Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen, kad žuvis būtų skani, ji pirmiausia turi būti kokybiška, bet taip pat daug kas priklauso nuo recepto – kuo jis paprastesnis, tuo – geresnis.
„Jei žuvis atvėsinta, ji paruošiama ypač greitai, tačiau, šaldytą žuvį iš šaldiklio į šaldytuvą įdėję iš anksto, ilgai taip pat neužtruksite. Be to, šaldytuve atšildyta žuvis bus sultingesnė ir skanesnė, taigi šventinę vakarienę galite pasiplanuoti iš anksto“, – pataria pranešime spaudai cituojama ekspertė ir dalijasi trimis labai skirtingais žuvies patiekalų receptais. Išbandykite!
Glazūruota lašiša
Glazūruota lašiša – puikus pasirinkimas, nes šitaip iškepta žuvis turės traškią plutelę, o vidus bus minkštas, gardus. Be to, šio patiekalo ruošimas neatims daug laiko.
Ingredientai:
- 800 g šviežios lašišos.
glazūrai:
- 4 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. medaus;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 valg. šaukšt. pomidorų padažo;
- sezamo sėklų;
- citrinpipirių;
- bazilikų;
- citrinos (papuošimui).
Gaminimas:
1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apibarstykite citrinpipiriais. Palikite lašišą marinuotis apie 15 minučių ir per tą laiką pradėkite gaminti glazūrą.
2. Dubenėlyje sumaišykite soją, medų, citrinos sultis, aliejų, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.
3. Paruošta glazūra aptepkite abi lašišos puses, palaukite keletą minučių ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepdami lašišą kartkartėmis apliekite ją likusia glazūra. Iš abiejų pusių lašišą kepkite apie 5 minutes.
4. Iškepusią žuvį pagardinkite sezamo sėklomis bei papuoškite citrina.
Jūros lydeka su daržovėmis
Jei gaminate iš šaldytos žuvies, labai svarbu tinkamai ją atšildyti. Geriausia, jei žuvis bus atšildoma šaldytuve, maždaug 2–6 laipsnių temperatūroje. Priklausomai nuo jos dydžio, atšildymo procesas gali užtrukti iki paros, todėl darbus teks planuoti iš anksto.
Ingredientai:
- 1 kg šaldytos jūros lydekos;
- 3 morkos;
- 5 bulvės;
- 2 svogūnai;
- 1 paprika;
- 4 skiltelės česnako;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- petražolių;
- krapų.
Gaminimas:
1. Tinkamai atšildykite žuvį, o tuomet išimkite ją iš šaldytuvo ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Gabalėlius apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir palikite valandai pastovėti.
2. Bulves ir morkas supjaustykite plonais griežinėliais, o svogūnus ir paprikas – pusžiedžiais.
3. 4 folijos lakštus patepkite aliejumi ir ant kiekvieno iš jų dėkite dalį bulvių ir morkų, o ant jų – svogūnus ir paprikas. Daržoves apibarstykite druska, krapais ir petražolėmis, uždėkite žuvies gabalėlius.
4. Paruoštus kepsnius perkelkite į kepimo indelius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių.
Silkė su džiovintomis spanguolėmis ir karamelizuotais svogūnais
Ingredientai:
- 500 g silkių filė;
- 1 sauja džiovintų spanguolių;
- 2 dideli svogūnai;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 arbat. šaukšt. cukraus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Svogūnus supjaustykite plonais žiedais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūnų žiedus. Kepkite juos tol, kol suminkštės, o tuomet paskaninkite druska, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite tol, kol svogūnai paruduos.
2. Nuplaukite ir nusausinkite džiovintas spanguoles bei sumaišykite jas su keptais svogūnais.
3. Silkę supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais. Į lėkštę dėkite silkės sluoksnį, o tada visiškai jį uždenkite paruoštais karamelizuotais svogūnais su spanguolėmis.