Ingredientai (4 asm.):
- 250 g kynvos (bolivinės balandos) kruopų;
- 1000 – 1100 ml daržovių sultinio (arba vandens);
- 20 g sviesto;
- 1 sauja šviežių petražolių, sukapotų;
- 100 g fetos sūrio, stambiai sutrupinto;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 250 g vynuoginių pomidorų;
- 4 skiltelės česnako, supjaustytos plonais griežinėliais;
- 1 nedidelė sauja šviežių mėtų;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
žolelių aliejui:
- 1 žaliasis čili pipiras, be sėklų, stambiai supjaustytas (nebūtinai);
- 1 sauja šviežių petražolių;
- 1 sauja šviežių mėtų;
- 100 ml alyvuogių aliejaus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pagaminkite žolelių aliejų. Sudėkite visus jam skirtus ingredientus į elektrinį smulkintuvą, įberkite didelį žiupsnį druskos ir sumalkite iki beveik vientisos konsistencijos.
2. Sultinį (ar vandenį) užkaiskite nedideliame puoode, suberkite kruopas, užvirkite ir virkite neuždengę ant nedidelės kaitros apie 20-25 min., kol skystis išgaruos ir kruopos bus išvirusios. Virdami kartas nuo karto pamaišykite. Jei matote, jog ima trūkti skysčio, galite dar šiek tiek įpilti. Nuimkite puodą nuo ugnies, dėkite sviestą, kapotas petražoles ir trupintą fetą. Labai aktyviai nemaišykite, tik vos vos.
3. Kai kruopų virimas eis į pabaigą, užkaiskite keptuvę, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite pomidoriukus. Kepinkite juos apie 5 min., kartais pavartydami, galiausiai sudėkite česnako skilteles ir jas dar šiek tiek pakepinkite su pomidorais, kol taps rusvos, tačiau nepradės degti. Nukaiskite ir pabarstykite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, užberkite kapotų mėtų.
4. Į lėkštes dėkite košės su feta ir petražolėmis, ant viršaus – pakepintų pomidoriukų, o tada negailėdami pašlakstykite žolelių aliejumi. Patiekite iškart.