Triušiena, kaip ir vištiena ar kalakutiena, priskiriama liesos mėsos kategorijai. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šią mėsos rūšį reikėtų skanauti dažniau, o mitybos racione triušiena puikiai papildys tiek suaugusių, tiek vaikų valgiaraštį.
„Iš sveikatai palankios mitybos pusės, triušiena priskiriama baltos mėsos rūšiai ir, lyginant su raudona mėsa, galėtų būti skanaujama dažniau, maždaug 3–4 kartus per savaitę. Triušiena turi visas mėsai būdingas maistines medžiagas: baltymų, B grupės vitaminų, geležies ir kitų mikroelementų, tačiau kartu tai – pakankamai lengvai virškinama ir gerai įsisavinama mėsos rūšis. Dar vienas triušienos privalumas yra tas, kad ji turi labai nedaug riebalų“, – pasakoja E. Gavelienė.
Prekybos tinklo viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė siūlo šią gardžią mėsą būtinai įtraukti ir į savo vasaros grilio repertuarą. Specialistė dalijasi triušienos mėsainių su „Buffalo“ padažu receptu, kuriam vargiai pavyks atsispirti.
Ingredientai
Patiekalui reikės:
- 750 g smulkintos triušienos;
- 2 šaukštų džiūvėsėlių;
- 2 šaukštų šviežios kapotos petražolės;
- 1 šaukštelio kapotų čiobrelių lapelių;
- 1 šaukštelio česnakų miltelių.
- druskos ir pipirų pagal skonį.
„Buffalo“ padažui reikės:
- 50 g lydyto sviesto;
- 50 g aštraus padažo;
- 1 šaukšto obuolių acto;
- 1 šaukšto Vorčesterio padažo;
- 1 žiupsnelio česnakų miltelių.
Mėlynojo pelėsinio sūrio padažui reikės:
- 150 g majonezo;
- 2 šaukštelių citrinos sulčių;
- 0.25 šaukštelio druskos;
- 70 g pelėsinio sūrio.
Salotoms reikės:
- 2 vnt. morkų;
- 2 vnt. salierų stiebų;
- 2 šaukštų aliejaus;
- 2 šaukštų acto.
Kaip gaminti?
- Dubenyje sumaišykite smulkintą triušieną, panko džiūvėsėlius, kapotas petražoles ir čiobrelius, česnakų miltelius. Pagardinkite druska ir pipirais. Suformuokite mėsainių maltinukus, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite 10 min. šaltai.
- Pasigaminkite garnyrą. Bulves labai gerai nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais, sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apibarstykite druska ir apšlakstykite aliejumi. Kepkite 180 ˚C temperatūros orkaitėje apie 30 min.
- Pasiruoškite „Buffalo“ padažą. Dubenyje išmaišykite visus padažui skirtus produktus.
- Paruoškite mėlynojo pelėsinio sūrio padažą. Dubenyje išmaišykite išvardintus produktus iki vientisos masės.
- Morkas nuskuskite ir supjaustykite su daržovių skustuku plonomis juostelėmis. Saliero stiebus nuplaukite ir supjaustykite įstrižais plonais griežinėliais. Daržoves apšlakstykite aliejumi, actu. Pamaišykite.
- Imkite suformuotus mėsainių paplotėlius, apšlakstykite „Buffalo“ padažu ir dėkite kepti ant grilio keptuvės arba ant grotelių. Kepkite iš abiejų pusių apie 6-8 min. Kepdami nuolat apšlakstykite „Buffalo“ padažu.
- Bandeles perpjaukite per pusę ir apkepkite ant grotelių. Ant vienos bandelės pusės dėkite iškeptą mėsainio paplotėlį, pagardinkite mėlynojo pelėsinio sūrio padažu, užberkite daržovių salotų ir uždėkite kitą bandelės pusę.
Skanaus!