Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

,,Ukmergietiški‘‘ koldūnai, apie kuriuos gandas sklinda toli

Matyt nėra nei vieno ukmergiškio, kuris nebūtų ragavęs šio krašto koldūnų. Būtent juos gamina Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo darbuotojos, kasdien raitančios begales įvairiaspalvių.
Ukmergės spalvoti koldūnai
Ukmergės spalvoti koldūnai / Asmeninio arch. nuotr.
Temos: 2 Receptai Koldūnai

Koldūnai išpopuliarėjo bene prieš 60 metų, kuomet juos ir pradėjo gaminti „Vilkmergės“ restorane esančiame ceche.

Anot restorano vedėjos Rimutės Seniūnienės, iki dabar koldūnai šiame krašte labai paklausūs, tad per savaitę pagaminama apie 100 kg tradicinių ar įvairiaspalvių. Didžioji dalis kibirėliuose iškeliauja į parduotuves, o likusieji – į restoraną.

R. Seniūnienė sako, kad įdarai mėgstamiausi tradiciniai, su kiauliena, tad tokius ir gamina, per daug neeksperimentuoja. O kaip gi žymiuosius koldūnus pasiruošti namuose, Rimutė dalinasi receptu.

Tešlai reikės:

  • 3 vnt. kiaušinių
  • 45 g aliejaus
  • 20 g cukraus
  • 15 g druskos
  • 500 g miltų
  • 200-300 ml vandens

Įdarui reikės:

  • 450 g maltos kiaulienos (mentė ir lašinukai)
  • 20 g sviesto
  • 180 g svogūnų
  • Druskos
  • Pipirų

Kaip gaminti:

Persijotus aukščiausios rūšies miltus pilame į dubenį, beriame druską, cukrų, dedame kiaušinius, pilame virintą atvėsusį vandenį, bei aliejų. Viską gerai išminkome, kad gautųsi vientisa masė. Tešlą paliekame bręsti dubenį uždengus rankšluosčiu.

Tuomet pasiruošiame įdarą. Kiaulienos mentę su lašinukais nuplauname ir sumalame. Svogūnus nuvalome, supjaustome nedideliais klubeliais ir pakepiname su sviestu. Į maltą mėsą dedame pakepintus svogūnus, druską, pipirus, viską gerai išmaišome.

Tešlą kočiojame 1,5–2 mm storio lakštais vis pabarstant ant stalo miltų. Su apvalia formele formuojame skritulius, į kurių vidų dedame koldūnų įdarą. Skrituliuką perlenkiame per pusę, pirštais apspaudome kraštelius ir perlenkus juos sujungiame, kad gautumėm išgaubtą koldūno formą.

Į verdantį pasūdytą vandenį dedame paruoštus koldūnus ir verdame apie 10 min. Išvirę koldūnai išgriebiami kiaurasamčiu ir patiekiami pagardinus spirgučių padažu bei greitine.

Anot R. Seniūnienės, norint koldūnus pasigaminti spalvotus, galima įdėti morkų, burokėlių ar špinatų miltų. Kuo daugiau daržovių miltų tuo intensyvesnė spalva.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas