1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į šaltu vandeniu apšlakstytą skardą. Kepkite apie 30 min. iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje.
2. Susmulkinkite imbierą ir česnaką. Sojų padažą sumaišykite su medumi. Į masę įdėkite imbiero, česnako, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir prieskonių.
3. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos, šonkauliukus aptepkite medaus ir prieskonių mišiniu. Patiekalą patiekite su daržovių salotomis.
- Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite, sumeskite į dubenį ir įtrinkite marinatu, paruoštu sumaišius aliejų ir balzaminį actą su kapotais rozmarinais, smulkintais česnakais, kuminais, druska ir pipirais.
- Dubenį su šonkauliukais uždenkite ir marinuokite bent 2 val.
- Marinuotus šonkauliukus dėkite ant grotelių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
- Paruoškite padažą: obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, susmulkinkite ir suberkite į puodą su smulkintais svogūnais, spanguolėmis, apelsino žievelėmis ir sutarkuotu imbiero gabalėliu. Supilkite apelsino sultis ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 15 min., kol gausite tyrę. Tada suberkite cukrų, vyšnias, pagal skonį padažą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir išplakite elektriniu plakikliu.
1. Sudėkite šonkauliukus ant grotelių, įtvirtintų apie 10 cm nuo anglių, ir 7 min. kepkite vis pavartydami.
2. Sudėkite padažo ingredientus į puodą, pastatykite jį ant silpnos ugnies ir, kai užvirs, pavirkite dar apie minutę.
3. Nuimkite šonkauliukus nuo grotelių, sudėkite į plokščią lėkštę ir apliekite padažu. Paskui vėl išdėliokite mėsą ant grotelių ir apie 10 min. kepkite.
1. Šonkauliukus pavirkite 30 min. sūdytame, laurų lapeliais bei pipirais pagardintame vandenyje. Apibarstykite šonkauliukus prieskoniais ir dėkite į kepimo skardą.
2. Šalia sudėkite skustas bulves, apibarstytas druska bei smulkintomis petražolėmis. Bulves dar galite įpjauti ir į įpjovas įdėti po gabaliuką sviesto ir morkos, moliūgo ar cukinijos. Arba galite daržoves taip pat pasūdyti, pagardinti prieskoniais ir sudėti šalia bulvių.
3. Kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol šonkauliukai apskrus, o daržovės suminkštės.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite po vieną ir sumeskite į nedidelį puodą su trupučiu vandens, 2 šaukštais medaus ir anyžiumi, pavirkite apie 15 minučių, tada išgriebkite ir gerai nuvarvinkite.
2. „Wok“ keptuvėje sezamų aliejuje pakepinkite smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą, sumeskite nusausintus šonkauliukus ir maišydamos kepkite apie 45 sekundes ant didelės ugnies, kol mėsa dailiai apskrus.
3. Tada šonkauliukus išgriebkite, ugnį sumažinkite iki vidutinės, sukrėskite į keptuvę likusį medų ir ištirpinkite.
4. Kai medus paruduos, vėl sumeskite šonkauliukus, supilkite ryžių actą, sojų padažą, sukrėskite pomidorų padažą, suberkite smulkintus laiškinius česnakus ir ant mažos ugnies kaitinkite apie 15 minučių, kol padažas sutirštės.
5. Šonkauliukus tiekite išgriebusi iš padažo. Padažą supilkite atskirai į indelį.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
2. Skardą šiek tiek patepkite aliejumi ir dėkite druska bei maltais juodaisiais pipirais pabarstytas šonkaulių juostas. Kepkite apie pusvalandį, kol mėsa švelniai apskrus ir čirškės.
3. Kol mėsa kepa, į nedidelį dubenėlį dėkite medų, miso pastą bei garstyčias ir viską gerai išsukite iki vientisos konsistencijos.
4. Trumpam ištraukite iš orkaitės skardą su jau apkepusia mėsa ir konditeriniu teptuku ar mentele iš abiejų pusių aptepkite šonkaulių juostas pasigaminta medaus-garstyčių-miso mase. Negailėkite – sluoksnis turi būti rimtas.
5. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 10 min., kol šonkaulių viršus karamelizuosis, apskrus.
6. Patiekti galite rytietišku stiliumi arba ir visai tradiciškai. Pirmuoju atveju prie šonkaulių tiks virti ryžiai, o mėsą dar pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis, galite patiekti ir plonomis riekelėmis pjaustytų bei sojos padažu sulaistytų agurkų riekelių ir/ar apvirtų brokolių. Jei norite kažko tradiciškesnio, tiekite šonkauliukus su keptomis bulvytėmis ir mėgstamomis žalėsių salotomis. Beje, bulvytės gali kepti orkaitėje (atskiroje skardoje) tuo pat metu, kaip ir mėsa.
1. Iki 140 laipsnių įkaitinkite orkaitę.
2. Šonkauliukus iš abiejų pusių įtrinkite druska ir juodaisiais pipirais pagal skonį.
3. Sudėkite šonkauliukus į kepimo skardą, aklinai uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę.
4. Kepkite 3-4 valandas, kol mėsa lengvai skirsis nuo kaulų.
5. Kol mėsa kepa, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus iki minkštumo. Įdėkite kuminą ir išmaišykite. Įdėkite pomidorų tyrę, aštriuosius pipirus, cukrų ir actą. Išmaišykite, pasūdykite ir pakaitinkite kelias minutes maišydami ir atidėkite į šalį, kol kepa mėsa.
6. Iškeptus šonkauliukus gausiai iš visų pusių aptepkite pasigamintu padažu. Dėkite ant grotelių ir pašaukite į orkaitę aukščiausioje temperatūroje ir aukščiausioje pozicijoje.
7. Kepkite apie 3-4 minutes, kol padažas ant šonkauliukų pradės karamelizuotis.
Visai neseniai grįžau namo su puskilogramiu šviežių kiaulienos šonkaulių. Baimes bei dvejones palikau už durų ir pasileidusi 70-ųjų beats’us masažavau prieskonius į mėsą. Dar kartą rėmiausi paprastumu – pasirinkau vos keletą prieskonių, tokių, kurie mane pačią viliotų paragauti iš orkaitės ištraukto patiekalo, atsidariau indelį kaimiško medaus ir obuolių acto.
Buvo labai žavus laukimas, po kurio šonkauliukų neliko nė kvapo vos per kelioliką minučių. Nepamenu, kada paskutinįkart taip laižiausi pirštus.
1. Šonkauliukus ištrinkite prieskoniais (be druskos), aliejumi, actu ir 1 šaukštu medaus. Uždenkite ir palikite šaldytuve marinuotis pernakt arba keletui valandų.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Šonkauliukus dosniai pasūdykite, perkelkite ant kepimo skardos, uždenkite folija ir kepkite 40 minučių, apverčiant maždaug po 20-ies. Foliją nuimkite ir aptepkite mėsą 1-2 šaukštais medaus.
3. Kepkite atidengtą mėsą apie 15 minučių, kol pradės karamelizuotis, tuomet vėl aptepkite trupučiu medaus, apverskite ir pašaukite į orkaitę likusioms 15 minučių (arba kol mėsa nebesipriešina šakutei).
4. Jei nuėmus foliją šonkauliai ima per greitai svilti, uždenkite folija ir pabaikite kepti 20°C mažesnėje temperatūroje.
1. Kiaulienos šonkaulius pasūdykite, apšlakstykite 2-3 šaukštais aliejaus bei citrinos sultimis, apibarstykite susmulkintu rozmarinu ir palikite marinuotis apie 30 minučių.
2. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir kepkite šonkauliukus, kol šie iš abiejų pusių gražiai apskrus.
3. Perkėlę mėsą į lėkštę, toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite per pusę perpjautus obuolius ir kepkite apie 5 minutes. Tuomet vėl sudėkite šonkauliukus, taip pat vyšninius pomidorus, kalendrų sėklas bei pipirų mišinį, viską užpilkite daržovių sultiniu ir troškinkite apie 20 minučių.
4. Kol mėsa troškinasi, nuplaukite špinatus, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis, įberkite šiek tiek druskos ir viską lengvai išmaišykite.
5. Šonkauliukus patiekite su troškintais obuoliais bei špinatų salotomis.
1. Pirmiausia pagaminkite marinatą. Ant sausos keptuvės pakepinkite garstyčių sėklas, kol jos ims šokinėti. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, sėklas atvėsinkite ir lengvai pagrūskite.
2. Sumaišykite likusius marinato ingredientus su garstyčiomis. Sudėkite kiaulienos šonkaulius į nedidelį, negilų indą ir užpilkite marinatu, apvoliokite juo mėsą, kad visa pasidengtų. Tada indą uždenkite ir palikite marinuotis šaldytuve 1–2 val.
3. Kol šonkauliukai marinuojasi, pasiruoškite padažą. Į nedidelį elektrinio smulkintuvo indelį dėkite mėtas, svogūnus, citrinos sultis, čili pipirus, cukrų ir trinkite iki vienalytės masės, o tada įberkite pipirų ir druskos.
4. Marinuotus šonkauliukus išimkite iš indo, kuriame jie buvo, nuvarvinkite marinato perteklių ir dėkite ant augaliniu aliejumi pateptų kepsninės grotelių. Kepkite 15–20 min. dažnai vartydami, kol visiškai iškeps ir apskrus.
5. Patiekite su mėtų padažu ir šviežiomis salotomis, kitais mėgstamais priedais.