„Burgeris yra unikalus patiekalas – jame gali derėti tai, kas ne visada atrodo suderinama. Todėl svarbu eksperimentuoti. Pati esu bandžiusi šimtus burgerių receptų, bet labiausiai mėgstu sultingos vištienos, čederio sūrio, špinatų, pomidorų ir gvakamolės derinį”, – pasakoja K. Pišniukaitė.
Pasak jos, yra keli svarbiausi momentai, gaminant šį burgerį.
1. Mėsa. Pasirinkite tik sveiką ir šviežią vištieną. K. Pišniukaitė sako, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip buvo auginta perkama vištiena: „Visada renkuosi vištieną be antibiotikų ir augintą laisvai. Šiandien parduotuvių lentynose yra tik viena tokia vištiena – „Kekavos” šviežios vištienos produktai dabar yra vieninteliai, kurie yra auginti be antibiotikų”.
Maisto tinklaraštininkė taip pat rekomenduoja net ir tais atvejais, kai reikia ne filė, o mėso faršo, rinktis filė ir patiems ją sumalti: „Darbo truputėlį daugiau, tačiau būsite tikri, ką valgote”, – sako Kristina.
2. Špinatai. Žoliniai ingredientai, tokie kaip špinatai, visada yra skaniausi, sultingiausi ir sveikiausi, kai auginti pačių. Špinatų galima užsiauginti ir namuose ant palangės – ir maloniau nuskynus valgyti, ir sveikiau. Taip pat verta pirkti ir ūkininkų turgeliuose.
3. Gvakamolė. Kartais pagaminti gerą gvakamolę Lietuvoje būna iššūkiu. Svarbu rasti pakankamai prinokusius, bet ne pernokusius avokadus. Tai lengviausia padaryti pagal vietos, kurioje buvo stiebelis, spalvą: žalia išduoda, kad vaisius dar neprinokęs, ruda – kad pernokęs, o pasirinkę avokadą su šviesiai salotinės spalvos atspalviais galite būti ramūs, kad avokadas pakankamai prinokęs. Be to, patikrinti, ar avokadas pakankamai prinokęs, galite ir švelniai jį paspausdami – vaisius turi lengvai įsispausti, t. y. būti minkštas, bet ne per daug. Žinoma, galima pirkti ir ne visai prinokusį ir jį sunokinti namuose. Norėdami pagreitinti nokimo procesą įdėkite avokadą į popierinį maišelį kartu su bananais.
Tinklaraščio „Ant medinės lentelės” autorė siūlo patiems išbandyti vištienos burgerį su gvakamole!
4 porcijoms reikės:
- 4 bandelių
- 2 vištienos filė „Kekava”
- Druskos, pipirų, maltos paprikos
- 1 a.š. grūdėtųjų garstyčių
- 4 lapelių čederio sūrio
- Saujos šviežių špinatų
- 1 pomidoro
- 1 prinokusio minkšto avokado
- pusės laimo
- 1 česnako skiltelės
- saujelės šviežios kalendros
Gaminame:
- Ruošiame mėsą: sumalame vištienos filė, maltą vištieną sumaišome su druska, pipirais, malta paprika, saujele smulkintos kalendros, grūdėtosiomis garstyčiomis.
- Ruošiame gvakamolę: nulupame avokadą ir sutraiškome šakute, sumaišome su puse kubeliais smulkinto pomidoro, spaustu česnaku, laimo sultimis, šviežiomis kalendromis, druska ir pipirais. Kas mėgsta aštriau – galima įdėti čili pipiro.
- Iš mėsos formuojame kotletukus. Kepame pagal galimybes – idealiausia, žinoma, ant griliaus, jei ne – ant keptuvės po kelias minutes iš abiejų pusių.
- Kol mėsa kepa orkaitėje kelias minutes pašildome bandeles.
- Sluoksniuojame mėsainį: ant bandelės dedame vištieną, sūrį, špinatų lapus, pomidorų griežinėlius, gerą šaukštą gvakamolės ir bandelės viršų.