Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki‘‘ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria, į ką atkreipti dėmesį norint pasigaminti natūraliai saldų ir organizmui naudingą kokteilį.
Iš šviežių vaisių pagaminti kokteiliai mūsų organizmą papildo daugeliu maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Juose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą, todėl tokie kokteiliai padeda jaustis geriau ir neapsunkina skrandžio. Tačiau, kuo tiksliai papildysime savo organizmą, priklauso tik nuo mūsų pačių.
„Kartu su vaisių kokteiliais galima lengvai gauti visos dienos vitaminų normą. Tačiau gaminant vaisių kokteilius svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokį priedą pasirinksite, norėdami atskiesti vaisius. Kai kurie žmonės tam renkasi sultis, taip pat gardina kokteilius ledais ar šokoladu, tačiau reikia nepamiršti, kad tuomet kokteilis tampa mažiau naudingas, padidėja suvartojamo cukraus kiekis“, – sako V.Juodkazienė.
Kurie vaisiai dera, o kurie – ne?
Prieš ruošiant vaisių kokteilį svarbu atsižvelgti į skirtingų produktų derinimą. Viena savybė, į kurią ypač rekomenduojama atkreipti dėmesį – vaisių saldumas. Pavyzdžiui, persimonus, bananus ar vynuoges laikome saldžiais vaisiais, vyšnias, mangus, kriaušes, obuolius ir persikus – pusiau rūgščiais, o apelsinus, greipfrutus, citrinas, serbentus, spanguoles priskiriame rūgštiesiems.
Šie vaisiai ne veltui skirstomi į skirtingas grupes. Pasak V.Juodkazienės, nors pusiau rūgštūs vaisiai puikiai dera su saldžiaisiais arba rūgščiaisiais, tačiau jei sumaišysime saldų bananą su rūgščia citrina, galime ne tik nusivilti skoniu, bet ir sudirginti skrandį.
Neskubėkite plakti kokteilio iš visų namuose turimų vaisių, geriau įvertinkite jų saldumą.
„Jei gaminame vaisių kokteilį iš, pavyzdžiui, kivių, bananų, apelsinų ar citrinų, galime manyti, kad geriame sveiką gėrimą, tačiau skrandyje jis greitai ima rūgti, taip sukeldamas nemalonius pojūčius ar net skausmus. Neskubėkite plakti kokteilio iš visų namuose turimų vaisių, geriau įvertinkite jų saldumą ir vieną dieną mėgaukitės saldesniu, o kitą – rūgštesniu vaisių kokteiliu“, – sako V.Juodkazienė.
Norint pasigaminti skanų kokteilį, geriausia derinti ne daugiau nei dvi skirtingas vaisių rūšis, taip geriau atsiskleis kiekvieno produkto skonis.
Štai keli gardūs vaisių deriniai:
- bananai su mangais ar kriaušėmis;
- kriaušės su ananasais ar persimonais;
- braškės su kriaušėmis;
- ananasai su vynuogėmis.
Kai kurie vaisiai, pavyzdžiui, arbūzai arba melionai, maišomi su kitais vaisiais, netenka skonio, todėl jų nerekomenduojama naudoti kokteiliuose.
Sunaudokite namuose užsibuvusius vaisius
Kokteiliams geriausiai tinka sunokę vaisiai. Pasak V.Juodkazienės, kokteiliuose galima „paslėpti‘‘ ir šiek tiek savo išvaizdą pakeitusius, namie ilgiau užsistovėjusius vaisius, kurių nesinori nei valgyti, nei išmesti.
„Pavyzdžiui, jei namie turite pradėjusių vysti obuolių, galite nulupti jų žievelę ir panaudoti juos kokteilyje, o jeigu jie šiek tiek pagedę – tiesiog juos apipjaustykite. Taip pat nebijokite naudoti kambaryje laikomų ir patamsėjusių bananų – jie nepavojingi sveikatai, o kokteiliui suteiks natūralaus saldumo“, – sako V.Juodkazienė.
Nepatariama kokteiliams naudoti ne iki galo sunokusių kietų vaisių.
Nepatariama kokteiliams naudoti ne iki galo sunokusių kietų vaisių. Jie tikrai nepridės skonio, kokteilis taps mažiau natūraliai saldus. Jei namuose turite daugiau tokių vaisių, prieš naudodami juos sunokinkite – laikykite saulės šviesoje arba šalia obuolių ir bananų, kurie skleidžia etileno dujas, greičiau nokinančias vaisius.
Konservuoti ir džiovinti – netinka
Nors kai kurie žmonės gamindami kokteilius maišo šviežius vaisius su džiovintais ar net konservuotais, pasak V.Juodkazienės, vis dėlto kokteiliams geriausiai tinka neapdoroti, natūralūs vaisiai.
„Švieži vaisiai savyje turi daugiausiai naudingų medžiagų, natūralios fruktozės, kuri mūsų organizmą papildo sveikaisiais angliavandeniais. Konservuotuose ir džiovintuose vaisiuose dažnai būna pridėtinio cukraus, jie būna praradę tam tikrą kiekį naudingų medžiagų, todėl norint gaminti sveikesnius ir maistingesnius kokteilius visuomet rekomenduoju rinktis šviežius vaisius“, – sako V.Juodkazienė.
Į kokteilius nepatartina dėti ne tik džiovintų ir konservuotų vaisių, bet ir jų sulčių. Nedidelis natūralių apelsinų sulčių kiekis gal ir nepakenks jūsų kokteiliui, tačiau suteiks papildomo saldumo.
„Vanduo yra geresnis ir sveikesnis pasirinkimas praskiesti kokteilį, taip išvengiant papildomo saldumo, kurio ir taip gausime sutrynę įvairius vaisius. Taip pat galite rinktis natūralų kokosų pieną, kuris ne tik papildys gėrimą magniu, geležimi ir kitomis naudingomis savybėmis, bet ir suteiks malonų kvapą“, – sako V.Juodkazienė ir dalinasi poros naujų kokteilių receptais:
Mangų ir špinatų kokteilis
Ingredientai (2 asm.):
- 150 g mango;
- 1 bananas;
- 30 g špinatų;
- 350 ml kokosų pieno;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono.
Gaminimas:
Nulupkite mango vaisių ir supjaustykite. Sudėkite į trintuvą kartu su špinatų lapeliais ir pusiau perpjautu bananu. Viską užpilkite pienu ir pagardinkite cinamonu. Trinkite elektriniu trintuvu, kol ingredientai virs vientisa mase.
Kivių ir apelsinų kokteilis
Ingredientai (2 asm.):
- 3 kiviai;
- 1 apelsinas;
- 40 g špinatų;
- 350 ml vandens.
Gaminimas:
Nulupkite kivius, apelsinus ir juos supjaustykite. Sudėkite viską į trintuvą kartu su špinatų lapeliais, užpilkite vandeniu ir trinkite, kol ingredientai pavirs į vientisą masę.