Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainietė kulinarinių knygų autorė paramą gimtinei renka subūrusi maisto bendruomenę

Po visą pasaulį pasklidusi ukrainiečių diaspora pastarąsias savaites su siaubu stebi situaciją Rusijos pradėto karo niokojamoje gimtinėje. Begalinis ryžtas padėti, kuo tik įmanoma, o kartais – staiga užplūstanti bejėgystė – tą išgyvena daugelis. Olia Hercules, Londone įsikūrusi ukrainietė kulinarinių knygų autorė bei tikra savo šalies virtuvės ambasadorė inicijavo projektą #cookforukraine, kuriuo siekiama rinkti paramą Ukrainai.
Olia Hercules
Olia Hercules / Vida Press nuotr.

Tie, kas domisi kulinarija, šią moterį socialiniuose tinkluose galėjo sekti jau anksčiau, be to, angliškai išleistos dvi jos kulinarinės knygos, sulaukosios pripažinimo ir sėkmės. Pirmoji, pavadinta „Mamushka“, skirta jos giminės receptams atkeliavusiems nuo Ukrainos ir Moldovos iki Azerbaidžano ir Uzbekistano, o antroji, pavadinta „Kaukasis: a culinary journey through Georgia, Azerbaijan and beyond“ dar plačiau apžvelgia regiono kulinarines tradicijas.

Vos prasidėjo karas Ukrainoje, O.Hercules ėmėsi inciatyvos paskatinti savo sekėjus visais įmanomais būdais rinktis aukas Ukrainai. Ji nepaliaudama dalinasi pasakojimais apie savo veiklą šiuo metu, taip savo šeimos Ukrainoje nuotraukomis, kad, kaip pati teigia, suteiktų šiai siaubingai katastrofai realius veidus, kad tai, kas vyksta Ukrainoje, Vakarų pasauliui netaptų tik skambiomis antraštėmis.

Kartu su taip pat Londone gyvenančia kita šefe ir kulinarinių knygų autore, kilusia iš Rusijos, jos startavo su iniciatyva #cookforukraine, kurios siekis – paskatinti maisto industriją visame pasaulyje rasti įvairiausių būdų ir formų, kaip surinkti lėšų, kurias būtų galima paaukoti Ukrainai. Konkrečiai Didžiojoje Britanijoje kviečiama aukoti šios šalies UNICEF. Tai gali būti tam tikra suma nuo kiekvienos apmokėtos sąskaitos restorane, o gal, tarkime, restoranas gali įtraukti į meniu ukrainietiškų patiekalų ir lėšas už juos skirti Ukrainai.

Pagaliau ji ragina paprastus Instagram vartotojus tiesiog fotografuoti gaminamą ukrainietišką maistą, žymėti grotažyme #cookforukraine ir patiems sugalvoti, koks galėtų būti tas lėšų rinkimo būdas – gal draugų vakarienė, kurioje renkami pinigai, gal dalyvavimas mugėje, gal pop up maisto renginys ir panašiai.

Dabar Instagram šia grotažyme pažymėta gausybė patiekalų – nuo barščių iki pampuškų, nuo virtinukų iki tradicinių ukrainietiškų pyragų. Žinoma, pirmame plane dabar – lėšų rinkimas visais įmanomais būdas, tačiau tai taip pat proga ir priminti pasauliui apie turtingą Ukrainos kulinarinį paveldą, patiekalus, daugybė kurių su vienokiomis ar kitokiomis modifikacijomis populiarūs daugybėje šalių.

Prie #cookforukraine prisijungė tokios kulinarinio pasaulio žvaigždės, kaip Nigella Lawson ar Yotamas Ottolenghi.

Vida Press nuotr./Olia Hercules
Vida Press nuotr./Olia Hercules

Beje, pačios O.Hercules asmeninė istorija labai įdomi. Ji gimusi pietų Ukrainoje, tačiau dar būdama paauglė persikėlė į Kiprą, kur baigė mokyklą, o tada Didžiojoje Britanijoje studijavo italų kalbą ir tarptautinius santykius. Praleidusi metus Italijoje ji grįžo į Angliją, kur iki 2008-ųjų pasaulinės finansų krizės dirbo žurnaliste, kol galiausiai būtent krizė ją paskatino pasukti ten, kur linko širdis – link maisto gaminimo ir kulinarinių knygų rašymo. Ji ištekėjusi už brito, turi 2 vaikus iki nelemto karo gimtinėje visa širdimi mėgavosi tuo, ką daro.

Ukrainoje likusi visa plati O.Herkules giminė, jos mama ir tėtis liko Kachovkoje, o brolis, iki karo Kijive vystęs dviračių nuomos verslą, vos tik prasidės Rusijos invazijai, prisijungė prie miestą ginančio savanorių būrio.

Pirmosiomis karo dienomis O.Herkules tapo viena aktyviausių apie karą Ukrainoje pasakojančių ukrainiečių diasporos narių – ji ėmėsi lėšų rinkimo, pirko neperšaunamas liemenes, šalmus ir kitas kariams reikalingas priemones ir rūpinosi jų pergabenimu į Kyjivą. Pagaliau, savo įrašais ir istorijomis ši moteris Instagram nepaliaujamai transliuoja žinią, koks košmaras vyksta Ukrainoje, ir dalinasi informacija, kokiais būdais galima padėti jos gimtajai šaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas