Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Tyrimas: ant lietuvių stalo karaliauja sriubos iš burokėlių. 8 receptai

Lietuviai sriubą valgo labai dažnai, o mūsų stalo karaliaus titulą turėtume suteikti tradiciniams barščiams. Taip trumpai galima apibūdinti tyrimo rezultatus, kurie gauti apklausus Kauno gyventojus.
Barščiai su rūkyta šonine
Barščiai su rūkyta šonine / Fotolia nuotr.

Ar mes mėgstame valgyti sriubą? Ar dažnai tą darome ir kodėl? Ar sriubos valgymo įpročiai priklauso nuo metų laikų? Tokius ir kitus klausimus siekė atsakyti tyrėjai iš Kauno kolegijos, kurioje realizuojamos maisto studijos.  Surengtoje apklausoje dalyvavo 296 įvairaus  amžiaus Kauno miesto gyventojai ar jo svečiai.

Apklausos rezultatai parodė – esame šventai įsitikinę, kad sriubą valgyti – labai sveika. Taip mano  beveik 88 proc. tyrime dalyvavusių gyventojų. Maždaug 7 proc. sriubos užsrebia todėl, kad to primygtinai prašo artimieji. Tik 3 proc. respondentų prieštarauja ir mano, kad sriuba – menkos mitybinės vertės patiekalas.

Kas trečią – nuo 14 iki 81 metų amžiaus –  valgytoją graužia sąžinė, kad sriubą valgo rečiau negu reikėtų.

Kas trečią – nuo 14 iki 81 metų amžiaus –  valgytoją graužia sąžinė, kad sriubą valgo rečiau negu reikėtų. Vis dėlto  dažnas valgytojas be sriubos nepratempia nė savaitės.

Maždaug 38 proc. sriubos suvalgo 1–2 kartus per savaitę, dar tiek pat sriuba alkį malšina 4–5 kartus per savaitę ar net dažniau. Sriubos nevalgančių skaičius labai nedidelis – tik 6 proc. valgytojų sakosi sriubą valgantys kartą per mėnesį ar rečiau.

Pasak tyrėjų, nuomonė, kad sriubą dažniau renkasi senjorai, yra teisinga, tačiau tik iš dalies. Pasirodo, sriubos mėgėjų ar jos nekentėjų gretoms įtakos amžius nedaro: šio patiekalo sveikumu neabejoja ir ją valgo panašus procentas apklaustųjų ir tarp jaunimo (17–25 metų), ir tarp vyresnio amžiaus gyventojų (50 metų ir daugiau). Tų, kurie sriubos nevalgo ir nevertina, pasiskirstymas  tarp amžiaus grupių irgi panašus.

Vis dėlto amžius įtaką daro ne sriubos pamėgimui, tačiau jos valgymo dažnumui. Mažiausiai 4 kartus per savaitę sriubą valgo net 65 proc. gyventojų, kurių amžius – 50 metų ir vyresni. Tačiau tokiu pačiu dažnumu sriuba maitinasi tik  tik 23 proc.  jaunų žmonių (17–25 metų amžiaus). Pasak tyrėjų, susidaro paradoksas – jaunimas mano, kad sriubą valgyti sveika, tačiau realiai dėl tam tikrų aplinkybių ją valgo retai.

Apklausa parodė įdomų faktą: pasirodo, suvalgomos sriubos kiekis nėra susijęs su sezonu. Nesvarbu, ar vasara, ar žiema, tačiau 60 proc. apklausos dalyvių ją valgo panašiu dažnumu. Likusieji sakosi dažniau sriubą valgantys vasarą ar žiemą, kai atšąla oras ir norisi sušilti.

Populiariausių sriubų eilėje, kurias įprasta valgyti Lietuvoje, apklaustieji pirmenybę teikia sriuboms iš burokėlių. Tyrimas rodo, dieviname tradicinius barščius su priedais ar be jų. Mėgiamiausios sriubos vardą jiems suteikia 20 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų. Antroji vieta atitenka šaltibarščiams (17 proc.), o trečioji – tirštai čili sriubai (16 proc.).  

Labai apylygiai lietuviai vertina grybų, raugintų kopūstų, agurkinę sriubą ar vištienos sultinį (5–8 proc.). Visai nedidelė dalis gyventojų kaip mėgstamiausią sriubą įvardintų žuvienę (3 proc.). Tik pavieniai respondentai paminėjo kitų rūšių sriubas – moliūgų, pupelių, rūgštynių, o vienas jų sriubos patiekalu įvardijo pienu užpiltus dribsnius.

Mažiausiai 4 kartus per savaitę sriubą valgo net 65 proc. gyventojų, kurių amžius – 50 metų ir vyresni.

Apklaustieji vienareikšmiai pirmenybę teikia namuose pagamintai sriubai – tą patvirtino 92 proc. apklausoje dalyvavusių valgytojų. Ne namuose gaminta sriuba dažniau skanesnė vyrams. Iš 8 proc. apklaustųjų, kurie vis dėlto labiau mėgsta viešojo maitinimo įstaigose išvirtą sriubą, didžiąją daugumą sudarė vyrai. 

Apklausos duomenimis, ruošdami valgį namuose dažniausiai renkamės virti daržovių, kruopų sriubas (beveik 38 proc.), dažnai jas gaminame pertrintas (16 proc.).  Įdomu tai, kad retas valgytojas renkasi pieniškas sriubas (tik 6 proc.) arba pagamintas iš vaisių (tik 3 proc.).

Pasak tyrimą atlikusios komandos, atliktas tyrimas tik dar kartą patvirtino, jog sriuba yra tvirtai įleidusi šaknis į lietuvišką mitybos elgseną. 

Štai burokėlių sriubų receptai:

Burokėlių sriuba su kukuliais ir džiovintais grybais
Receptas: Burokėlių sriuba su kukuliais ir džiovintais grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 77
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt. (3 - 4 nedideli)
Svogūnai: 2.00 vnt. (0,5 - kukuliams)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Grybai: 200.00 g (sauja, džiovintų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Bulvės: 3.00 vnt. (3 - 4)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (3 - 4 aštraus)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - sriubai ir kukuliams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (sriubai ir kukuliams)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Barščių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 jautienos - kukuliams)
Mėsos prieskoniai: (kukuliams) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į faršą įtarkuokite pusę svogūno, suberkite mėsos prieskonius, pipirus, druską ir gerai išmaišykite. Dideliame puode užvirkite 2–2,5 l vandens ir sumeskite šlapiomis rankomis suformuotus kukulius.

2. Burokėlius, morkas ir bulves supjaustykite šiaudeliais ar kubeliais ir sumeskite į verdančią sriubą. Džiovintus grybus išmirkykite ir apvirkite, kol suminkštės.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, grybus ir maišydami apkepkite. Keptus svogūnus su grybais sudėkite į verdančią sriubą, paskaninkite barščių prieskoniais, pipirais, druska, sudėkite pomidorų padažą, laurų lapelius ir virkite ant nedidelės ugnies 40–45 minutes. Tiekdami paskaninkite grietine ir pabarstykite smulkintais žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

Suskleisti
Ukrainietiški barščiai
Receptas: Ukrainietiški barščiai
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 124
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (su kaulu)
Burokėliai: 5.00 vnt. (nedideli)
Kopūstai: 700.00 g (šviežių)
Pomidorų padažas: 100.00 g
Bulvės: 5.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis ir pagal skonį kapotų petražolių)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 5.00 skiltelės
Actas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Grietinė: 5.00 valg. š.
Pipirai: 4.00 vnt. (po keletą juodųjų ir kvapiųjų pipirų grūdelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kiauliena: 30.00 g (rūkytų lašinukų)
Kaip gaminti

1. Mėsą nuplaukite, sumeskite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, užvirkite, nugriebkite putas, sumažinkite ugnį ir virkite apie 2–2,5 val. Likus 30–40 min. iki virimo pabaigos, sultinį pasūdykite, sumeskite laurų lapelius, suberkite pipirų grūdelius ir kapotą petražolės šaknį. Kai išvirs, mėsą išgriebkite, o sultinį perkoškite.

