Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TOP 7 „kažko skanaus“ receptai: pavyks vaikams, skanu bus ir tėvams  

Kas turi vaikų, žino – mažieji nuolat atidarinėja spintelių duris ieškodami „kažko skanaus“. Jei dar liko sausainių – problema išspręsta. Tačiau kartais norisi ko nors ypatingesnio, o tortais užsiimti nėra kada. Pristatome 7 desertus, kurių nereikia kepti, o gaminant galima įtraukti ir vaikus. Reikės tik laiko, kelių ingredientų ir vos žiupsnelio kantrybės.
Lengvai pagaminami desertai
Lengvai pagaminami desertai / 15min montažas

1. „Šefo debiutas“

Gamintojo nuotr./Sausainiai „Gaidelis“
Gamintojo nuotr./Sausainiai „Gaidelis“

Kartais pakanka visai nedaug, kad vaikas pasijustų tikru virtuvės šefu. Tad mažiausiems kulinarinės karjeros pradžiai ypač tiks sviestu arba uogiene perteptų sausainių receptas. Paprasta, bet taip skanu! Labiau pažengusiems siūlome pasigaminti kelių sluoksnių pyragaičius ir aplieti juos tirpintu šokoladu.  

Reikės:  

  • Pasirinkto skonio pusrytainių „Gaidelis 7 grūdai“, rekomenduojame išbandyti su kokosu ir šokoladu,  
  • uogienės,  
  • sviesto,  
  • plytelės šokolado,  
  • kelių šaukštų pieno.  

Gaminimas:  

Imame sausainį, plonai aptepame uogiene ir dedame į lėkštę. Kitą sausainį aptepame sviestu. Pabuvęs kambario temperatūroje sviestas pasiskirsto lengviau ir užtepamas tolygiau.  

Išdėlioti sausainius gali būti smagus užsiėmimas. Pavyzdžiui, galima juos „šachmatuoti“, sviestu ir uogiene užteptus sausainius išdėlioti eilėmis ar ratu. Kuo įvairiau, tuo įdomiau. 

O gal norėsis pastatyti sausainių „bokštą“ ir aplieti jį tirpintu šokoladu, kad išeitų prašmatnus desertas? Šokoladą sulaužykite gabaliukais, įpilkite kelis šaukštus pieno ir ištirpinkite nuolat maišydami ant labai mažos kaitros. Apliekite sausainių „bokštą“, leiskite sustingti ir ragaukite. Sveikiname – „Šefo debiutas“ virtuvėje pavyko!  

2. Pagundų pagunda – naminiai varškės sūreliai

123RF.com nuotr./Naminiai varškės sūreliai
123RF.com nuotr./Naminiai varškės sūreliai

Parodykite vaiką, kuris nemėgtų glaistytų varškės sūrelių? Juos galėtų valgyti priešpiečiams, pavakariams, naktipiečiams. Bet sūreliuose – labai daug cukraus. Daug cukraus – daug energijos, daug energijos – nemiegantys vaikai. Ačiū, nenoriu. Pristatome receptą, kaip pasigaminti naminių, mažiau saldžių glaistytų varškės sūrelių.

Reikės:

  • 400 g varškės,
  • 3 valg. š. medaus ar klevų sirupo (daugiau ar mažiau pagal skonį),
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus,
  • 100 g juodojo šokolado.

Gaminimas:

Pirmiausia ant garų vonelės išlydykite juodąjį šokoladą ir juo patepkite formeles, į kurias dėsite sūrelius. Jei neturite specialių silikoninių, galima naudoti kitokius mažus indelius. Į juos įklokite keksiukams kepti skirtus popierėlius.

Formeles dėkite į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų. Dabar laikas varškei, kurią turime labai gerai išplakti, kad gautume purią masę. Geriausia naudoti elektrinį mikserį, bet jei tokio prietaiso neturite, nieko baisaus – griebiam didelį šaukštą, varškę suverčiam į didesnį dubenį ir sukam. Sukti gali ir vaikai. Į masę supilam medų ar sirupą pagal skonį.

Varškės masė turi būti vientisa, kuo mažiau gumulėlių, tuo bus skaniau. Kai varškė jau paruošta, ištraukiam iš šaldytuvo formeles, sudedame įdarą ir ant viršaus užpilame likusį šokoladą. Sūrelius dedame į šaldytuvą, kol visiškai sustings, tam prireiks apie 4 valandų.

 3. „Džiazas stiklinėje“  

123RF.com nuotr./Desertas su sausainiais ir jogurtu
123RF.com nuotr./Desertas su sausainiais ir jogurtu

Tai turbūt vienas paprasčiausių receptų, gimęs visai netyčia, kai pamirštas sausainių pakelis kuprinės apačioje virto gardžių trupinių, kuriuos gaila išmesti, krūvele. Ir čia įsijungusi fantazija leido sukurti nuostabų desertą, kurį gaminant visiškai nesvarbūs jokie gramai ir proporcijos. 

Pakvieskite vaiką sulaužyti sausainius – tikrai patiks! Tuomet ant didelės stiklinės dugno beriame saują sausainių trupinių, saują šviežių vasaros uogų, dedame kelis šaukštus natūralaus jogurto ir mūsų desertas paruoštas! Uogas galima naudoti kokias tik norite. Gal jogurtą norėsite pagardinti šaukšteliu šviežio medaus, o sausainius – žiupsneliu maltų riešutų? Ir skanu, ir gražu.  

Patarimas – iš karto gaminkite kelias stiklines. Kiekvienoje jų dėkite skirtingų sausainių trupinius. Pavyzdžiui – į vieną „Gaidelis 7 grūdai“ su vanile, o į kitą – klasikinį „Gaidelį“. Ragaujant bus galima apsikeisti, palyginti skonius.

4. Burnoje tirpstantys triufeliukai

123RF.com nuotr./Naminiai triufeliai
123RF.com nuotr./Naminiai triufeliai

Šį  desertą gaminti labai smagu, nes tereikia susmulkinti visus produktus, juos sumaišyti ir iš gautos masės suvolioti mažus rutuliukus.

Reikės:  

  • 1,5 st. maltų saulėgrąžų,
  • 1 st. graikinių riešutų,
  • 1 st. lazdyno riešutų,
  • 1 st. datulių,
  • 1 st. džiovintų slyvų,
  • 3 valg. š. kakavos.

Gaminimas:

Saulėgrąžas ir riešutus lengvai pakepinkite keptuvėje ant nedidelės kaitros, nuolat maišydami. Pakepintus riešutus ir saulėgrąžas sumalkite ir sumaišykite su kakavos milteliais.

Datules nuplaukite ir išimkite kauliukus – tai gali būti kantrybę ugdanti užduotis vaikams. Pamerkite jas bent pusvalandžiui, tada berkite į elektrinį smulkintuvą kartu su slyvomis ir sutrinkite. Žinoma, vaikai norės patys tai daryti, tad patariame leisti jiems spausti mygtuką, bet patį prietaisą saugiai laikykite savo rankose.

Ką gi – produktai paruošti, belieka juos sumaišyti iki vientisos masės. Toliau smagiausia dalis: suvilgykite rankas vandeniu, kabinkite šaukštu gautą masę ir sukdami tarp delnų formuokite rutuliukus.   

Įspėjimas – vaikams tikrai patiks imti masę ir formuoti rutuliukus, blynelius ir kitas formas. Leiskite. Jei rutuliukai bus netobulos formos, nevienodo dydžio, dėl to jų skonis nenukentės.   

Suformuotus pyragaičius apvoliokite kakavos milteliuose, sudėkite į dėžutę ar lėkštę ir valandą palaikykite šaldytuve, kad sutvirtėtų.

5. Dangiško skonio tortas su varške „Gaidelis debesyse“  

R.Šemelytės nuotr./Tortas su varške ir sausainiais
R.Šemelytės nuotr./Tortas su varške ir sausainiais

Šį tortą vaikystėje gamino ir mūsų mamos, ir, ko gero, senelės. Nors tortas ir dangiškas, jam reikės labai paprastų ingredientų, kurių tikrai rasite namuose – varškės, sviesto, cukraus ir sausainių. Ar pasiruošę naujam iššūkiui? Pradedam.   

Reikės:  

  • 2 pakelių sausainių „Gaidelis klasika“,  
  • 3 pakelių (po 180 g) riebesnės varškės,   
  • 200 g sviesto,  
  • 1 st. cukraus,  
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus,  
  • 0,5 citrinos sulčių,  
  • nutarkuotos citrinos žievelės.  

Glajui:

  • plytelės juodojo šokolado,
  • gabaliuko sviesto,
  • šlakelio pieno.  

Gaminimas:   

Kol dar turite daug kūrybinės energijos, siūlome atlikti sudėtingiausią gaminimo dalį – sviestą ir varškę išsukti iki purios vientisos masės. Tam sviestas turi būti kambario temperatūros, kad jį būtų galima išmaišyti kaip kremą. Kai sviesto spalva pašviesės ir jis taps purus, suberkite į jį cukrų, vanilinį cukrų, sudėkite varškę ir vėl išsukite iki vientisos masės.  

Didelį indą plokščiu dugnu išklokite sausainiais ir sukrėskite ant jų sluoksnį kremo, išlyginkite. Sluoksniuokite antrą, trečią ir kitus sluoksnius, kol baigsis kremas ir sausainiai (torto aukštis priklausys nuo pasirinkto indo dydžio).

Paruoškite glajų: į puodelį įpilkite vandens, įstatykite mažesnį indelį, sudėkite į jį šokolado gabaliukus, įdėkite šaukštą sviesto ir įpilkite kelis šaukštus pieno. Lėtai kaitinkite ir maišykite, kol garų vonelėje viskas išsilydys. Paruoštą glajų užpilkite ant torto.  

Suformuotą tortą reikia per naktį palaikyti šaldytuve. Jau kitą dieną ragaukite patys ir nustebinkite vaikus.

6. Naminiai ledai be pridėtinio cukraus

123RF.com nuotr./Naminiai ledai su bananais
123RF.com nuotr./Naminiai ledai su bananais

Vasara be ledų – tai vasara be atostogų. Ledų vaikai nori visada, kad ir kokie jie būtų – pirktiniai ar naminiai. Juos žavi pati ledų idėja. Taigi, jei turite užsišaldę bananų, šiuos ledus pagaminsite vos per kelias minutes. Dar vienas pliusas – jie saldūs, nors be pridėtinio cukraus.

Reikės:

  • 250 g šaldytų bananų,
  • 3 datulių,
  • 5 valg. š. augalinio ar paprasto pieno.

Gaminimas:   

Kad būtų lengviau gaminti ledus ir griežinėliais pjaustyti bananai šaldiklyje nesuliptų, patariame šaldymo maišeliuose juos paskleisti vienu sluoksniu. Šaldytus bananus ir datules be kauliukų suberkite į smulkintuvą, įpilkite pieno ir viską gerai susmulkinkite.

Sudėkite į ledų indelius ir skanaukite.

Kitą kartą gaminant ledus galima paeksperimentuoti su skoniais. Pvz., įberti šaukštelį natūralios kakavos, paskaninti trupučiu vanilės. Šie ledai lengvai gali tapti šokoladiniais, braškiniais ar mango skonio. Tik svarbu, kad skoniams paįvairinti skirti vaisiai taip pat būtų šaldyti.

Fantaziją galite pasitelkti ir patiekdami ledus – puošdami juos uogomis, pjaustytais vaisiais, riešutais, sausainių trupiniais, mėtos lapeliais. Surenkite ledų dekoravimo konkursą! Galės prisijungti ir vaikų draugai – tiek pasiūlymais, tiek patys puošdami savo ledus.

7. Tikro virtuvės šefo sūrio pyragas   

123RF.com nuotr./Sūrio pyragas
123RF.com nuotr./Sūrio pyragas

Šis pyragas niekuo nenusileidžia tortams – nei išvaizda, nei skoniu, o kukliai vadinamas pyragu tik dėl gana paprasto gaminimo būdo. Vien tai, kad jo nereikia kepti, yra didžiulis padrąsinimas privengiantiems orkaitės ir skubantiems desertų mėgėjams, mat jis pagaminamas labai greitai.

Pyragui reikės:  

Pagrindui:  

  • 250 g „Gaidelis“ sausainių su kondensuotu pienu, 
  • 100 g sviesto.  

Kremui:  

  • 600 g maskarponės sūrio,  
  • 10 g vanilinio cukraus,  
  • 100 g miltinio cukraus,  
  • 250 ml riebios grietinėlės.  

Viršui:  

  • Mėgstamų šviežių uogų,  
  • 25 g miltinio cukraus.  

Gaminimas:  

Patikėkite vaikams sausainius sutrinti iki trupinių ir sumaišyti su kambario temperatūros sviestu iki vientisos masės.   

Kol mažieji užsiėmę sausainiais, marskaponę išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Atskirai išplakite riebią grietinėlę ir sumaišykite su maskarpone.  

Iškrėskite ant išardomos kepimo formos dugno ir gerai suspauskite trintų sausainių masę. Ant šio pagrindo iškrėskite sūrio masę, išlyginkite paviršių ir padėkite šaltai nakčiai. Pyrago viršų papuoškite šviežiomis uogomis ir apibarstykite miltiniu cukrumi. 

Taigi, kai mažieji vėl ieškos spintelėse „kažko skanaus“ – pasiūlykite jiems tą „kažką skanaus“ pasigaminti kartu. Galbūt ne viskas pavyks, galbūt vaikas labiau trukdys, nei padės (ne galbūt, o tikrai), bet vaikams jų pačių pasigamintas desertas ilgai išliks atmintyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas