Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Trys receptai su tunu

Tunas – viena iš labiausiai mėgstamų ir vertinamų žuvų pasaulyje, ji paplitusi Indijos, Ramiajame bei Atlanto vandenynuose. Ieškodami maisto tunų būriai nukeliauja labai toli.
Tunas
Tunas / 123rf.com nuotr.

Nuolat judėdamas dideliu greičiu, tunas užsiaugina pavydėtinus raumenis, tad tuno mėsa, turėdama unikalią struktūrą, yra laikoma ypatinga mėsa, ją labai vertina gurmanai. Spalvą mėsai suteikia unikali tuno kraujotakos sistema, kuri skiriasi nuo kitų žuvų kraujotakos sistemos.

Partnerio nuotr./Palink pataria

  • Tune gausu baltymų, mažai riebalų ir kalorijų.
  • Jame yra gausu Omega 3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį.
  • Konservuose – albakorai. Kai tunai pradėjo sparčiai nykti, buvo sugalvota, kuo juos pakeisti. Taip skardinėse, su užrašu “tunas” atsirado vadinamoji jūros vištiena, kuri gaminama iš smulkių tunų šeimos žuvų – albakorų. Jų populiacija gana didelė, taigi ir kaina gerokai mažesnė nei tuno. Tačiau albakorai taip pat vertingos žuvys, jose, kaip ir kitų rūšių žuvyse, gausu omega-3 riebalų rūgščių.
  • Ant pakuotės etiketės turi būti nurodytas riebalų procentas. Kuo jis didesnis, tuo didesnę dalį sudaro jaunų tunų mėsa, tuo konservai vertingesni.

Pyragas su tunu ir obuoliais

Mariaus Žičiaus nuotr./Pyragas su tunu ir obuoliais
Mariaus Žičiaus nuotr./Pyragas su tunu ir obuoliais

Ingredientai

  • Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla 500 g
  • Tunas 2 vnt. savo sultyse konservuotas tunas (apie 400 g)
  • Džiūvėsiai 2 valg. š.
  • Obuoliai 4 vnt. 3-4
  • Kiaušiniai 3 vnt.
  • Sūris 100 g tarkuotas švelnus fermentinis
  • Grietinėlė 50 ml
  • Žuvies prieskoniai 1 arbat. š. citrininiai
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Prieskoniniai žalumynai 1 arbat. š. krapai, petražolės

Kaip gaminti

  1. Tešlą atšildykite ir šiek tiek pakočioję išklokite kepimo formą aukštesniais kraštais – pasistenkite uždengti ir kraštus. Tuną gerai nusunkite. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
  2. Suplakite kiaušinius, grietinėlę, prieskonius, druską ir smulkintus žalumynus.
  3. Tešlą pabarstykite džiūvėsėliais, sudėkite obuolių skilteles, tuną ir užpilkite kiaušinio plakiniu. Ant viršaus užberkite tarkuoto fermentinio sūrio.
  4. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, paskui karštį sumažinkite iki 170 laipsnių ir kepkite dar 20–25 minutes, kol gražiai parus.

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Šventiniai tuno kepsniai

Mariaus Žičiaus nuotr./Šventiniai tuno kepsniai
Mariaus Žičiaus nuotr./Šventiniai tuno kepsniai

Ingredientai

  • Tunas 1000 g
  • Vynas 1 st. 0,5 sauso raudono
  • Aliejus 3 valg. š.
  • Sviestas 50 g
  • Česnakai 3 skiltelės
  • Petražolės 1 sauja susmulkintų lapelių
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti

Kaip gaminti

  1. Visą tuno gabalą įtrinkite druska, pipirais, susmulkintais česnakais, užpilkite vynu ir 24 val. laikyti šaldytuve. Išimkite iš marinato, supjaustykite porcijomis ir iškepkite aliejuje (kepti po 5 min. kiekvieną pusę).
  2. Paruoškite padažą: likusį marinatą virkite, kol pusė kiekio išgaruos, nukelkite nuo ugnies ir maišydami sudėkite sviestą. Pasūdykite, įberkite pipirų.
  3. Padažu užpiltus tuno kepsnius apibarstykite petražolėmis ir patiekite su ryžiais ir troškintomis daržovėmis.

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Tunu ir sūriu įdaryti krepšeliai

Shutterstock nuotr./Tunu ir sūriu įdaryti krepšeliai
Shutterstock nuotr./Tunu ir sūriu įdaryti krepšeliai

Ingredientai

  • Sviestas 130 g Tešlai (82% riebumo)
  • Miltai 260 g Tešlai
  • Vanduo 2 valg. š. Tešlai
  • Druska 1 arbat. š. Tešlai ir įdarui; žiupsnelis
  • Tunas 1 vnt. Įdarui; indelis (185 g) konservuotų
  • Citrinos 1 vnt. Įdarui; 2 šaukštai citrinų sulčių
  • Kiaušiniai 2 vnt. Įdarui; tryniai
  • Jogurtas 100 g Įdarui; natūralaus
  • Fetos sūris 250 g Įdarui
  • Pomidorai 250 g Įdarui; vyšninių
  • Alyvuogės 100 g Įdarui; juodųjų be kauliukų
  • Alyvuogių aliejus 2 valg. š. Įdarui
  • Prieskoniniai žalumynai 30 g Įdarui
  • Juodieji pipirai 1 arbat. š. Įdarui; maltų

Kaip gaminti

  1. Paruoškite tešlą: sviestą (kuo šaltesnis, tuo geriau) ant didelės pjaustymo lentos sutarkuokite burokine tarka, po truputį berkite miltus, sumaišytus su druska, ir ilgu peiliu kapokite, kol neliks sausų miltų. Paskui apšlakstykite vandeniu (jis, kaip ir sviestas, turi būti labai šaltas) ir rankomis suminkykite tešlą. Ją kuo ploniau iškočiokite ir išklokite krepšelių formeles. Kol bus ruošiamas įdaras, išklotas formeles laikykite šaldytuve.
  2. Paruoškite įdarą: tuną nusunkite, supilkite citrinų sultis ir sutrinkite šakute. Jei žuvis neužtektinai sūri, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Į tuno masę įmaišykite kiaušinių trynius, jogurtą, susmulkintus prieskoninius žalumynus.
  4. Į atšalusius tešlos krepšelius įberkite po šaukštą sūrio kubelių, įdėkite po šaukštą tunų masės, ant viršaus uždėkite po porą alyvuogių, pomidorų puselių. Apšlakstykite aliejumi ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite 25–30 min. Paskui orkaitę išjunkite, o kepinukų dar kelias minutes neišimkite – tegul pravėsta orkaitėje.

Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos