Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turite išbandyti: 7 alternatyvos, kurios sumuštiniuose gali pakeisti duoną

Duona – šviesi ir tamsi – puikus kasdienis produktas. Dažnai valgome ją ryte, tepame sumuštinius. Tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių žmonės daro jos valgymo pertrauką ar visai atsisako. Kuo pakeisti duoną, jei norime pasiruošti šį tą panašaus į sumuštinį?
Tortilijos
Tortilijos / Vida Press nuotr.

1. Ryžių trapučiai

Tai puikiai daugeliui pažįstamas užkandis, neturintis itin ryškaus skonio, tad galintis tapti puikia „tuščia drobe“ įdomiam sumuštiniui. Paprastai ryžių trapučiai yra sausi, tad ant jų geriausia tepti drėgmės turinčius užtepus – kreminį sūrį, trintą avokadą, humusą, o ant viršaus dar ir pakankamai vandeningų kitų priedų (pomidoriukų, kriaušių ir pan.). Ryžių trapučiai neturi glitimo, turi mažai kalorijų, jei renkatės vartoti mažiau druskos, rinkitės nesūdytus.

Vida Press nuotr./Ryžių trapučiai su užtepu
Vida Press nuotr./Ryžių trapučiai su užtepu

2. Kukurūzų tortilijos

Jei norite paįvairinti pusryčius ar užkandžių dėžutę, duoną kartais galite keisti tortilijomis. Tiesiog itin trumpai, kol pašils, pašildykite jas ant sausos keptuvės, o tada dėkite ar vyniokite tai, kas patinka. Tortilijos yra kiek drėgnesnės, nei trapučiai, tačiau joms vis tiek reikalingas koks nors padažas ar užtepas, kuris įdarą paverstų drėgnesniu. Tarkime, į tortilijas galima sukti vakarykščio kepsnio likučius su daržovėmis ir padažu.

Vida Press nuotr./Tortilijos
Vida Press nuotr./Tortilijos

3. Šviežios ar keptos paprikos

Paprikos – standžios daržovės, savo formą neblogai išlaikančios net iškeptos (ne perkeptos). Labai geras yra paprikų ir įvairių sūrių, ypač ryškesnio skonio derinys. Paprikų ketvirčiais, lyg šaukštais galima kabinti iš dubenėlio įvairių užtepų ar drąsiai imti jas į ranką apkrovus mėgstamais priedais.

Vida Press nuotr./Keptos paprikos su feta
Vida Press nuotr./Keptos paprikos su feta

4. Žiedinių kopūstų paplotis

Galbūt kada esate ragavę veganiškos picos, kurios pagrindu tampa itin susmulkinti, o tada į paplotį sulipinti ir tada iškepti žiediniai kopūstai? Tokį paplotį ar paplotėlių galima iškepti iš vakaro, o tada dėti ant jo tai, ką sugalvosite. Skonis savitas, tekstūra taip pat, tačiau tai gera proga suvalgyti daugiau daržovių, neapsunkti nuo pat ryto.

Vida Press nuotr./Žiedinių kopūstų paplotis
Vida Press nuotr./Žiedinių kopūstų paplotis

5. Portobelo grybai

Ko gero, esate atkreipę dėmesį į rudos spalvos nemažus grybus, vadinamus portobelo? Pasirodo, švelniai keptuvėje pakeptos jų kepurės irgi gali būti gera ir nekasdiene alternatyva duonos riekėms. Apkeptą savito skonio grybo kepurę galite apibarstyti sūriu, paskaninti daržovėmis ir ragauti.

Vida Press nuotr./Portobelo grybai
Vida Press nuotr./Portobelo grybai

6. Standūs salotų lapai

Jei tik šaldytuve turite sviestinių, romaninių, „Iceberg“ ar kitų standesnių didžialapių salotų gūžę, nedvejokite ir panaudokite šiuos lapus skaniems ryto suktinukams. Lapai traškūs ir nestokojantys drėgmės, tad teliks į juos susukti kumpio, vištienos, įdėti kelias juosteles agurko, paprikų juostelių ir turėsite tikrą skanėstą.

Vida Press nuotr./Salotų suktinukai
Vida Press nuotr./Salotų suktinukai

7. Jūržolių lapai nori

Šie lapai tai niekas kitas, kaip umami skonio lakštai, kurie naudojami gaminant sušius. Kas sakė, kad namuose jų negalima panaudoti suktinukams? Į nori galite įsukti kelis gabaliukus tofu, agurko, avokado, užlašinti mėgstamo padažo ar net lengvi majonezo, eksperimentuokite ir rasite sau skaniausią variantą.

Vida Press nuotr./Suktinukas jūržolių lape nori
Vida Press nuotr./Suktinukas jūržolių lape nori

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?