2. Visas daržoves nulupkite, nuplaukite. Burokėlius, morkas, papriką, kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, bulves – kubeliais, svogūnus ir česnakus sukapokite.

3. Vienoje keptuvėje šaukšte sviesto troškinkite burokėlius su actu, cukrumi ir pomidorų pasta, kitoje – aliejuje pakepinkite morkas, papriką, svogūnus.

4. Į perkoštą sultinį pirmiausia suberkite bulves, užvirinkite, tada sukrėskite kopūstus ir ant mažos ugnies virkite apie 15 min. Sudėkite visas kepintas daržoves, supilkite šaukšte sviesto pakepintus ir sultiniu praskiestus miltus ir neatidengusios puodo ant mažos ugnies virkite dar apie 15 min. Galiausiai suberkite su česnakais sumaišytus kapotus lašinukus, petražoles, pasūdykite.

5. Sriubą apie 45 min. palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai. Tiekite su grietine.

Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!

Suskleisti
Trinta burokėlių sriuba su sūriu ir migdolais
Receptas: Trinta burokėlių sriuba su sūriu ir migdolais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 30
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (aštrus)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys pagal skonį)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 100.00 g (pagal skonį)
Migdolai: 1.00 valg. š. (migdolų drožlės arba skaldyti migdolai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į verdantį sultinį. Virkite, kol suminkštės. Supjaustykite slyvas, svogūną ir česnako skilteles.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite smulkintą svogūną bei česnaką. Juos suverskite į verdančius burokėlius, sudėkite pomidorų padažą, pjaustytas slyvas, paskaninkite druska, pipirais, citrinų sultimis ir dar virkite kelias minutes, kol suminkštės slyvos.

3. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite, sutrinkite ir vėl užvirkite. Tiekdami į lėkštes įtrupinkite sūrio ir pabarstykite migdolais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pikantiški barščiai su džiovintomis slyvomis
Receptas: Pikantiški barščiai su džiovintomis slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
2.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (sriubai reikės trečdalio baltagūžio kopūsto)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio žiedinio kopūsto)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Slyvos: 6.00 vnt. (džiovintos)
Citrinos: 1.00 vnt. (sriubai reikės šaukšto citrinos sulčių)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Petražolės: 3.00 vnt. (dėkite pagal skonį)
Druska: 2.00 arbat. š. (berkite pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (berkite pagal skonį)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti

1. Kopūstą supjaustykite šiaudeliais, žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais ir kiek patrumpinkite kotelius.

2. Į puodą supilkite sultinį, suberkite pipirus ir laurų lapelius, sumeskite smulkintus kopūstus ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., tada sumeskite žiedinį kopūstą ir dar 10 min. pavirkite.

3.Svogūną, morką ir burokėlius nulupkite. Svogūną sukapokite, burokėlius ir morką sutarkuokite.

4.Šaukšte aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus. Kai šie dailiai apskrus, sumeskite morkas, tada burokėlius ir nuluptus bei smulkintus pomidorus. Daržovių mišinį pasūdykite, supilkite citrinų sultis ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 5 min., tada sukrėskite į puodą, užvirkite, sumeskite kapotus česnakus, petražoles, smulkintas džiovintas slyvas, dar kelias minutes pakaitinkite, uždenkite puodą dangčiu ir apie 20 min. palaikykite.

Suskleisti
Barščiai su kukuliais
Receptas: Barščiai su kukuliais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 71
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 200.00 g (maltos)
Burokėliai: 6.00 vnt. (maži)
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kmynai: 1.00 valg. š.
Sultys: 125.00 ml (nesaldintų obuolių)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (natūralaus su bazilikais)
Grybai: 5.00 vnt. (keli šaldyti arba džiovinti baravykai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, neluptus dėkite į karščiui atsparią formą ir kepkite apie 40 min. ant vidutinės ugnies. Tada nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, užpilkite obuolių sultimis ir bent valandai palikite, kad pasimarinuotų.

2. Į faršą įmaišykite dalį kapoto svogūno, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir formuokite mažyčius kukulaičius.

3. Juos sumeskite į verdantį sultinį, kiek pavirkite, nugraibykite putas, sudėkite smulkintus grybus, bulves, morkas, likusį svogūną, suberkite kmynus ir virkite apie 15 min. Tada su visomis sultimis supilkite burokėlių ketvirčius, sukrėskite pomidorų padažą, dar kiek pavirkite.

4. Sriubą tiekite pagardinusios grietine.

Suskleisti
Barščiai su rūkyta šonine
Receptas: Barščiai su rūkyta šonine
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 60
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 300.00 g (su kaulu ir 100 g rūkytos šoninės)
Burokėliai: 5.00 vnt. (ir stiklinė burokėlių sunkos)
Pupelės: 1.00 st.
Morkos: 2.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt. (antaniniai)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Bulvės: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį kvapiųjų pipirų žirnelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį druskos)
Kaip gaminti

1. Pupeles iš vakaro užmerkite, tada išvirkite.

2. Burokėlius nuplaukite, nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve ir troškinkite su pomidorų tyre bei burokėlių sunka.

3. Svogūnus pakepinkite svieste su morkomis ir petražolės šaknimi, iki suminkštės.

4. Iš kiaulienos išvirkite sultinį. Į jį sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, sumeskite laurų lapelius bei pipirų žirnelius ir apie 10 min. pavirkite. Tada sukrėskite troškintus burokėlius, kiek pavirusios – svogūnų, morkų bei petražolės šaknies troškinį, galiausiai – virtas pupeles ir dar 7 min. pavirkite.

5. Sudėkite kubeliais pjaustytus obuolius, kepintą smulkintą šoninę.

6. Tiekdamos į lėkštę įdėkite mažais gabalėliais pjaustytos kiaulienos, berkite žalumynų.

 

Suskleisti
Barščiai su pupelėmis
Receptas: Barščiai su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 kg (virtų)
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (galvučių)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Pupelės: 500.00 g (virtų)
Aliejus: 200.00 ml
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 l (pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirneliais)
Actas: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas.
  2. Burokėlius stambiai sutarkuokite ar supjaustykite juostelėmis ir taip pat sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų sultis, įmeskite laurų lapelius, pipirus, suberkite druską, cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie dešimt minučių.
  3. Suberkite pupeles, įpilkite acto, sudėkite grūstus česnakus ir dar virkite penkias–dešimt minučių. Gautą tyrę atšaldykite, vėl užvirkite, dar karštą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Šiuos konservus galite vartoti sriuboms virti arba kaip garnyrą.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Burokėlių sriuba su graikiniais riešutais
Receptas: Burokėlių sriuba su graikiniais riešutais
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 500.00 g
Burokėliai: 600.00 g
Mėsos sultinys: 2.00 l
Porai: 1.00 vnt.
Bulvės: 3.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (kininis)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Vyšnios: 150.00 g (džiovintos)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (smulkinta kalendra arba petražolės)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Mėsą dėkite į puodą. Supilkite sultinį, įmeskite laurų lapelį ir užvirkite. Nugriebkite putas, puodą uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie valandą.

2.Burokėlius nulupkite, perpjaukite per pusę, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 30 minučių. Porą supjaustykite žiedais, bulves, salierų stiebus – nedideliais gabalėliais, kininį kopūstą – juostelėmis ir iki mėsos virimo pabaigos likus pusvalandžiui sudėkite į puodą.

3.Burokėlius supjaustykite storais šiaudeliais, sudėkite į puodą. Suberkite džiovintas vyšnias, graikinius riešutus, supilkite raudonojo vyno actą ir virkite dar apie 10 minučių.

4.Mėsą išimkite, supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais, sudėkite atgal į sriubą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

5.Sriubą tiekite pabarstytą smulkintomis kalendromis arba petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos