Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Traški sūrio plutelė ir tįstanti išsilydžiusio įdaro pagunda: patiekalai su sūriu visai dienai

Iš lietuviško varškės, fermentinio ar tepamo lydyto sūrių paruošite visos dienos patiekalus: angliavandenių bombą dienos pradžiai – pusryčių užkandėlę, sveikos energijos balansą – priešpiečiams daržovių salotas, pilvą šildančią kreminę moliūgų sriubą, dieviškos pagundos lazaniją ar tobulą naminę picą pietums, staigmenėlę svečiams – burnoje tirpstantį keptą varškės sūrį ir vakarienei pikantiško įdaro pyragėlius, kurie neleis ramiai užmigti, kol lėkštėje neliks nė vieno.
Apkepas su sūriu
Apkepas su sūriu / 123RF.com nuotr.

Sūrių pasaulis be galo didelis ir įvairus – nors Lietuva negarsėja giliomis fermentinių sūrių tradicijomis, turime kuo didžiuotis – nuo seno spaudžiamas varškės sūris dar neatskleidė visų savo galimybių, kaip ingredientas panaudojamas įvairiems patiekalams. Nepakeičiami ir puikiai besilydantys fermentiniai, tepami sūriai, kurie patiekalams suteikia išskirtinio skonio.

Tautiniai pusryčiai su kulinarinio paveldo sūriu

Ritos Šemelės nuotr./Tautiniai pusryčiai su kulinarinio paveldo sūriu
Ritos Šemelės nuotr./Tautiniai pusryčiai su kulinarinio paveldo sūriu

Dieną pradėkime nuo pusryčių su lietuvišku varškės sūriu – paruošti labai paprasta. Varškės sūris ne tik skanu, bet ir sotu bei maistinga, iš pat ryto aprūpinsite organizmą baltymais ir angliavandeniais, o riebalų kiekį galite reguliuoti, pasirinkdami 13 proc. arba 22 proc. sūrį. Ar bereikia pridurti, kad valgydami jausite kulinarinio paveldo produkto subtilų tautiškumo skonį?

Reikės:

2 riekelių duonos skrudinimui,

5 riekelių „Rivonos“ lietuviško varškės sūrio,

1 kiaušinio,

Druskos, mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:

Duoną pakepinkite skrudintuvėje, o jei tokios neturite, galite kepti keptuvėje kartu su sūriu. Kiaušinį išplakite su druska, įberkite šiek tiek mėgstamų prieskonių. Sūrio riekeles pamerkite į kiaušinio plakinį ir apkepkite iš abiejų pusių – sūris suminkštėja, pasikeičia jo tekstūra, išryškėja skonis. Tuoj pat paliekite su traškios duonos riekelėmis, skaniausia valgyti šiltą.

Priešpiečiams – gaivios daržovių salotos su varškės sūriu

Ritos Šemelės nuotr./Gaivios daržovių salotos su varškės sūriu
Ritos Šemelės nuotr./Gaivios daržovių salotos su varškės sūriu

Nesvarbu, dirbate biure ar nuotoliniu būdu iš namų – pilve jau skamba dūdų maršas. Geriausia pasirinkti lengvus priešpiečius, kad neapsunkintumėte organizmo ir liktų energijos šviesiai galvai. Ką šiandien sudėjote į priešpiečių dėžutę? Tikriausiai daržovių salotas, o prie jų puikiai dera varškės sūrio gabalėliai.

Reikės:

Salotų lapų,

2 pomidorų,

1 agurko,

kelių gabalėlių „Rivonos“ lietuviško varškės sūrio,

žalumynų,

1 a. š. kmynų,

1/2 citrinos sulčių,

1 š. aliejaus,

1 a. š. medaus.

Gaminimas:

Daržoves nupjaukite, nusausinkite, salotas suplėšykite, nupjaukite agurko odelę, supjaustykite šiaudeliais, pomidorą – riekelėmis, sūrį supjaustykite gabalėliais, užbarstykite kmynų, uždėkite žalumynų (gražgarsčių, špinatų lapų, krapų ir kt.). Paruoškite padažą: išspauskite pusės citrinos sultis, įpilkite aliejaus, sumaišykite medų ir užpilkite salotas.

Pietums – kreminė moliūgo sriuba su krevetėmis

Ritos Šemelės nuotr./Kreminė moliūgo sriuba su krevetėmis
Ritos Šemelės nuotr./Kreminė moliūgo sriuba su krevetėmis

Rudens sezonas virtuvėje neįsivaizduojamas be oranžinės spalvos kreminės ir sočios moliūgo sriubos. Kiekvienas šaukštas maloniai nuslys gomuriu ir sušildys pilvą – lydytas sūrelis suteiks sriubai kreminės konsistencijos, o krevetės pikantišką skonį.

Reikės:

1 kg moliūgo,

1 svogūnas,

1 morka,

2–3 česnako skiltelės,

40 g kuskuso,

1 indelio „Rivonos“ tepamo lydyto sūrio,

1 puodelis vandens arba sultinio,

200 ml grietinėlės,

pipirų, druskos, prieskoninių žolelių,

280 g šaldytų krevečių.

Gaminimas:

Į puodą įpilkite vandenį arba sultinį, užvirkite ir sudėkite supjaustytą gabalėliais moliūgą. Vandens daug nereikia, nes suminkštėjęs moliūgas išskirs daug skysčio, daržovė turi ne virti, o troškintis. Keptuvėje pakepinkite svogūną, tarkuotą morką, pabaigoje įdėkite susmulkintą česnaką.

Keptas daržoves sudėkite į puodą su moliūgu, virkite apie 20 minučių. Kai daržovės suminkštės, su mikseriu viską sutrinkite iki vientisos masės.

Atskirai išvirkite kuskuso kuopas, sudėkite į puodą, įdėkite lydytą sūrį ir maišykite, kol jis ištirps. Pagardinkite druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais. Įpilkite grietinėlės tiek, kad sriuba būtų kreminio tirštumo. Ant viršaus sudėkite paruoštas krevetes – atšildykite, trumpai pakepkite keptuvėje, pabaigoje apšlakstykite „Teriyaki“ padažu.

Naminė pica su slaptu ingredientu

Ritos Šemelės nuotr./Naminė pica su slaptu ingredientu
Ritos Šemelės nuotr./Naminė pica su slaptu ingredientu

Namuose iškepta pica nenusileidžia meistrų darbui – gal kartais ir ne tokia apvalutė, tačiau neapsakomai skani, tuo labiau, kad galite pasirinkti savo mėgstamus ingredientus. Svarbiausia, nepagailėti fermentinio sūrio ir dar uždėti slaptą ingredientą – tepamo lydyto sūrio gabalėlių, kurie tobulai užbaigia picos skonių gamą. Alytaus pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė rekomenduoja rinktis „Rivonos“ gaminamą „Gouda“ arba „Tilsit“ sūrį, kurie idealiai lydosi, tinka ne tik picoms, bet ir sumuštiniams, apkepėlėms.

Picos pagrindui reikės:

250 ml šilto vandens,

1,5 a. š. sausų mielių,

350 g miltų,

0,5 a. š. druskos,

3 š. aliejaus.

Įdarui:

200 g. smulkintos kiaulienos,

2 pomidorų,

1 paprikos,

100 g. rudų pievagrybių,

1 dėžutės tepamo lydyto „Rivonos“ sūrio,

200 g trakuoto fermentinio „Rivonos“ „Tilsit“ sūrio,

6 š. pomidorų padažo.

Gaminimas:

Į šiltą vandenį įmaišykite mieles, įdėkite cukraus, druskos, aliejaus, persijotus miltus. Svarbu miltus pilti ne iš karto, o dalimis, kad tešla būtų elastinga ir minkšta. Paruoštą tešlą pastatykite šiltai pakilti 1 valandą. Smulkintą mėsą pakepinkite keptuvėje kartu su svogūnu, pasūdykite, paskaninkite pipirais.

Iš tešlos suformuokite paplotį, uždėkite ant kepimo popieriaus, patepkite pomidorų padažu, užberkite tarkuotą „Tilsit“ sūrį, sudėkite juostelėmis supjaustytą papriką, pomidorus, pievagrybius. Jei mėgstate aštriai – pagyvinkite picos skonį marinuoto jalapeno griežinėliais, galite uždėti ir mėgstamų alyvuogių.

Ant viršaus uždėkite gabalėlių tepamo lydyto „Rivonos“ sūrio – jis suteiks picai švelnaus kremiškumo. Kepimo popierių su paruošta pica perkelkite ant kepimo skardos ir kepkite 250 laipsnių orkaitėje 10 minučių.

Nuodėmės verta soti lazanija

Ritos Šemelės nuotr./Lazanija
Ritos Šemelės nuotr./Lazanija

Iš karto reikėtų pasakyti tiesą – jei saugote savo kūno linijas, geriau šio patiekalo negaminkite, nes paragavę negalėsite sustoti, o kitą dieną svarstyklės priekaištaus dėl viršyto KMI. Kita vertus, gal jūsų tvirta valia nustatys grafiką – nevarstyti šaldytuvo kas valandą. Iš šio kiekio pagaminsite tokio dydžio lazaniją, kurios užteks ne vienai dienai.

Reikės:

4 lapelių lazanijos lakštų (arba daugiau, priklausomai nuo jūsų kepimo formos),

400 g smulkintos kiaulienos,

1 paprikos,

2 svogūnų,

1 didelės morkos,

5 šaukštų pomidorų padažo,

400 g tarkuoto „Rivonos“ „Gouda“ fermentinio sūrio,

20 g sviesto,

1 š. miltų,

200 ml pieno.

Gaminimas:

Smulkintą mėsą iškepkite keptuvėje nuolat maišydami, pasūdykite, įberkite pipirų ir atidėkite. Iškepkite smulkintus svogūnus, morkas, paprikas, įmaišykite pomidorų padažo. Išvirkite bašamelio padažą: mažame puodelyje išlydykite sviestą, įberkite miltus ir maišydami pakepinkite, kol įgaus auksinę spalvą. Iš lėto pilkite pieną, nuolat maišykite, kaitinkite, kol padažas sutirštės.

Trumpai apvirkite lazanijos lakštus pasūdytame vandenyje su trupučius aliejaus. Į pailgą stačiakampę formą sluoksniuojame lazaniją: pirmas sluoksnį dedame lakštus, ant jų – mėsą, daržovės, pašlakstome bašamelio padažu, apiberiame sūriu. Vėl sluoksniuojame iš pradžių, kol sudedame visus ingredientus, ant viršaus sudedame likusį bašamelį ir tarkuotą sūrį. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 50 minučių.

Vegetarai nepamiršti: žiedinis kopūstas su fermentinio sūrio kepure

Ritos Šemelės nuotr./Žiedinis kopūstas su fermentinio sūrio kepure
Ritos Šemelės nuotr./Žiedinis kopūstas su fermentinio sūrio kepure

Šis patiekalas turi vieną bėdą – verdamas žiedinis kopūstas paskleidžia ne kokį kvapelį, nepadeda net galingas gartraukis, teks trumpam praverti langą. Visa kita – vieni privalumai: žiedinio kopūsto apkepėlė patiks ne tik vegetarams – puikus ir kaip antras karštas patiekalas, ir kaip užkandis.

Reikės:

1 žiedinio kopūsto,

200 g tarkuoto „Rivonos“ „Gouda“ fermentinio sūrio,

2 a. š. kmynų,

1 kiaušinio,

4 šaukštų maltų džiūvėsėlių,

4 š. pomidorų padažo.

Gaminimas:

Žiedinį kopūstą perpjaukite, mažus žiedynus atskirkite, didesnius perpjaukite į kelias dalis. Virkite pasūdytame vandenyje apie 15 minučių, kol daržovė suminkštės – svarbu nepervirti. Kopūstą apvoliokite kiaušinio plakinyje, džiūvėsėliuose ir apkepkite gabaliukus iš abiejų pusių. Pabaigoje apiberkite tarkuotu sūriu, pabarstome idealiai šiam patiekalui tinkančiais kmynais ir uždedame pomidorų padažo – dar trumpai pakepkite, kol ant žiedinio kopūsto gabalėlių susiformuos lydyto sūrio kepurėlės.

Netikėtiems svečiams: keptas varškės sūris

Ritos Šemelės nuotr./Keptas varškės sūris
Ritos Šemelės nuotr./Keptas varškės sūris

Lietuviškas varškės sūris tinka ne tik tepti sumuštinius ar gardžiuotis su uogiene, iš jo galima pasigaminti įvairių patiekalų. Alytaus pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė pataria pasigaminti prieš keletą metų išpopuliarėjusį keptą varškės sūrį. „Svarbu jo neperkepti“, – pataria L. Balionienė.

Reikės:

1 kg „Rivonos“ varškės sūrio (22 proc.),

Mėgstamų prieskonių,

1 š. aliejaus.

Gaminimas:

Sūrį patepkite aliejumi, įtrikite prieskoniais – tinka raudonoji paprika, įvairios žolelės, mėgstantiems aštriau – čili, pikantiško skonio suteiks česnakas ir kt. Sūrį palaikykite, kad pasimarinuotų, padėkite ant kepimo popieriaus – uždengti nereikia, ir kepkite 150 laipsnių orkaitėje 20 min. Keptą sūrį galima valgyti šiltą arba ilgiau palaikyti – jis tampa panašus į džiovintą sūrį.

Vakarienei: pyragėliai su špinatais ir sūriu

R.Šemelės nuotr./Pyragėliai su špinatais ir sūriu
R.Šemelės nuotr./Pyragėliai su špinatais ir sūriu

Iškepti pyragėlius iš šaldytos tešlos gali kiekvienas – darbo nedaug, o rezultatas niekada nenuvils. Jeigu ir nepavyks daili pyragėlių forma, skonis dėl to tikrai nenukentės. Pasigardžiuodami valgysite ir negalėsite sustoti – geriausias patiekalas užbaigti šaunią sūrio dieną.

Reikės:

1 pakuotės šaldytos sluoksniuotos tešlos,

1 pakuotės špinatų,

1 svogūno,

200 g fermentinio sūrio „Tilsit“,

100 g „Rivonos“ lietuviško varškės sūrio,

1 kiaušinio.

Gaminimas: kol ruošite įdarą, tešlą padėkite kambario temperatūroje, kad atšiltų. Špinatus nuplaukite, nuvarvinkite, supjaustykite ir trumpai pakepinkite, atsiradusį skystį nupilkite. Pakepkite svogūną ir sumaišykite su špinatais, įdėkite tarkuoto fermentinio sūrio ir mažais gabalėliais sutrinto varškės sūrio.

Vieną tešlos lakštą šiek tiek pakočiokite, perpjaukite išilgai pusiau. Ant dviejų tešlos juostų sudėkite įdarą, pakraščiai turi likti sausi. Antrą juostą šiek tiek pakočiokite, kad būtų plonesnė, perpjaukite išilgai pusiau, statmenai įpjaukite kas 2 cm, įpjovos neturi siekti krašto.

Uždėkite juostas ant kitų lakštų su įdaru, užspauskite kraštus. Viršų patepkite kiaušinio plakiniu. Dėkite ant kepimo popieriaus, skardos ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių. Iškeptas dvi pyrago juostas supjaustykite mažesniais pyragėliais, skaniausia valgyti, kol šilti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento