio“ funkcija) apie 25 minutes.

Tinklaraštininkės nuotr. /Su prieskoniais skrudinti avinžirniai
Tinklaraštininkės nuotr. /Su prieskoniais skrudinti avinžirniai

Traškūs avižiniai sausainiai

Ingredientai (15 sausainių):

  • 1 stiklinė kvietinių miltų (begliutenei versijai tinka avižiniai miltai);
  • 1,5 stiklinės avižinių dribsnių (geriausia – viso grūdo dalių);
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnelis druskos;
  • 120 g sviesto (tinka ir kokosų aliejus);
  • 1/2 stiklinės cukraus arba kito saldiklio;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 stiklinė razinų.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, avižinius dribsnius, cinamoną ir druską.

2. Kitame dubenyje iki vientisos masės išplakame lydytą sviestą, cukrų, kiaušinį.

3. Skystą masę pilame prie birios, suberiame razinas ir viską gerai išmaišome.

4. Perkeliame masę į šaldytuvą valandai.

5. Kai tešla sustingsta, rankomis formuojame nedidelius jos rutuliukus, lengvai paspaudžiame, kad būtų plokštesni, ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

6. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol sausainiai gražiai apskrunda. Vėsdami sausainiai tampa traškūs.

Tinklaraštininkės nuotr. /Avižiniai sausainiai
Tinklaraštininkės nuotr. /Avižiniai sausainiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis