Universalioji paprika: klaipėdietis Vincentas naudoja adžikos gamybai ir kepsnius blizgindamas

Lepinant vasariškiems orams, apetitą keliantys dūmai sklinda iš dažno lietuvio kiemo, kuriame šeimininkai su kepsninėmis atlieka įvairiausius eksperimentus. Kol vieni čirškina kepsnius, kiti tuo tarpu kepsnines naudoja gamindami pagardus būsimiems kulinariniams atradimams.
Adžika laikoma vienu reikšmingiausių Kachetijos paveldo turtų
Adžika laikoma vienu reikšmingiausių Kachetijos paveldo turtų / 123RF.com nuotr.

Vienas tokių – 15min skaitytojas klaipėdietis Vincentas, papriką atradęs tinkamą ne tik salotoms, bet ir Kachetijos kulinariniam paveldui – adžikai – gaminti. Negana to, uostamiesčio gyventojas įsitikinęs, kad paprika tinkama netgi mišiniams, kurie suteiks jūsų kepsniams blizgėjimo.

Didžiausia klaida, kurią, Vincento manymu, daro naujokai adžikos gamybos procese, yra pomidorų ir pomidorų tyrės įtraukimas į šio pagardo receptūrą. Vyriškio manymu, šių daržovių naudojimas prilygsta „raugintų kopūstų sriubos skiedimui saldžia grietinėle“.

Uostamiesčio gyventojas dalijasi savu aštriojo padažo, jo teigimu, tobulai papildančio barbekiu kepsnių skonių gamą, receptu. Ruošiant adžiką patartina dėvėti gumines pirštines, kadangi aitrioji paprika gali pažeisti rankų odą.

Reikės:

  • 200 g raudonųjų čili pipirų
  • 70 g druskos
  • 60 g išspaustų česnakų
  • 20 g maltų kalendrų
  • 10 g „Chmeli suneli“ prieskonių mišinio
  • 6 g maltų ciberžolių

Gaminimas:

Čili paprikas šaltai išrūkyti, pakepinti kiemo kepsninėje, sumalti, nuspausti sultis. Masę išmaišyti su druska, išspaustais česnakais, maltomis kalendromis, prieskonių mišiniu „Chmeli suneli“ ir maltomis ciberžolėmimis. Gautą masę sudėti į pasterizuotus indelius, ant viršaus užpilti „per pirštą“ alyvuogių aliejumi.

Užsukti pasterizuotus dangtelius ir laikyti šaltai. Masę sunaudoti galima per metus.

Skaitytojo nuotr./Klaipėdiečio Vincento adžika
Skaitytojo nuotr./Klaipėdiečio Vincento adžika

Su 15min skaitytojais uostamiestyje gyvenantis Vincentas dalijasi dar vienu praktišku patarimu. Tai – kepsniams blizgio suteiksiantis nesudėtingai pagaminamas universalus padažas. Tereikia gerai suplakti 100 g alyvuogių aliejaus, 100 g slyvų džemo, 20 g sojų padažo, 10 g balzamiko ir 5 g maltų raudonų saldžiųjų paprikų.

Kepsnių teptuku kartas nuo karto padažą paskirstyti ant kepamos paukštienos, žuvienos kepsnių bei daržovių.

Skanaus!

Pasidalinkite ir jūs savo receptais ir laimėkite net 5 kg griliui paruoštų marinuotų „Norfos“ kepsnių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų