„Ji niekada negamino vaikiškai. Visada imasi rimtų receptų. Aš pati taip nedrįsčiau. Tie įmantrūs pertepimai, įdomūs maišymai – o jai visada pavyksta“, – pasakoja Justės mama Giedrė.
Prie puodų – nuo mažumės
Dviejų dukrų mama pasakojo, kad mergaitės nuo mažumės matė gaminančią mamą. Mažyles ji pasisodindavo prie viryklės. Leisdavo joms maišyti, tarkuoti, malti ir ragauti. Aštuonerių Justė jau pati kepė pyragą, o vienuolikos iškepė tortą. Pirmojo iškepto obuolių pyrago receptą ji jau žino atmintinai – šis kepinys šeimos mėgstamiausias.
Mamai Giedrei mergaitės pomėgis gaminti atrodė įprastas. Tačiau jos draugėms taip neatrodė. „Aš joms sakydavau: mano Justė tą, mano Justė aną. Jos vis sakydavo, kad reikia apie Justę laikraštyje parašyti. Pagalvojau, kad gal iš tiesų čia talentas, gal tikrai vaikas išskirtinis. Prieš Velykas pasirodė didžiulis straipsnis laikraštyje. Taip gražiai parašyta. Tikrai labai didžiuojamės“, – pasakojo mama Giedrė.
Iš darbų grįžusius tėvus dažnai pasitinka Justės ruošta vakarienė. Mergaitė mielai ruošia vaišes šventėms, apgalvoja dekoracijas. Praėjusią vasarą Justė iškepė pirmąjį tortą. Sulaukusi gausybės komplimentų ir padrąsinimų, paauglė ėmė vis drąsiau bandyti įvairius receptus. Nors karantinas ir švenčių beveik nelikę, Justė randa progų: giminė labai gausi, kone kas mėnesį yra ką pasveikinti gimtadienio proga.
„Kartais ji susiranda tokius sudėtingus receptus, kad aš sakau: „Juste, raminkis“. Kadangi ji atkakli, jai visada pavyksta“, – pasakojo mama. Mergaitė jau nestebina savo šeimos narių ir giminaičių vietoje įmantrių dovanų prašydama tortinės, kepimo mentelės ar pabarstukų.
Improvizuoja tik mažindama cukrų
Giedrė besididžiuodama pasakoja: dukra ne tik gardžiai gamina, bet ir puikiai mokosi. Pirmūnei itin sekasi tikslieji mokslai. Gal dėl to, spėlioja mama, mergaitei sekasi kepti tortus, kur reikia ypatingo tikslumo.
Pati paauglė įsitikinusi, kad kepant tortą geriau neskubėti ir visada pasilikti daugiau laiko. „Kepu pagal receptus. Gal kiek improvizuoju, visada dedu mažiau cukraus, bet tikrai dar nėra taip, kad pati kurčiau receptus. Pats įdomiausias, kokį teko kepti, buvo pistacijų ir aviečių tortas. Jį kepiau krikšto tėčiui. Tortas buvo aukštas, iš įdomesnių ingredientų. Vėliau dar kartą kepiau šį tortą – labai jau skanus“, – pasakojo Justė.
Saldžiais kepiniais giminaičius stebinanti mergaitė prisipažįsta – pati nėra smaližė. Paauglė stengiasi, kad jos kepiniai nebūtų pernelyg saldūs. Dabar su mama domisi veganiškų kepinių receptais.
„Ne, nemanau, kad būsiu konditerė. Bent jau dabar atrodo, kad tai liks pomėgis“, – šypsojosi mergaitė, pasidžiaugusi, kad karantinas turėjęs šiokių tokių pliusų – buvo daugiau laiko sukiotis virtuvėje.