Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, meksikietiškos tortilijos gali tapti greitu ir nebrangiu patiekalu ar užkandžiu rūpinantis visaverte ir sveika mityba. Eksperimentuodami su ingredientais, galite nesunkiai pasirūpinti įvairiaspalviais bei maistingais pusryčių, pietų ar vakarienės stalo patiekalais.
„Nors iki šiol tortilijų vyniojimas galėjo tapti rimtu išbandymu net labiausiai patyrusiam namų virtuvės šefui, šiandien nauja žmonių iš viso pasaulio pamėgta technika palengvina šį procesą. O jeigu gaminant tortilijas nepamiršite visavertės mitybos principų bei įtrauksite į receptus kuo daugiau skirtingų produktų, taip pat galėsite ne tik pasimėgauti naujais skoniais, bet ir pasirūpinti savijauta“, – sako B.Baratinskaitė. Ji dalijasi ne tik naujausia tortilijų vyniojimo technika, bet ir trimis skirtingų įdarų receptais.
Kaip vynioti tortiliją populiariuoju būdu:
1. Visų pirma, išskleiskite tortilijos lakštą priešais save. Padarykite vieną vertikalų įpjovimą nuo tortilijos centro iki jos apatinio krašto.
2. Tuomet įsivaizduokite, kad tortilija yra padalyta į keturias dalis – du kvadratai viršuje ir du apačioje. Į kiekvieną iš šių kvadratėlių dėkite skirtingus ingredientus. Pavyzdžiui, kairės apatiniame kampe sudėkite keptos mėsos gabalėlius, kairės viršutinį kampą ištepkite mėgstamu padažu, dešinės viršuje pasirūpinkite smulkintų daržovių miksu, o ant likusio apatinio kampučio užberkite tarkuoto sūrio.
3. Kai tortilija bus papuošta keturiais skirtingais ingredientais, pradėkite lankstymą. Apatinį kairįjį kvadratėlį sulenkite ant viršutinio kairiojo – tuomet viską lenkite link viršuje esančio dešinio kampo, tada sulenkite žemyn prie likusio apatinio kraštelio.
4. Sulankstytos tortilijos forma turėtų priminti didelį trikampį. Jį, esant poreikiui, galite porą minučių pakepinti keptuvėje arba ant grotelių.
Tradicinė tortilija su jautiena
Ingredientas:
- 6 tortilijos lakštai;
- 450 g maltos jautienos;
- 2 pomidorai;
- 250 g salotų;
- 200 g graikiško jogurto;
- 150 g tarkuoto sūrio;
- 2 česnako skiltelės;
- 0,5 šaukšto „tacos“ prieskonių;
- šiek tiek druskos ir pipirų.
Gaminimas:
1. Į įkaitintą keptuvę sudėkite jautieną ir apibarstykite ją prieskoniais. Kol ši kepa, susmulkinkite visas daržoves.
2. Į graikišką jogurtą sudėkite trintą česnaką, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų – viską gerai išmaišykite.
3. Kiekvieną tortilijos lakštą vertikaliai įpjaukite nuo centro iki apačios. Ant kiekvieno kvadratėlio paskirstykite ingredientus, gražiai sulankstykite ir trumpai pakepinkite keptuvėje.
Vegetariška tortilija su daržovėmis ir varške
Ingredientai:
- 6 tortilijos lakštai;
- 1 skardinė garuose ruoštų pupelių;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 cukinija;
- 200 g varškės užtepėlės;
- šlakelis citrinos sulčių;
- šiek tiek druskos ir pipirų.
Gaminimas:
1. Keptuvėje pakepinkite pupeles, taip pat užberkite druskos ir pipirų.
2. Susmulkinkite visas daržoves jums labiausiai patinkančiu būdu.
3. Tuomet vertikaliai įpjaukite tortiliją nuo centro iki apačios. Ant kiekvieno įsivaizduojamo kvadratėlio paskirstykite ingredientus, viską apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druskos ir pipirų.
4. Sulankstykite tortiliją ir trumpai pakepinkite keptuvėje.
Saldi pusryčių tortilija
Ingredientai:
- 6 tortilijos lakštai;
- 6 šaukštai riešutų sviesto;
- 6 šaukštai uogienės;
- 3 bananai;
- 6 saujos mėgstamų uogų arba granolos.
Gaminimas:
1. Vertikaliai įpjaukite tortiliją nuo centro iki apačios. Ant kiekvieno kvadratėlio paskirstykite ingredientus, sulankstykite tortiliją.
2. Jeigu norite – trumpai pakepinkite ją įkaitintoje keptuvėje.