Svarbūs patarimai kepantiems šašlykus:
Šašlykui rinkitės šviežią arba atšaldytą mėsą, bet jokiu būdu ne atšildytą. Šioji yra sausesnė, nes šaldymo metu mėsa praranda drėgmę. Šviežią mėsą galima atskirti iš standumo, tolygios, natūralios spalvos, pagaliau, sąžiningi pardavėjai apie tai tikrai informuos.
Šašlykui galima naudoti bet kokios rūšies mėsą – vištieną, kalakutieną, jautieną, avieną. Visgi Lietuvoje populiariausia mėsa šiam patiekalui – kiaulienos sprandinė. Priežastis gana paprasta – ant gyvos ugnies kepama liesesnė mėsa dažnai pernelyg išsausėja, o sprandinė, net iškepta, paprastai būna minkšta, sultinga.
- Urtės granatų sultyse marinuoti šašlykai sužavės estetus ir gurmanus
- Tomas rekomenduoja: saldžiarūgščiai kiaulienos kepsniukai
- Pribloškiantis fantazija Reginos šašlykų marinato receptas: tokio negausite jokiame restorane
- Paprastas, bet labai geras Dainiaus šašlykų receptas
- Justo ypatingieji šašlykai – „žalšlykai“: nustebins ir skonis, ir aromatas
- Olegui skaniausi šašlykai, kurių nereikia marinuoti
- Vaida dalinasi: gardžiausias ir vienas paprasčiausių šašlykų receptų skubantiems
Jei svarstote, kiek gi mėsos pirkti, kad visiems užtektų, tačiau ir nebūtų kalno likučių, galima orientuotis taip: mėsos turėtų būti apie 300–400 g suaugusiam žmogui. Geriausias mėsos kubelių dydis – 3–5 cm.
Lietuvoje dažniausiai kepami ilgiau ar trumpiau marinuoti šašlykai, o vieni populiariausių yra rūgštiniai marinatai. Tokio marinato pagrindui tinka citrusinių vaisių sultys, vynas, obuolių sidras, actas. Rūgštis kiek suminkština mėsą, tačiau be jos dar svarbu pilti kiek aliejaus, neleidžiančio mėsai išsausėti, ir mėgstamų prieskonių, suteikiančių skonio. Jei mėgstate kuo grynesnį skonį, pakaks ir druskos bei pipirų.
Dažnai nurodomas mėsos marinavimo laikas – nuo 12 iki 24 val. Tačiau iš tiesų tai labiau rekomendacija. Pavyzdžiui, Sakartvele, Armėnijoje mėsa nė nemarinuojama, o jei norite kiek pamarinuoti, tačiau neužgaišti, mėsą, jau pagardintą marinatu, intensyviai išmasažuokite. Galėsite kepti jau po valandos ar poros.
Nustatyti, ar žarijos jau tinkamos mėsai kepti, paprasčiausia palaikius delną 10–15 cm atstumu virš kepsninės. Jei kaitra gerai juntama, bet nesinori staigiai atitraukti rankos, galima pradėti kepti.
Šašlyką iškepti paprastai trunka 15–20 min. Aišku, laikas itin priklauso nuo mėsos gabaliukų dydžio, žarijų kaitros, naudojamų malkų ar anglių ir kitų sąlygų. Šašlyką ekspertas pataria kepti tol, kol gabaliukai ant iešmo bus tolygiai apskrudę iš visų pusių.
O dabar metas rinktis receptą:
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Pomidorų sultis sumaišykite su aitriosios raudonosios paprikos milteliais, 1 trintuvėje trintu svogūnu bei 3 česnakų skiltelėmis.
- Gautu marinatu pagardinkite mėsą ir palikite kelioms valandoms. Druska skaninkite prieš kepimą.
- Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
- Išspauskite sultis iš didelės citrinos, trintuvu sutrinkite 3 svogūnus iki vientisos masės ir viską gerai sumaišykite.
- Gautą masę supilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite rankomis. Tuomet supilkite 0,5 l silpnai gazuoto vandens ir marinuokite 2-3 valandas arba parą. Druska pagardinkite prieš kepimą.
1. Mėsą supjaustykite maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalėliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais.
2. Mėsą, svogūnus ir pipirus sudėkite į dubenį. Prasideda svarbiausioji dalis – viską maišydami gerai išminkykite rankomis, kad svogūno griežinėliai paleistų sultis, o šios susigertų į mėsą.
3. Taip pat pravartu uždengti dubenį dangčiu ir stipriai pakratyti, kad mėsa gerai „atsidaužytų“ šonus.
4. Po pusvalandžio (aš kelis kartus kepiau ir po 20 minučių marinavimo), pasūdykite mėsą, trumpai paminkykite ir verkite gabalus ant iešmo. Verkite taip, kad jie prisispaustų vienas prie kito, o nebūtų atsiskyrę.
5. Kepkite atidžiai vartydami ir sukiodami, kad mėsa keptų tolygiai. Po keliolikos minučių, kai kepsneliai apskrus, prapjaukite didžiausią ir akimis įvertinkite, ar mėsa iškepusi.
Taip kepami kepsneliai bus sultingi ir nesukietėję. Prie jų rekomenduočiau pomidorų ir granatų salotas, kurių receptą galite rasti ČIA
Gabalėliais pjaustytą mėsą apibarstykite mėgstamais prieskoniais, tuomet sumaišykite ją su griežinėliais pjaustytais svogūnais ir užpilkite kefyru. Indą su mėsa uždenkite ir palikite šaldytuve pernakt.
Iki kepimo likus kiek daugiau nei pusvalandžiui, apibarstykite mėsą druska, o tada – metas kepti.
Pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų.
Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančią mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.
1. Dubenyje sumaišykite avienos gabalėlius, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską, pipirus bei raudonuosius pipirus. Prieš kepant marinuokite apie 2-3 valandas.
2. Ant vienų iešmų sumaukite šašlykus, o ant kitų iešmų – daržoves. Daržoves būtina sumauti ant kitų iešmų, nei mėsą, nes jos iškepa greičiau, tad veriant viską ant tų pačių iešmų daržovės gali perkepti, o mėsa – neiškepti.
3. Mėsą kepkite apie 20 minučių, nepamirškite jos vartyti, kad šašlykas būtų iškepęs tolygiai. Daržoves nuolat vartydami kepkite apie 10 minučių.
- Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
- Sumaišykite smulkiai supjaustytą imbierą, žaliąją citriną, smulkintą raudonąjį svogūną, aitriosios paprikos ankštį, česnaką, sojų padažą, augalinį aliejų.
- Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir gerai išmaišykite. Marinuokite kelias valandas.
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Sumaišykite medų, balzaminį actą, aliejų, šviežiai maltus juoduosius pipirus, česnaką iki vientisos masės.
- Gautu marinatu užpilkite mėsą, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis. Druska gardinkite prieš kepimą.
- Krūtinėlę supjaustykite ir pamarinuokite marinate (česnakas, imbieras, kmynai, gelsvės, karis, citrinos sultys ir jogurtas) 2–3 val.
- Likus valandai iki kepimo, žiedinį kopūstą supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais kaip krūtinėlę ir sumaišykite su marinuojama mėsa.
- Tuomet ant medinių iešmelių (prieš tai išmirkytų vandenyje) pakaitomis suverkite krūtinėlę ir žiedinius kopūstus.
- Kepkite ant grilio, kol apskrus. Galima patiekti vienus arba su ryžiais.
Receptą atsiuntė Edita A.
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Trintuve sutrinkite ir sumaišykite petražoles, sojų padažą, medų, augalinį aliejų, česnaką, ryžių actą iki vientisos masės.
- Mėsą užpilkite gautu marinatu ir uždenkite plėvele. Marinuokite nuo 30 minučių, jeigu reikia greitai, iki paros.