Dalis žmonių linkę pusryčius praleisti, teisindamiesi, kad neturi jiems laiko ar rytais nebūna itin alkani, tačiau dietologai ragina šios klaidos nedaryti – pusryčiai pakrauna energijos dienos darbams, subalansuotas maistas gali pagerinti nuotaiką, o gurgiantis pilvas dar nė vienam nepridėjo laimės, kurios, pripažinkime, lapkritį dažnas staiga imame stigti.
Yra apstu pusryčių variantų, pagaminamų netgi iš vakaro, tad jeigu ryte išties neturite nei laiko, nei jėgų suktis virtuvėje, juos galite ramiai pasiruošti vakare. Greiti, nebrangūs ir sotūs pusryčiai išties gali būti tas pirminis varikliukas, kuris užduos gerą toną visai likusiai dienai.
„Iš tiesų, atsakingai apsipirkinėdami ir sekdami vykdomas akcijas maisto produktų įsigyti visada galite žemesnėmis kainomis, tad mėgstamų pusryčių ingredientams galite išleisti ir vos kelis eurus, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. – Nepamirškite, kad „Iki“ parduotuvėse kiekvieną savaitę keičiasi akcijos ir pasiūlymai, o su „Iki“ lojalumo kortele mūsų parduotuvėse nuolat rasite įvairiausių prekių žemesnėmis kainomis, tad apsipirkti pigiau visada įmanoma ir tikrai nesudėtinga.“
Ji taip pat primena, kad prekybos tinklas „Iki“ visai neseniai pristatė naują pirkėjų pinigus taupančią iniciatyvą – „Kerpame kainas“, kurios metu reguliariai tikrins svarbiausių produktų kainas, o jei kitose parduotuvėse ras pigiau, kainą nedelsiant sumažins ir savo tinkle. Iš to išloš pirkėjai – lankydamiesi „Iki“ jie galės būti ramūs, kad analogiškų prekių kainos čia bus lygios arba mažesnės nei kitur.
Be to, mėgstantiems visur ieškoti maksimalios naudos ir sutaupyti, primename, kad „Iki“ vis dar vyksta gimtadienio žaidimas, kurio staigmena – net 31 „magiškas“ šaldytuvas pirkėjams su 3000 eurų vertės čekiais apsipirkimui „Iki“ parduotuvėse. Pirmieji 10 čekių ir šaldytuvų bus išdalyti lapkričio pradžioje, išrinkus laimingus spalį registruotus žaidimo bilietus. Dar 10 prizų iškeliaus pas pirkėjus gruodį, o likusieji 11 – sausį, tad apsipirkdami „Iki“ galite ne tik sutaupyti, bet ir laimėti išties puikių prizų.
Na, o dabar raitojamės rankoves, dėliojame ingredientus ant stalo ir ruošiame pusryčius, kurie, tikime, gali būti puikiu naujos dienos startu! Skanaus!
Ryžių ir obuolių apkepas
Ingredientai:
- Ryžiai: 1 st.
- Pienas: 1 st.
- Vanduo: 1 st.
- Kiaušiniai: 3 vnt.
- Sviestas: 80 g
- Cukrus: 3 valg. š.
- Obuoliai: 6 vnt.
- Razinos: 1 sauja
- Cinamonas: 0,5 arbat. š.
- Druska: žiupsnelis
Gaminame:
Į puodą supilkite stiklinę pieno ir stiklinę vandens, įberkite žiupsnį druskos, užvirkite ir suberkite ryžius. Virkite ant mažos ugnies apie 15 min. – turite gauti tirštą, tačiau dar birią ryžių košę.
Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Kiaušinius išplakite su likusiu pienu.
Kepimo indą ištepkite sviestu. Sudėkite pusę ryžių košės ir ją išlyginkite. Klokite obuolių skilteles, pabarstykite jas cukrumi ir cinamonu, o tada dėkite kitą pusę košės, išlyginkite.
Ryžių-obuolių sluoksniuotinį apipilkite kiaušinių-pieno plakiniu, ant viršaus padėliokite sviesto kubelių ir dėkite kepti.
Kepkite apie 30 min., kol viršus bus gražiai auksinis, krašteliai apskrudę. Galite valgyti iškart, galite, kai pravės. Jei kepate vakarienei, likučiai puikiai tiks pusryčiams, tik laikykite apkepą šaldytuve.
Bananiniai blynai iš 3 ingredientų
Ingredientai:
- Bananai: 2 vnt. gerai prinokę
- Kiaušiniai: 4 vnt.
- Miltai: 2 valg. š.
Gaminame:
Erdviame dubenyje šakute kruopščiai, iki tyrės sutrinkite bananus.
Į bananų tyrę muškite kiaušinius, paplakite, kol susimaišys, tada berkite miltus ir vėl išmaišykite, kad neliktų sausų.
Keptuvėje vidutinėje kaitroje įkaitinkite aliejų, o tada pilkite po šaukštą pagamintos tešlos, po minutės kitos apverskite ir taip iškepkite visus blynelius (geriausia formuoti nedidelius blynelius, nes būtent tokius bus lengviau apversti).
Pastaba: jei mėgstate saldesnius blynelius, galite įpilti į tešlą šaukštelį agavų ar klevų sirupo. O jei norite kiek ryškesnio skonio, įberkite žiupsnį druskos.
Kiaušinienės keksiukai
Ingredientai:
- Kiaušiniai: 5 vnt.
- Miltai: 1 valg. š.
- Pienas: 200 ml
- Sūris: 60 g mėgstamo
- Pomidorai: 6 vnt.
- Svogūnų laiškai: 1 sauja
- Špinatai: 2 saujos
- Žiupsnelis druskos, pipirų.
Gaminame:
Kiaušinius išplakite su pienu, tarkuotu sūriu, miltais bei prieskoniais. Suberkite į kiaušinių plakinį smulkintus žalumynus – špinatus ir svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite ir supilstykite į keksiukų formeles.
Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidoriukus, o jei norite – ir baltos duonos kubelius. Kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–25 min.