2021 02 19 /2021 10 08

Universalūs produktai, kurie niekada nenusibosta – sūrio patiekalai visai dienai

Pasekime Lietuvoje gaminamų fermentinių sūrių pėdsakais – pagal laiko ir Europos šalių tradicijų patikrintas receptūras sūriai gaminami tik iš lietuviško pieno. Gamybos procesas iš pienininkų reikalauja žinių, kantrybės ir patirties, tačiau rezultatas džiugina – daugelio patiekalų negalėtume pasigaminti be fermentinio sūrio. Nepakeičiami ir puikiai besilydantys fermentiniai sūriai patiekalams suteikia išskirtinio skonio.
Patiekalai su sūriu
Patiekalai su sūriu / 123RF.com nuotr.

Patiekalai su sūriu – tai ne tik tradiciniai sumuštiniai ar picos. Sūriai drąsiai keičia nusistovėjusius skonius ir net nusibodusiam patiekalui suteikia naujos aistros – kas gali atsispirti tąsiam sūrio įdarui? Paįvairinkite savo kasdienybę leisdami laiką namuose – priimkite naują iššūkį: patiekalai su sūriu nuo pusryčių iki vakarienės.

Receptūras patikrino laikas ir tradicijos

Fermentinių sūrių gamybą patyrę pienininkai vadina tikru iššūkiu. „Tai itin jautraus produkto, kurio gamybai reikia didelio išmanymo ir patirties“, – sako UAB „Rivona“ Alytaus pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė, vadovaujanti cechui, kuriame per dieną suslegiama 3 tonas fermentinio sūrio. Tiesa, jie gaminami tris dienas per savaitę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ pieninės produktų gamybos vadovė Laima Balionienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ pieninės produktų gamybos vadovė Laima Balionienė


Alytaus pieninė jau trejus metus gamina puskiečius fermentinius sūrius „Gouda“ ir „Tilsit“ tik iš lietuviškų kooperatyvų supirkto pieno. Tai laiko patikrinti receptai. Pusiau kietas sūris „Gouda“ kilęs iš Olandijos, jo pavadinimas pirmą kartą paminėtas 1184 metais ir tai vienas seniausių iki šiol pagaminamų sūrių pasaulyje. Sūrio „Tilsit“ kilmė siejama su XIX a. vidurio Klaipėdos kraštu.

Perprasti sūrių gamybos paslaptis nėra lengva

Fermentiniai sūriai gaminami pieną sutraukiant su raugu ir fermentais. Po to supresuoti sūriai mirkomi sūrime 36 valandas, pakuojami vakuume specialia orui pralaidžia plėvele ir brandinami apie 2 mėnesius. „Du mėnesius brandintas sūris yra šviežiausias ir skaniausias. Ilgiau laikant, sūris toliau bręsta ir skonis keičiasi“, – tvirtina L.Balionienė.

Gamybos metu labai svarbu nepažeisti temperatūros rėžimo, nepagreitinti proceso, nes sūris gali subyrėti, jį sunku suformuoti. „Fermentinių sūrių tradicijos yra ilgaamžės, perprasti jo gamybos paslaptis nėra lengva“, – teigia gamybos vadovė.

Kuriamas lydyto sūrio su priedais receptas

Sūriai „Gouda“ ir „Tilsit“ gaminami iš 45 proc. riebumo sausų medžiagų. Pasak L.Balionienės, tai standartinis sūrio riebumas: „Ir vienos, ir kitos rūšies sūriai lydosi idealiai, tinka sumuštiniams, picoms, apkepėlėms ir kitiems patiekalams“.

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ sūris TILSIT
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ sūris TILSIT

Šiais metais Alytaus pieninėje kuriamas naujas produktas: lydytas sūrelis su žolelėmis ir kitais priedais. „Klasikinį lydytą sūrį, 26 proc. riebumo, gaminame iš fermentinio sūrio, varškės ir sviesto bei kitų ingredientų, o šiuo metu plečiame asortimentą – kuriame naują receptūrą su priedais“, – gamybos paslaptimis dalijasi L.Balionienė.

Sūrio patiekalų iššūkis visai dienai

Siūlome priimti iššūkį – patiekalai su sūriu visą dieną. Rytą pradėkite pusryčių omletu, pietums pasigaminkite sočių mėsos kukulių, makaronų apkepo ar bulvių gratino, pavakariams pasimėgaukite traškių sūrio kroketų ir dieną užbaikite vėlyva vakariene – įdarytais pievagrybiais.


Pusryčių omletas su sūriu

123RF.com nuotr./Omletas su sūriu
123RF.com nuotr./Omletas su sūriu

Puiki dienos pradžia – purus ir storas omletas pagardintas fermentiniu sūriu, kuris suteikia sotumo ir pakrauna organizmą energijos doze. Ir nors omletų receptų variantų yra labai daug ir tikriausiai kiekvienas turi savo mėgstamiausią, tikrai verta išbandyti šį – į kiaušinių plakinį įmaišykite tarkuoto fermentinio sūrio.

Omletui reikės (2 asmenims):

  • 4 vnt. kiaušinių,
  • 130 g fermentinio sūrio „Tilsit“,
  • šlakelio pieno,
  • 1 valg. š. miltų,
  • žiupsnelio druskos,
  • ridikėlių, mėgstamų salotų,
  • gabalėlio sviesto kepimui.

Gaminimas:

Kiaušinius išplakite, įpilkite pieno, sudėkite miltus, tarkuotą sūrį, druską ir viską išplakite iki vientisos masės. Keptuvėje įkaitinkite sviestą (galima naudoti ir aliejų), supilkite plakinį į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Omletas turi išsipūsti. Patiekite su ridikėlių griežinėliais, šviežių salotų lapeliais.

Mėsos kukuliai su sūriu ir spagečiais

123RF.com nuotr./Mėsos kukuliai
123RF.com nuotr./Mėsos kukuliai

Pietums pasigaminkite mėsos kukulių – ištroškinti orkaitėje ir gausiai apibarstyti fermentiniu sūriu tiesiog prašyti prašosi paragaujami – dar ir dar. Kiekvieną kąsnį vainikuoja tąsus sūrio šleifas – kiekvieno valgytojo silpnumo akimirka.

Patiekalui reikės:

  • 400 g maltos jautienos,
  • 150 g fermentinio sūrio „Gouda“,
  • 100 g spagečių,
  • 0,5 st. džiūvėsėlių,
  • 1 svogūno,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 kiaušinio,
  • ryšulėlio šviežių petražolių,
  • šviežio baziliko lapelių,
  • druskos,
  • pipirų,
  • mėgstamo pomidorų padažo.

Gaminimas:

Į jautienos faršą sudėkite smulkiai supjaustytą ir pakepintą svogūną, sutrintą česnaką, susmulkintas petražoles, tarkuotą sūrį, džiūvėsėlius ir įmuškite kiaušinį. Viską išmaišyti iki vientisos masės. Formuokite nedidelius apvalius kukulius ir apkepkite įkaitintoje keptuvėje iš visų pusių.

Atskirai išvirkite spagečius (jie turi būti kietoki, nepervirkite), nukoškite vandenį ir sudėkite makaronus į kepimo indą. Kartu sudėkite mėsos kukulius, apiberkite tarkuotu sūriu, užpilkite mėgstamo pomidorų padažo. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ant iškeptų kukulių pabarstykite baziliko lapelių – žalia spalva pagyvins patiekalą ir suteiks malonaus aromato.

Makaronų ir sūrio užkepėlė

123RF.com nuotr./Makaronai su sūriu
123RF.com nuotr./Makaronai su sūriu

Šis patiekalas tiks vegetarams – sotus patiekalas tiks ir pietums, ir vakarienei. Galite pasirinkti mėgstamus makaronus, svarbiausia, kad jie būtų pagaminti iš kietagrūdžių kviečių miltų.

Užkepėlei reikės:

  • 250 g makaronų,
  • 200 g fermentinio sūrio „Gouda“,
  • 200 ml grietinėlės,
  • 250 ml pieno,
  • 120 g džiūvėsėlių,
  • 50 g sviesto,
  • 4 valg. š. miltų,
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Makaronus išvirkite, nukoškite vandenį, perplaukite šaltu vandeniu. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite miltus, druską, pipirus ir pakaitinkite, kol miltai apkeps. Supilkite pieną ir grietinėje, intensyviai maišydami toliau kaitinkite, kol padažas sutirštės. Išjukite ugnį ir supilkite tarkuotą sūrį. Makaronus sudėkite į kepimo indą, užpilkite padažu. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir kepkite apie 15 minučių, kol užkepėlės paviršius gražiai apskrus.

Plonų griežinėlių bulvių apkepas su sūriu

Paprastas bulvių apkepas gali virsti restoraninės prabos patiekalu – tereikia pakeisti kelis ingredientus, plonai supjaustyti daržoves ir dailiai sudėti į kepimo indą.

123RF.com nuotr./Apkepas
123RF.com nuotr./Apkepas

Apkepui reikės:

  • 7 bulvių,
  • 0,5 cukinijos,
  • 120 g fermentinio sūrio „Tilsit“,
  • 500 ml grietinėlės,
  • 3 kiaušinių,
  • sviesto formai patepti,
  • šviežio rozmarino šakelių,
  • pipirų, druskos pagal skonį.

Gaminimas:

Bulves nuskuskite ir supjaustykite plonais griežinėliais peiliu arba kombainu. Griežinėliais supjaustykite cukiniją. Daržoves pabarstykite druska ir pipirais. Kepimo indą ištepkite sviestu, bulvių ir cukinijos griežinėlius glaustai sudėkite į indą. Kiaušinius išplakite, supilkite grietinėlę, sudėkite tarkuotą sūrį ir užpilkite ant daržovių. Indą pridenkite folija ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1 val.

Sūrio kroketai užkandžių stalui

123RF.com nuotr./Lazdelės su sūriu
123RF.com nuotr./Lazdelės su sūriu

Artėjant pavakariams, kai po pietų dar jaučiatės sotus, bet pilve jau pradeda neramiai kirbėti alkio kirminukas, laikas užkandžiams. Pasigaminkite sūrio kroketų – prakandus traškią plutelę skonio receptorius užgrius tąsaus sūrio skonio bomba.

Kroketams reikės:

  • 150 g fermentinio sūrio „Tilsit“,
  • 90 g kvietinių miltų,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • 1 stiklinės pieno,
  • 80 g sviesto,
  • kelių šaukštų džiūvėsėlių,
  • aliejaus virimui.

Gaminimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir pakepkite, supilkite pieną, maišykite ir kaitinkite, kol gausite tirštą padažą. Padažą atvėsinkite, įmuškite kiaušinių trynius, ir sudėkite sutarkuotą sūrį. Iš gautos masės suformuokite lazdeles, apvoliokite jas džiūvėsėliuose ir virkite įkaitintame aliejuje, kol apskrus.

Sūriu ir vištiena įdaryti pievagrybiai

123RF.com nuotr./Įdaryti pievagrybiai
123RF.com nuotr./Įdaryti pievagrybiai

Orkaitėje kepti pievagrybiai pasižymi puikiu skoniu, o įdaryti sūriu virsta patiekalu, kuriuo mėgausis visa šeima. Tai puikus užkandis vėlyvai savaitgalio vakarienei.

Įdarytiems pievagrybiams reikės:

  • 5 didelių pievagrybių,
  • 50 g fermentinio sūrio „Gouda“,
  • 1 svogūno,
  • mėgstamų prieskonių, druskos,
  • 1 valg. š. grietinės.

Gaminimas:

Nupjaukite pievagrybių kotelius ir juos susmulkinkite. Keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus, grybų kotelius, pagardinkite prieskoniais, druska.


Į įdarą sudėkite dalį tarkuoto sūrio, grietinę. Pievagrybius prikimškite įdaro, ant viršaus suberkite likusį sūrį, sudėkite į kepimo indą ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis