2023 04 12 /12:39

Troškiname ar kepame kiaulienos šonkauliukus: receptai tradicijų ir naujienų mėgėjams

Kiaulienos šonkaulius smagu ir ruošti, ir valgyti – jų dažnai net pritrūksta, nes pradėjus, sunku net sustoti. Niūroki lapkričio orai puikiai tinka šonkauliukų puotai, o jei kuris receptas rekomenduoja kaisti grilį, tačiau sąlygos to neleidžia (ar jo nė neturite), prisiminkite, kad visada galite naudoti orkaitę.
Kepti kiaulienos šonkauliai
Kepti kiaulienos šonkauliai / 123RF.com nuotr.
Šonkauliukai
Receptas: Šonkauliukai su medaus padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (šonkauliai)
Medus: 4.00 valg. š. (skystas)
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Imbieras: 20.00 g (šaknies)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Mėsos prieskoniai 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į šaltu vandeniu apšlakstytą skardą. Kepkite apie 30 min. iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje.

2. Susmulkinkite imbierą ir česnaką. Sojų padažą sumaišykite su medumi. Į masę įdėkite imbiero, česnako, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir prieskonių.

3. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos, šonkauliukus aptepkite medaus ir prieskonių mišiniu. Patiekalą patiekite su daržovių salotomis.

Suskleisti
Pikantiški šonkauliukai
Receptas: Pikantiški šonkauliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 22
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 600.00 g ((šonkaulių))
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. ((kapoti))
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Spanguolės: 0.50 st. ((padažui))
Obuoliai: 2.00 vnt. ((padažui))
Svogūnai: 1.00 vnt. ((padažui))
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. ((padažui))
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. ((padažui))
Imbieras: 1.00 vnt. ((padažui, nedidelis gabalėlis imbiero šaknies))
Apelsinai: 0.50 vnt. ((padažui, reikės pusės apelsino sulčių ir šaukšto nutarkuotų apelsino žievelių))
Vyšnios: 1.00 sauja ((padažui))
Kaip gaminti
  1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite, sumeskite į dubenį ir įtrinkite marinatu, paruoštu sumaišius aliejų ir balzaminį actą su kapotais rozmarinais, smulkintais česnakais, kuminais, druska ir pipirais.
  2. Dubenį su šonkauliukais uždenkite ir marinuokite bent 2 val.
  3. Marinuotus šonkauliukus dėkite ant grotelių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
  4. Paruoškite padažą: obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, susmulkinkite ir suberkite į puodą su smulkintais svogūnais, spanguolėmis, apelsino žievelėmis ir sutarkuotu imbiero gabalėliu. Supilkite apelsino sultis ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 15 min., kol gausite tyrę. Tada suberkite cukrų, vyšnias, pagal skonį padažą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir išplakite elektriniu plakikliu.
Suskleisti
Šonkauliukai
Receptas: Šonkauliukai su imbieru
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (šonkauliukai)
Svogūnų laiškai: 10.00 g (5 laiškai)
Česnakai: 1.00 vnt. (skiltelė)
Imbieras: 1.00 vnt. (apie 3 cm ilgio nuluptos šaknies ir pusė š. malto imbiero)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Medus: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sudėkite šonkauliukus ant grotelių, įtvirtintų apie 10 cm nuo anglių, ir 7 min. kepkite vis pavartydami.

2. Sudėkite padažo ingredientus į puodą, pastatykite jį ant silpnos ugnies ir, kai užvirs, pavirkite dar apie minutę.

3. Nuimkite šonkauliukus nuo grotelių, sudėkite į plokščią lėkštę ir apliekite padažu. Paskui vėl išdėliokite mėsą ant grotelių ir apie 10 min. kepkite.

Suskleisti
Kepti kiaulienos šonkauliukai su daržovėmis
Receptas: Kepti kiaulienos šonkauliukai su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (šonkauliukai)
Bulvės: 10.00 vnt.
Cukinijos: 200.00 g
Moliūgai: 200.00 g
Morkos: 4.00 vnt.
Druska: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Mėsos prieskoniai (mėgstami) 2.00 valg. š.
Petražolės: 10.00 g (šakelė žalių)
Kaip gaminti

1. Šonkauliukus pavirkite 30 min. sūdytame, laurų lapeliais bei pipirais pagardintame vandenyje. Apibarstykite šonkauliukus prieskoniais ir dėkite į kepimo skardą.

2. Šalia sudėkite skustas bulves, apibarstytas druska bei smulkintomis petražolėmis. Bulves dar galite įpjauti ir į įpjovas įdėti po gabaliuką sviesto ir morkos, moliūgo ar cukinijos. Arba galite daržoves taip pat pasūdyti, pagardinti prieskoniais ir sudėti šalia bulvių.

3. Kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol šonkauliukai apskrus, o daržovės suminkštės.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Kiaulienos šonkauliukai
Receptas: Kiaulienos šonkauliukai
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 33
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 600.00 g (šonkauliukų)
Imbieras: 5.00 g (nedidelis gabalėlis šaknies)
Medus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (ir keli laiškiniai česnakai)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (tamsaus)
Ryžių actas 3.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 100.00 ml (natūralaus)
Žvaigždinis anyžius 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite po vieną ir sumeskite į nedidelį puodą su trupučiu vandens, 2 šaukštais medaus ir anyžiumi, pavirkite apie 15 minučių, tada išgriebkite ir gerai nuvarvinkite.

2. „Wok“ keptuvėje sezamų aliejuje pakepinkite smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą, sumeskite nusausintus šonkauliukus ir maišydamos kepkite apie 45 sekundes ant didelės ugnies, kol mėsa dailiai apskrus.

3. Tada šonkauliukus išgriebkite, ugnį sumažinkite iki vidutinės, sukrėskite į keptuvę likusį medų ir ištirpinkite.

4. Kai medus paruduos, vėl sumeskite šonkauliukus, supilkite ryžių actą, sojų padažą, sukrėskite pomidorų padažą, suberkite smulkintus laiškinius česnakus ir ant mažos ugnies kaitinkite apie 15 minučių, kol padažas sutirštės.

5. Šonkauliukus tiekite išgriebusi iš padažo. Padažą supilkite atskirai į indelį.

Suskleisti
Kepti kiaulienos šonkauliai
Receptas: Lipnūs orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliukai
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.8 / 43
Receptas
Ingredientai
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Miso pasta: 3.00 valg. š. (šviesios)
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.

2. Skardą šiek tiek patepkite aliejumi ir dėkite druska bei maltais juodaisiais pipirais pabarstytas šonkaulių juostas. Kepkite apie pusvalandį, kol mėsa švelniai apskrus ir čirškės.

3. Kol mėsa kepa, į nedidelį dubenėlį dėkite medų, miso pastą bei garstyčias ir viską gerai išsukite iki vientisos konsistencijos.

4. Trumpam ištraukite iš orkaitės skardą su jau apkepusia mėsa ir konditeriniu teptuku ar mentele iš abiejų pusių aptepkite šonkaulių juostas pasigaminta medaus-garstyčių-miso mase. Negailėkite – sluoksnis turi būti rimtas.

5. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 10 min., kol šonkaulių viršus karamelizuosis, apskrus.

6. Patiekti galite rytietišku stiliumi arba ir visai tradiciškai. Pirmuoju atveju prie šonkaulių tiks virti ryžiai, o mėsą dar pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis, galite patiekti ir plonomis riekelėmis pjaustytų bei sojos padažu sulaistytų agurkų riekelių ir/ar apvirtų brokolių. Jei norite kažko tradiciškesnio, tiekite šonkauliukus su keptomis bulvytėmis ir mėgstamomis žalėsių salotomis. Beje, bulvytės gali kepti orkaitėje (atskiroje skardoje) tuo pat metu, kaip ir mėsa.

Suskleisti
Pasaulinio garso šonkauliukai
Receptas: Pasaulinio garso kepti kiaulienos šonkauliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai supjaustytas)
Kuminai: 0.50 arbat. š. (malto)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (arba kajeno pipirų; pagal skonį)
Pomidorų tyrė: 0.50 st.
Obuolių actas: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Iki 140 laipsnių įkaitinkite orkaitę.

2. Šonkauliukus iš abiejų pusių įtrinkite druska ir juodaisiais pipirais pagal skonį.

3. Sudėkite šonkauliukus į kepimo skardą, aklinai uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę.

4. Kepkite 3-4 valandas, kol mėsa lengvai skirsis nuo kaulų.

5. Kol mėsa kepa, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus iki minkštumo. Įdėkite kuminą ir išmaišykite. Įdėkite pomidorų tyrę, aštriuosius pipirus, cukrų ir actą. Išmaišykite, pasūdykite ir pakaitinkite kelias minutes maišydami ir atidėkite į šalį, kol kepa mėsa.

6. Iškeptus šonkauliukus gausiai iš visų pusių aptepkite pasigamintu padažu. Dėkite ant grotelių ir pašaukite į orkaitę aukščiausioje temperatūroje ir aukščiausioje pozicijoje.

7. Kepkite apie 3-4 minutes, kol padažas ant šonkauliukų pradės karamelizuotis.

Suskleisti
Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
Receptas: Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Medus: 4.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š. (obuolių arba baltojo vyno, arba citrinos sulčių)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Kajeno pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (šviežių)
Kaip gaminti

Visai neseniai grįžau namo su puskilogramiu šviežių kiaulienos šonkaulių. Baimes bei dvejones palikau už durų ir pasileidusi 70-ųjų beats’us masažavau prieskonius į mėsą. Dar kartą rėmiausi paprastumu – pasirinkau vos keletą prieskonių, tokių, kurie mane pačią viliotų paragauti iš orkaitės ištraukto patiekalo, atsidariau indelį kaimiško medaus ir obuolių acto.

Buvo labai žavus laukimas, po kurio šonkauliukų neliko nė kvapo vos per kelioliką minučių. Nepamenu, kada paskutinįkart taip laižiausi pirštus.

1. Šonkauliukus ištrinkite prieskoniais (be druskos), aliejumi, actu ir 1 šaukštu medaus. Uždenkite ir palikite šaldytuve marinuotis pernakt arba keletui valandų.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Šonkauliukus dosniai pasūdykite, perkelkite ant kepimo skardos, uždenkite folija ir kepkite 40 minučių, apverčiant maždaug po 20-ies. Foliją nuimkite ir aptepkite mėsą 1-2 šaukštais medaus.

 

3. Kepkite atidengtą mėsą apie 15 minučių, kol pradės karamelizuotis, tuomet vėl aptepkite trupučiu medaus, apverskite ir pašaukite į orkaitę likusioms 15 minučių (arba kol mėsa nebesipriešina šakutei).

4. Jei nuėmus foliją šonkauliai ima per greitai svilti, uždenkite folija ir pabaikite kepti 20°C mažesnėje temperatūroje.

Suskleisti
Kiaulienos šonkauliai
Receptas: Troškinti kiaulienos šonkauliukai su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
1.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 200.00 g
Pomidorai: 200.00 g (mažų)
Citrinos: 2.00 vnt. (po 1 troškiniui ir salotoms)
Druska: 1.00 arbat. š. (ir dar žiupsnis salotoms)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š. (5 troškiniui ir 2 salotoms)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (įvairių grūdelių mišinio)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Sviestas: 30.00 g
Špinatai: 400.00 g (šviežių)
Kaip gaminti

1. Kiaulienos šonkaulius pasūdykite, apšlakstykite 2-3 šaukštais aliejaus bei citrinos sultimis, apibarstykite susmulkintu rozmarinu ir palikite marinuotis apie 30 minučių.

2. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir kepkite šonkauliukus, kol šie iš abiejų pusių gražiai apskrus.

3. Perkėlę mėsą į lėkštę, toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite per pusę perpjautus obuolius ir kepkite apie 5 minutes. Tuomet vėl sudėkite šonkauliukus, taip pat vyšninius pomidorus, kalendrų sėklas bei pipirų mišinį, viską užpilkite daržovių sultiniu ir troškinkite apie 20 minučių.

4. Kol mėsa troškinasi, nuplaukite špinatus, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis, įberkite šiek tiek druskos ir viską lengvai išmaišykite.

 

5. Šonkauliukus patiekite su troškintais obuoliais bei špinatų salotomis.

Suskleisti
Kepami kiaulienos šonkauliai
Receptas: Marinuoti kiaulienos šonkauliukai su mėtų padažu
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Garstyčių sėklos: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Tamarindų pasta: 6.00 valg. š. (galima keisti 4 valg. šaukšt. citrinų sulčių; marinatui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (sukapotos; marinatui)
Sojos padažas: 2.00 valg. š. (marinatui)
Medus: 12.00 valg. š. (marinatui)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto; marinatui)
Kalendros: 2.00 arbat. š. (maltos; marinatui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių, kapotų; padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (labai smulkiai supjaustytas; padažui)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (žalieji, pašalintomis sėklomis ir labai smulkiai supjaustyti; padažui)
Citrinos sultys: 4.00 valg. š. (padažui)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite marinatą. Ant sausos keptuvės pakepinkite garstyčių sėklas, kol jos ims šokinėti. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, sėklas atvėsinkite ir lengvai pagrūskite.

2. Sumaišykite likusius marinato ingredientus su garstyčiomis. Sudėkite kiaulienos šonkaulius į nedidelį, negilų indą ir užpilkite marinatu, apvoliokite juo mėsą, kad visa pasidengtų. Tada indą uždenkite ir palikite marinuotis šaldytuve 1–2 val.

3. Kol šonkauliukai marinuojasi, pasiruoškite padažą. Į nedidelį elektrinio smulkintuvo indelį dėkite mėtas, svogūnus, citrinos sultis, čili pipirus, cukrų ir trinkite iki vienalytės masės, o tada įberkite pipirų ir druskos.

4. Marinuotus šonkauliukus išimkite iš indo, kuriame jie buvo, nuvarvinkite marinato perteklių ir dėkite ant augaliniu aliejumi pateptų kepsninės grotelių. Kepkite 15–20 min. dažnai vartydami, kol visiškai iškeps ir apskrus.

5. Patiekite su mėtų padažu ir šviežiomis salotomis, kitais mėgstamais priedais.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis